Închide

Proiectul imobiliar cu 1600 de apartamente din comuna Baciu primește undă verde la Comisia de Urbanism a Consiliul Județean

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 09, 2023 0 1327

Ansamblul imobiliar pe care societatea Bio Green (deținută de Daniel Susan din comuna Baciu și de Alexandra-Mariana Ranta ) vrea să îl edifice în zona străzilor Neptun și Valea Seacă din comuna Baciu trece la faza următoare (Plan Urbanistic Zonal), după ce arhitectul șef și comisia de urbanism a Consiliului Județean au dat undă verde și au declarat proiectul oportun.

Investiția (25 de blocuri cu 8-9 niveluri pe pe o suprafață de peste 15,5 hectare, parte și în extravilan) urmează să fie fazată, după cum au arătat proiectanții de la Biroul Transform, cei care se ocupă de proiect. Aceștia au venit la ședința Comisiei de Urbanism din 8 iunie cu două faze alte proiectului, însă, în urma discuțiilor și a opțiunilor exprimate, s-a stabilit ca, pentru faza următoare a proiectului (Planul Urbansitc Zonal) o altă ordine pentru construirea blocurilor dorite, în funcție de trafic și de celelalte investiții imobiliare din zonă.

 

 

Arhitectul Vlad Negru de la biroul Trans Form, membru și în comisia de urbanism, a prezentat la ședința din 8 iunie, două faze propuse pentru proiectul Bio Green din Baciu. Acesta a mai fost prezentat comisiei în luna martie, la nivelul de studiu de oportunitate – Plan Urbanistic Zonal pentru întreaga investiție, însă acesta a fost respins. Este vorba despre unul dintre proiectele care depinde de construirea unei girații suspendate în zona străzii Jupiter/DN1 din Baciu, cerută pentru a asigura fluența circulației în zonă.

Potrivit lui Negru, în fazele 1 și 2 ale proiectului, se propune mobilarea a peste 5,6 hectare, teren intravilan. Fazele celelalte ale proiectului cuprind suprafețe în extravilan (circa 10 hectare). În faza unu ar urma să se edifice 10 blocuri cu Subsol+Demisol+Parter+9 etaje+ etaj tehnic iar în faza doi alte 7 blocuri cu  Subsol+Demisol+Parter+8 etaje plus etaj tehnic. Blocurile cuprind spații de servicii

De asemenea, strada Neptun, care va deservi ansamblul, ar urma să fie regularizată la profil de 12 metri iar investitorii au donat deja un teren de peste 1700 de metri pătrați Primăriei Baciu, autoritatea locală având în derulare un proiect pentru construirea unei creșe, cu finanțare în cadrul PNRR.

În fazele 1 și 2 urmează să se edifice și un parc public de peste 1,1 hectare (peste 7000 de metri pătrați în faza 1 și alți 3000 de metri pătrați, în continuare, în faza 2).

Proiectul BioGreen ar mai urma să aibă alte două faze, pe terenuri situate în continuarea ansamblului, în extravilan (alte circa 10 hectare).

La discuțiile din comisie, președintele Alin Tișe, a cerut arhitectului să fie la fel de exigent cu criticile față de circulațiile propuse prin proiect, așa cum este în calitate de membru și în cazul celorlalți investitori care vin la comisie.

În cadrul proiectului biogreen, există și fâșii de teren deținute și de alt investitor (domna Berger, după cum a arătat arhitectul județului) despre care oficialii CJ Cluj au arătat că deja a fost la consultări și este de acord să participe la PUZ. Potrivit arhitectului șef, Claudiu Salanță, proprietara ar lucra cu arhitectul Marcel Vancea și a fost în audiențe la CJ, arătând că e de acord cu PUZ-ul Bio Green.

Despre discuțiile cu ea, Negru a arătat că sunt dificile, având în vedere că nu dorește să cedeze teren pentru spațiile verzi ale asamblului sau pentru fluidzarea circulațiilor, însă a arătat că va lua legătura, din nou cu ea și colegul arhitect.

Alin Tișe s-a minunat cum proiectele imobiliare care se doresc în Baciu sunt făcute de aceiași 2-3 investitori. Ansamblul Biogreen se învecinează și cu blocurile de pe strada Jupiter (ansamblu discutat în aceeași comisie – DETALII).

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a arătat că proiectul depinde de realizarea nodului denivelat din zona DN 1, cerut și pentru alte dezvoltări din zonă. În fazele ulterioare ale proiectului, ar urma să se realizeze și o conexiune rutieră cu stada Valea Seacă, un drum de coamă care să conecteze dezvoltărle din zonă cu viitoarea bretea din Centura Metropolitană.

Arhitectul Vlad Negru a invocat nevoia autorității locale de a avea terenul (prevăzut în celelalte faze ale proiectului) pentru a edifica și o școală, teren de circa 5000 de mp pe care investitorii și-au asumat, de asemenea, să îl doneze autorității locale, însă aflat acum în extravilan. A arătat și că investitorii și-au asumat să investescă în soluțiile de fluidizare a traficului, investiții consistente dar și că vor dona, la finalul proiectului, suprafețe consistente către domeniul public.

În discuții a intervenit și primarul din Baciu, János Balázs, care a arătat că, pe PNRR, a pierdut posibilitatea unei finanțări pentru școală, însă dorește terenul ca până în 2024 să ajungă în posesia instituției, tocmai pentru a putea depune un proiect de finanțare în cadrul POR.

După ce au dezbătut și răsdezbătut pe partea care ține de circulații și de noua nevoie a autorității locale, cei din Comisie au stabilit o altă fazare pentru proiect, corelat cu nevoile de trafic și cu celelalte parcele și proiecte ale investitorilor din zonă. Arhitectul șef al județului a arătat chiar că terenul pentru viitoarea școală care se va dona Primăriei Baciu ar putea fi poziționat și în altă zonă.

În final, comisia s-a pronunțat în favoarea Studiului de oportunitate pentru respectivul PUZ Bio Green, urmând ca cei de la Transform să revină în comisie cu faza următoare, Planul Urbanistic Zonal, în funcție de fazările recomandate (vezi planșele de mai jos unde au fost marcate fazele, cu desene). Alin Tișe a promis că, prin colaborare cu Primăria Baciu, va grăbi realizarea pe cheltuiala administrației comunei a unui studiu de fezabilitate care va stabili costul girației și a podului propus la drumul național pentru a realiza accesul către viitoarele dezvoltăti imobiliare, tocmai pentru ca investitorii să poată ști cu cât au de contibuit la realizarea acestei soluții, fără de care nu se poate construi în zonă.

(Cu x, marcat terenul din zonă deținut de alt proprietar, doamna care nu dorește să participe la PUZ)

(FAZARE propusă pentru proiectul din Baciu)

 

Cum vor arăta noile blocuri

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.