Închide

Război în parcurile noi puse de Boc pe terenuri private. Proprietarii acuză că amplasamentele au fost alese prost și că Primăria va ajunge în final să plătescă milioane de euro pentru achiziția proprietăților

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 16, 2019 0 1151

Milionari ai Clujului, în calitate de proprietari, au formulat plângeri prelabile împotriva hotărârii prin care Consiliul Local a aprobat două studii de oportunitate pentru amplasarea unor parcuri în două zone din oraș – unul pe un teren de 1,2 hectare în  Zorilor și celălalt pe o suprafață de 7,8 hectare în zona pârâului Becaș din Bună Ziua.

Unii dintre ei au venit și la Consiliul Local să ceară renunțarea la respectivele locații și să îi reproșeze edilului Emil Boc că prețul de expropriere anunțat e nereal, că oportunitatea nu a fost bine calculată de cei care au făcut studiul de fezabilitate și că Primăria ar fi primit pe gratis un parc în zona pârului Becaș sau chiar că au pus parcul într-o zonă cu o conductă de gaz care comportă risc și restricții pentru fluxuri de oameni. Boc le-a amintit că îi cunoaște personal, că poate bea o cafea cu ei, dar că el și-a asumat un destin în slujba publică care spune, potrivit codului administrativ, să se asigure de prevalența interesului public în fața celui privat.

În 1 iulie, primarul Boc a anunțat pe Facebook, dar și public în cadrul evenimentului de anunțare a câștigătorilor concursului de soluții pentru Cetățuie, că Primăria va face trei parcuri publice noi în oraș în Bună Ziua, în Zorilor dar și Parcul Est (în zona lacurilor din Gheorgheni și a pepinierei Beceș, zonă unde deja Consiliul Local a aprobat realizarea unui aquapark și a unei baze sportive).

Parcul din Bună Ziua s-a anunțat pe un teren 7,8 hectare, tot din  zona Becaș. „Inițial, consultanții angajați de municipalitate au identificat 6 posibile zone pentru amenajarea unui parc: „Zona „G. Moisil”, Zona „ K. Lajos”, Zona „M. Sorescu”, Zona „C. Negri – A. Graur”, Zona „St. Luchian – G.Constantinescu”, Zona „Becaș. În urma analizei comparative a zonelor, realizată pe baza următoarelor criterii: aportul la cantitatea de spațiu verde, gradul de deservire, accesibilitate, costul investitiei și viabilitatea terenului, varianta recomandată de către proiectant este Zona Becaș”, a scris Boc pe Facebook. Locația parcului în formula anunțată de Boc a fost ulterior aprobată de Consiliul Local. Terenul e situat în apropierea străzilor Măceșului, Mihai Românul, Bună Ziua și Calea Turzii. Ca investiție, proiectanții au anunțat suma de circa 30 de milioane de lei în care ar intra și exproprierile.

Potrivit planului, parcul propus în Bună Ziua are o formă neregulată:

Un alt parc a fost anunțat de primar în cartierul Zorilor, însă pe o suprafață mai mică, 1,2 hectare de teren pentru care s-a precizat că se vor demara proceduri de proiectare și execuție standard. „Pentru cartierul Zorilor, în cadrul studiul de oportunitate au fost identificate 3 zone pentru amenajarea unui parc: zona „Observatorului”, zona „ A. Gurghianu – G. Moisil”, Zona „G. Călinescu – T.Peter”. În urma analizei comparative a acestora, varianta recomandată de proiectant ca fiind oportună amenajarii unui parc în cartierul Zorilor este zona străzii „Observator”, a scris primarul. Terenul e situat în zona supermarketului de pe strada Observatorului iar investiția a fost estimată la peste 10,4 milioane lei, inclusiv pentru achiziția terenului.

Tenul din Zorilor propus la parc:

Firma care a făcut studiile este Conpac Arhitect (prin achiziție directă contractată în decembrie 2018, pentru fiecare studiu de oportunitate, administrația achitând câte 35.000 de lei). Consiliul Local a aprobat în 4 iulie ambele variante propuse de proiectanți pentru amplasarea viitoarelor parkinguri pe locațiile anunțate de primar.

Milionari ai Clujului, reprezentați de avocați cunoscuți din Cluj, au formulat plângeri prealabile împotriva respectivelor hotărâri cerând revocarea lor pe motiv că locația din Bună Ziua este una improprie, fiind tăiat de un drum cu patru benzi propus în documentații de urbanism, că prețul de expropriere propus este nereal și nejustificat, că terenul este străbutut de o conductă de gaz amplasată în anii 70 în zona pârâului despre care Transgaz susține că aduce restricții de amenajare a unor locuri de joacă sau parcuri în proximitatea ei, că oamenii de pe Mihai Românul propuseseră într-un proiect de urbanism respins de Primărie să îi doneze acesteia teren pentru amenajarea unui parc public și că în prezent va ajunge să exroprieze la prețul de piață două treimi din suprafața de 7,8 hectare, terenuri care nu sunt în prezent zone verzi.

Printre proprietarii nemulțumiți au fost Titus Aristotel și Emilia Popescu (care dețin 1,3 hectare în zona Becaș propusă ca parc pentru Bună Ziua) reprezentați de avocatul Ciprian Păun sau companiile Florisal (controlată de fostul ginere a lui Ioan Rus, Sile Pușcaș) care deține terenul de pe Observatorului și Compexit Trading (unde acționar este senatorul Marius Nicoară care a migrat de la PNL la ALDE) care are peste 4000 mp de teren afectat de viitorul parc propus pentru zona Bună Ziua.

„Noi avem obligația legală să asigurăm orașului partea care ține de calitatea vieții. În Bună Ziua există un deficit de spații verzi. Primăria nu deține terenuri în proprietate publică pe care să amenajeze parcuri. Am procedat ca la carte. Nu puteam alege unul pentru că noi credem că acolo ar trebui să se facă parc, așa că am recurs la o etapă preliminară neprevăzută în lege dar care denotă transparență. Am cerut unor specialiști să ne facă propuneri pentru a ne pronunța și am comandat această analiză preliminară care să ne ajute. Astăzi pot să vă spun că habar n-am cine sunt proprietarii. Procedura a fost transparentă, pe baza ei am decis de ce aici, de ce nu acolo. Desigur că în momentul în care vom demara procedurile propriu-zise vom respecta zona de 6 metri de protecție și toate celelalte restricții care se cunosc. Dacă acest parc se făcea altundeva, erau alții nemulțumiți. Paradoxal vă cunosc la nivel personal pe fiecare din voi. Am comandat studiul de oportunitate ca să ne ajute să identificăm o locație să stabilim un coridor de expropriere. Apoi vom acționa ca la carte, pe lege. Practic acum ne contestați că suntem prea transparenți. O expertiză independentă ne-a spus unde e oportun să facem parcurile. Și în Zorilor și Europa a fost la fel. Îi cunosc și pe acei investitori. Au făcut Platinia și, la fel, au avocați pe care îi apreciez. Pot să beau o cafea cu domniile lor. Noi trebuie să ne asigurăm însă de prevalența interesului public în fața celui privat, după cum o cere și codul administrativ intrat în vigoare anul acesta. Aveți dreptul să mergeți în instanță, dar nu acum. Noi nu avem nimic de ascuns. Știți că avem nevoie de parcuri în Bună Ziua și În Zorilor. Acestea sunt problemele orașului. În afară de trafic imediat urmează spațiile verzi. Destinul pe care mi l-am asumat eu este să apăr interesul public. Dumneavoastră ați ales să îl apărăți pe cel privat” a ținut primarul Emil Boc să dea o replică comună milionarilor orașului și avocaților care îi reprezintă (Ciprian Păun sau Călin V. Stegăroiu).

Titus Liviu Nicoară, administratorul Compexit Trading (dealer de mașini cu sediul pe Calea Turzii) a semnalat în Consiliul Local că terenul din zona pârâului Becaș unde e propus parcul este străbătută de o conductă de gaz amenajată în anii 70, despre care acum Tranzgaz spune că nu comportă siguranță pentru a fi amenajate în zona ei parcuri sau zone de recreere care să atragă fluxuri constante de oameni.

„Avem contracte pentru terenurile noastre pentru care Primăria ar trebui să ne plătească 1,2 milioane de euro doar nouă, pe 4000 de mp. Noi avem nevoie de aceste terenuri pentru derularea activității noastre. Acest studiu de oportunitate pornit de Primărie nu a fost anunțat, nu știu dacă cineva a auzit de așa ceva. Apoi, celelalte amplasamente din Bună Ziua nu au risc, sunt terenuri compacte, cu forme regulate. În plus, acest parc este prevăzut în cea mai sudică zonă a cartierului Bună Ziua, urmând să fie deservit de străzi care nu sunt publice dar și urmând să genereze și mai mult trafic într-o zonă și așa cu probleme de trafic”, a semnalat administratorul.

Avocatul Ciprian Păun a argumentat că tot calculul economic făcut pentru Primărie de proiectanții angajați este greșit, că evaluarea urbanistică e greșită, că tot mecanismul prin care a fost evaluat costul pentru autoritatea publică este greșit, că în numele proprietarilor nu contestă oportunitatea parcului și că există un Plan Urbanistic Zonal inițiat în zona Mihai Românul (respins de Primărie) prin care a fost ofertat Primăriei un parc în zonă, gratuit.

„Dumneavoastră vorbiți de un părculeț și de blocuri, noi de un parc. Aceasta este diferența”, l-a parat Boc.

În final, consilierii locali au decis să respingă plângerile prealabile, așa cum a recomandat și aparatul de specialitate al Primarului, cu unanimitate în cazul tuturor celor trei plângeri formulate împotriva studiilor de oportunitate pentru amplasarea viitoarelor parcuri publice în Bună Ziua și în Zorilor.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.