Închide

Proprietari de hotel vor “bloculeț” în centrul cu turnurile milionarilor

Economie by Kristina Reştea - apr. 27, 2014 0 649

santiere incalcite
Investitorii care au ridicat hotelul Beyfin din Piaţa Avram Iancu vor să înceapă lucrările pentru un bloc de locuințe pe str Someșului. Deocamdată au probleme cu obținerea avizelor pentru a construi în “centrul financiar-bancar” din zona Flacăra-Abator.

Dezvoltatorii de la Beyfin, care dețin un teren de 1.200 mp pe str Someșului au solicitat în această lună, în cadrul unei ședințe a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriuliu și Urbanism (CTATU), avizul de oportunitate pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal. Mai precis, Beyfin vrea să construiască un imobil de birouri şi locuinţe în zona unde dețin teren (la nr. 18-20), după mai mulți ani de amânări a investiției imobiliare plănuite.  “Beneficiarul are un aviz din 2008, dar acum vrea să facă demersurile și pentru autorizația de construire. Procentul de Ocupare ar fi sub cel al zonei, dar Coeficientul de Ocupare propus e de 4,5”, a explicat proiectantul care se ocupă de documentație. Un astfel de nivel ar fi excesiv pentru zonă și pentru funcțiunea propusă, au considerat acum membrii CTATU. “Noi ne-am dori acel CUT de 4,5 avizat în 2008. Dacă se consideră că nu este posibil, ne vom încadra în coeficienții pe care ni-i indică Comisia”, a spus Augustin Abrudan, directorul Beyfin România. “Un astfel de CUT e prea mare pentru locuire. Nu știu cum ați putea obține nici un CUT de 2,4 în proiect respectând toate normele. Noi discutăm în comisii propuneri de 0,9, de 1,8 pentru locuire și în unele cazuri chiar și acestea par exagerate. Aveți nevoie de cineva care să vă dea un sfat bun, să vă spună ce se poate face”, a spus Adrian Iancu, membru CTATU, adresându-se beneficiarului prezent la ședință.

După cum a anunțat conducerea Beyfin, compania are în plan realizarea de apartamente care să se încadreze într-un buget de 60.000 de euro (şi să poată fi cumpărate prin programul Prima Casă), iar, conform planurilor, proprietarii ar vrea să ridice o clădire cu două niveluri de subsol, parter, mezanin (birouri) şi şapte etaje, cu 50 de apartamente. De altfel, zona din spatele Pieței Mihai Viteazu este scenă de șantiere, dar și de propuneri pentru o serie de proiecte în ultimii ani și chiar în această perioadă. Asta cu toate reținerile urbaniștilor privind felul în care noile turnuri și turnulețe se vor încadra în această zonă centrală și cele privind viitorul traficului. Cea mai recentă propunere de proiect vine din partea familiei senatorului PDL Alin Tișe, prin societatea Central Business Plaza (care îi are ca asociați pe soția și fratele senatorului), în asociere cu Ioan Chiș. Proiectul, prezentat chiar în aceeași ședință CTATU cu cel al Beyfin, vizează un imobil cu funcțiuni mixte de nu mai puțin de 12 etaje, pentru un teren situat pe str Ploiești 9-11, de aproximativ 1.600 mp. Chiar dacă beneficiarii și reprezentanții beneficiarilor au invocat exemple de proiecte similare în zonă, arhitecții care fac parte din comisia de urbanism a orașului au avut o serie de observații de făcut la prezentarea proiectului imobilului de 12 etaje propus în centru, care ar avea indici excesivi de construire. Arhitectul Eugen Pănescu, membru CTATU, a apreciat chiar că PUZ-ul invocat pentru susținerea proiectului (aprobat în urmă cu mai mulți ani) e “o rușine”. Acesta a fost de altfel un critic constant al PUZ-ului care a reglementat un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 9 în zona Flacăra-Abator. Deocamdată, nici proiectul familiei Tișe, nici propunerea Beyfin nu au trecut de CTATU, urmând ca propunerile beneficiarilor să fie rediscutate.

Între timp, turnul de birouri de 12 etaje Europa Business Center, dezvoltat de asociații ImoFinance și “generator” al PUZ-ului cu CUT de 9, se află în construcție la intersecția str. Ploiești-Constanța. La aceeași intersecție, compania Florisal, controlată de omul de afaceri Vasile Pușcaș (cu activități în domeniul salubrității, ginere al fostului ministru de Interne Ioan Rus) are în lucru de câteva luni un ansamblu de birouri și locuințe. Terenul este situat pe parcelă de colț și are o suprafață de 3.600 mp la dispoziție, iar ansamblul care se află în lucru în această perioadă (cu regim de înălțime în trepte) va avea până la șapte etaje. Chiar pe strada unde Beyfin vrea să își autorizeze acum proiectul rezidențial, Someșului, se mai află în pregătire un proiect imobiliar pentru terenul de 7.000 mp al fabricii Napochim, controlată de societatea de servicii de investiţii financiare Broker şi de Andrei Cionca, unul dintre asociaţii Casei de Insolvenţă Transilvania. Proiectul care s-a conturat deja propune un ansamblu de birouri şi locuinţe de 22.500 mp, cu un regim de înălţime care creşte în trepte până la şapte etaje, dar conducerea Napochim nu a anunțat încă planuri de lucrări.

Germanii de la LBBW și o companie controlată de Arpad Paszkany au obținut în anii de boom imobiliar avize pentru ansambluri cu peste 20 de etaje, pe terenuri de pe fosta platformă a fabricii Flacăra, respectiv în Piața Abator. Acestea nu au mai fost realizate, dar cel puțin conducerea ImoFinance consideră că zona are în continuare perspectiva de a deveni un „centru financiar-bancar” al orașului, conform unei idei lansate cu câțiva ani în urmă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.