Închide

Proiect imobiliar în Baciu, respins de specialiștii Consiliului Județean, după ce dezvoltatorul a transformat parcările în apartamente, în blocurile deja edificate/Acum nu mai poate asigura locuri de parcare pentru toate construcțiile

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 09, 2023 0 664

Un proiect imobiliar în Baciu (actualizarea PUD-ului aprobat cu HCl nr 4/2008, continuare lucrări, refațadizare si compartimentări interioare la imobilul existent D+P+5E+Er și amenajări exterioare) a fost respins de Comisia de Urbanism a Consiliului Județean. Dezvoltatorul (societatea INDOIMOB din Baciu deținută de Indolean Horea și Vulpe Eugen) a construit deja blocuri în zonă și, deși avea prevăzute parcări pentru blocurile deja edificate, le-a transformat în apartamente. Acum dorește, potrivit proiectanților de la Dor Consult să continue lucrările la ultimul bloc, însă nu pot asigura locuri de parcare suficiente în zonă, atât pentru riveranii care locuiesc deja în cele trei imobile edificate pe strada Saturn, în Baciu.

 

Arhitecta Csilla Vass a prezentat proiectul urbanistic în ședința Comisiei de Urbanism din 8 iunie. Aceasta a explicat că intenția beneficiarului este de a continua blocul la roșu din cadrul ansamblului de pe strada Saturn (trei corpuri cu peste 210 apartamente deja realizate). În zonă au apărut alunecări de teren astfel de blocul nu a mai fost terminat, fiind pornite consolidări. „Lucrarile nu au fost finalizate in anul 2009 , datorita unor probleme structurale legate de stabilitatea terenului. În anul 2022 s-au realizat lucrările de punere în siguranță a versantului sudic prin realizarea
soluției de stabilizare cu piloti, lucrare autorizata în iulie 2020 și recepționată în noiembrie 2022. Accesul se realizează din strada Saturn, o arteră cu lățime de circa 10 metri. Prin PUD se propune reglementarea aleii ( circulatiei din incintă) la un profil de 11.00 m care cuprinde 2 benzi carosabile cu lățimea de 5 metri , o bandă de parcare cu lățimea de 5 metri și un trotuar pietonal cu lățimea de 1 metru. În partea nordică a aleii se va realiza o rigolă deschisă pentru colectarea apelor pluviale de pe versantul nordic din vecinatate. Locurile de parcare sunt dispuse la o distanță mai mare de 5 metri față de imobilele de locuit. În incinta se vor amenaja 78 de locuri de parcare, aferente celor 78 de unitati locative necesare imobilului care face obiectul actualei documentatii. Se asigura 1 loc de parcare/unitate locativă. Suprafata totală a spațiilor verzi va fi de 1340 de metri pătrați si reprezintă 31.67 % din suprafața totală a amplasamentului. În aceasta suprafață se va realiza și un loc de joacă de circa 200 de metri pătrați”, au arătat proiectanții.

Terenul aferent PUD-ul are peste 4300 de metri pătrați.

 

Propunerea a stârnit nemulțumirea specialiștilor din Comisia de Urbanism a Consiliului Județean având în vedere că, odată cu terminarea construcției și amenajările din zonă, riveranii care stau deja în cele trei imobile construite din cadrul ansamblului de pe strada Saturn nu vor mai avea unde parca. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a arătat că deja riveranii din zonă au bombardat Consiliul Județean cu petiții, având în vedere că nu vor mai avea unde parca. Dacă se va construi noul bloc și amenaja cele 78 de locuri de parcare pe stradă, ele se vor vinde, probabil, însă problemele din zonă privind parcările vor persista.

Arhitectul Vlad Negru a mai prezentat și o imagine pe pe Google Eath cu situația reală din zonă, arătând că este vorba despre o chestiune voluptorie, având în vedere că investitorul a transformat garajele autorizate inițial la demisol pentru blocurile existente în apartamente și nu din pricina unor probleme tehnice sau de altă natură.

Discuțiile au durat minute în șir. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, cel care conduce comisia, a fost de partea investitorilor și a încercat să obțină un aviz de la comisie pentru proiect, arătând că oamenii nu pot fi amânați la nesfârșit, mai ales când doresc să continue investițiile.

De cealaltă parte, specialiștii din comisie au arătat că, în zonă, investitorii vecini pregătesc un PUZ și au indicat proiectanților să gândească împreună o soluție de parcare în așa fel încât în zonă să nu se creeze neajunsuri riveranilor.

Proiectanții au mai primit mandat să rezolve și probleme cu accesul în zonă și să regândească și zona verde care deservește ansamblul.

Proiectul a fost, în consecință, amânat de comisie.

 

INDOIMOB din Baciu este deținută de Indolean Horea și Vulpe Eugen. Indolean Horea a cumpătat restaurantul Sinaia din Cluj de la familia Badiu și ulterior, potirivit presei locale, l-a vândut unui investitor imobiliar din Bistrița, Roland Stefan Bizau (societatea AH INTERMED). Vulpe Eugen e implicat în societățile Panorama Deluxe Residence sau VPS Imobiliare.

Foto Cover: simulări bloc – Dor Consult

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.