Ce hoteluri și restaurante se bat de la Cluj cu cele mai bune unități din țară
Economie by Kristina Reştea - apr. 26, 2014 0 877
Câteva proiecte de hoteluri, o pensiune, o agenție de turism, un singur restaurant și TIFF reprezintă Clujul pe lista finaliștilor care concurează pentru titluri în cadrul Galei premiilor de excelenţă din cadrul Hotel Tourism & Leisure Investment Conference, unul dintre cele mai importante evenimente din industria ospitalităţii din România.
Clujul nu e reprezentat însă la multe dintre categoriile din domeniu și nu are printre finaliști niuciun club, bar, spa ori vreo locație pentru conferințe. Gala Premiilor de Excelență este un eveniment în care vor fi premiate cele mai eficiente și inovatoare proiecte și concepte din industria hotelieră, a turismului și a ospitalității din România. Evenimentul va avea loc în 22 mai. Deocamdată se votează.
Hotelul de 4* Golden Tulip Ana Dome din cartierul Zorilor (109 camere) și Hotel Paradis, cotat tot la 4* și amplasat în Mărăști sunt singurele unități clujene din lista finaliștilor la categoria Hotelului Anului pentru categoria 4-5*. Din totalul de 20 de hoteluri din lista de finaliști, Bucureștiul are 13 unități, Clujul este singurul oraș din afara capitalei cu două unități, alături de Oradea, Sibiu, Târgu-Mureș, Timișoara și Brașov, fiecare cu câte un hotel. Ana Dome a obţinut anul trecut locul doi la categoria Cel mai popular hotel al anului (Hoteluri economice și de clasa medie). Unitățile din Cluj se bat cu nume ca Athenee Palace Hilton, Carol Parc Boutique Hotel, recent renovatul Hotel Cișmigiu sau JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
Tot două hoteluri din Cluj se află printre finaliști la categoria Cel mai popular hotel al anului (hoteluri economice și de clasă medie): Capitolina City Chic și Hotel Central, ambele aparținând aceluiași operator, o companie controlată de Sabin Funar. La această categorie lista finaliștilor cuprine 12 unități. La categoria Hotelul anului în Turism de Agrement, Clujul nu a ajuns, aici fiind reprezentate zone cu trafic turistic, ca Brașov, Predeal, Azuga, Băile Felix și stațiunile de pe litoral.
Pentru titlul de Pensiunea anului (administrată de o familie) se bate Smida Park Mountain Resort& Spa (Smida, județul Cluj), aflată în competiție cu alte 11 unități din țară (din Buzău, Brașov, Sibiu, Vîlcea, Sucevița, Gura Humorului, Valea Doftanei, Avrig Bistrița Năsăud). Categoria Locația anului pentru conferințe și întâlniri de afaceri este dominată decisiv de unități din Capitală, 11 dintre cei 12 finaliști find operaționali în București, iar singura prezență din provincie vine din Brașov: Kronwell Hotel. Astfel, cu toate că în jur de 90% din activitatea hotelieră a Clujului este generată de turism de afaceri (potrivit estimărilor din piață), orașul nu a prins lista celor mai bune locații din țară în cadrul competiției.
Clujul apare cu două unități din 12 finaliste și la categoria Cea mai bună investiție a anului (deschidere hotelieră sau îmbunătățire): hotel Meridian și Hampton by Hilton. După un proces de renovare, vila Meridian, de pe Calea Turzii, s-a transformat anul trecut în hotelul Meridian 4*, o unitate de cazare cu 22 de camere și trei apartamente, restaurant, sală de conferințe și salon privat. Celebra companie Hilton a ajuns pe piața locală la jumătatea anului trecut, însă cu un brand din segmentul economic. Unitatea Hampton by Hilton (3*) a fost amenajată într-o clădire inițial ridicată cu destinație birouri, pe Bd. 21 Decembrie, lucrările fiind în derulare din 2011. Unitatea este primul hotel Hampton deschis în România și are 109 camere.
Clujul nu are niciun finalist la categoria Clubul anului, unde lista include locațiile Bamboo, Bellagio, Boa, Control, Fratelli, Gaia Kristal Glam Club, Player, Silver Church, Studio Martin, The One. Barul Anului, Cel mai popular restaurant al anului și Cel mai bun restaurant cu specific românesc sunt alte segmente fără reprezentare din industria ospitalității de la Cluj. Baracca ar putea fi în schimb Restaurantul anului, fiind unul dintre finaliști la categoria Restaurante selecte, alături de Aco, Collage, JW Steakhouse, Loft, OSHO, Prime (Radisson), Red Angus Steakhouse, Restaurant Diplomat, Restaurant Joseph by Joseph Hadad, Restaurant L’Atelier și Studio Hermes.
“Cea mai bună destinație a anului” nu e la Cluj. În competiție pentru acest titlu se află doar Alba Iulia, Bucovina, Sibiu, Transalpina, Voineasa, Sighișoara, Delta Dunării și Târgu Mureș. Cel mai important festival de film din țară, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) aduce o nominalizare pentru Cluj la categoria Cel mai bun eveniment al anului, alături de concertele Roger Waters și Depeche Mode, expoziția Human Body de la Muzeul Grigore Antipa, Festivalul George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și SummerWell București. Nicio unitate clujeană nu concurează la categoria Spa-ul anului. Compania clujeană Eximtur se află pe lista finaliștilor la secțiunea Cea mai bună agenție de turism a anului. Air France, Austrian Airlines, British Airways, Emirates, KLM, Lufthansa, Qatar Airways, Tarom și Turkish Airlines se află în competiție pentru titlul de Linia Aeriană a anului.
În această perioadă (până în 14 mai) se află în desfășurare votul online, iar juriul face selecția finală a proiectelor în perioada 6 mai-14 mai. Gala de premiere are loc în 22 mai. “Comisia de jurizare este formată din experți de top reprezentând principalele segmente ale industriei hoteliere, a turismului și a ospitalității”, precizează organizatorii.
Cum se desfășoară procesul de jurizare:
ETAPA 1 (7 martie – 13 aprilie) – Înscrierea în competiție
Investitori, hoteluri, restaurante, agenții de turism, clienți și furnizori sunt invitați via online să trimită nominalizările de proiecte prin simpla completare a formularului de înscriere online.
ETAPA 2 (din 23 aprilie) – Rezultatele parțiale
Listarea și anunțarea primilor 12 finaliști din fiecare categorie care vor intra în competiție. Excepție face categoria HOTELS & MEETING VENUES.
ETAPA 3 (23 aprilie – 14 mai) – Votul online
În această perioadă se va desfășura votul online. Votul online se poate exprima o singură data, accesând site-ul evenimentului în perioada 23 aprilie -14 mai.
ETAPA 4 (6 mai – 14 mai) – Votul juriului
Va avea loc selecția finală a proiectelor, realizată de comisia de jurizare pe fiecare secțiune.
22 MAI – Gala de premiere