Închide

Proiecție pentru 2016 pe piața rezidențială: 3500 de locuințe noi în Cluj Napoca și prin preajmă

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 19, 2016 0 625

Peste 3.500 de locuințe amplasate în proiecte rezidențiale vor fi finalizate în acest an în Cluj-Napoca și împrejurimi, potrivit unei analize Coldwell Banker Affiliates of Romania privind piața rezidențială din România în 2016. Cea mai mare pondere a unităților care vor fi livrate în acest an sunt amplasate în Cluj Napoca, unde vor fi finalizate aproximativ 2.300 de locuințe, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut. Printre apartamentele care urmează să fie livrate în perioada următoare se numără locuințe în proiecte ca Bonjour, Contemporano, Platinia sau Sophia Residence.

Menționăm că pentru anul trecut Direcţia Judeţeană de Statistică a contabilizat un număr mai mic de locuințe finalizate în județ față de anul precedent, iar mediul rural „conducea” la cifre. Astfel, în cursul anului 2015, în judeţul Cluj s-au finalizat 3020 locuinţe, cu 484 locuinţe mai puţin decât în anul 2014. În mediul urban au fost finalizate 1402 locuinţe, iar în cel rural 1618 locuinţe.

”Gradul de absorbție al locuințelor finalizate anul anterior în Cluj Napoca este foarte ridicat, de aproximativ 95%, datorită cererii solvabile existente, în contextul majorării constant a investițiilor străine derulate în oraș. Proiectele aflate în construcție în acest moment ar urma să fie absorbite în următoarele 9 – 12 luni, chiar dacă vor exista și dezvoltatori care nu vor înregistra rezultatele scontate și asta din pricina unei neadaptări la cererea existentă, din punct de vedere al prețurilor de vânzare, suprafețelor sau finisajelor oferite”, a declarat Anamaria Burcă, managing partner Coldwell Banker Transilvania, biroul local al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

„Construcția de locuințe a cunoscut o adevărată explozie, impulsionată de cererea solidă existentă, formată din persoane tinere care au absolvit o instituție de învățământ superioară în Cluj Napoca sau care lucrează într-una dintre multinaționalele care și-au deschis un birou în oraș în ultimii ani, numărul corporatiștilor fiind estimat la peste 20.000 de persoane”, susțin reprezentanții Coldwell Banker.

La nivel național vor fi finalizate în acest an peste 30.000 de locuințe în proiecte rezidențiale amplasate în marile orașe, cele mai dezvoltate piețe regionale fiind București, Cluj Napoca (peste 3.500 de livrări, incluzând și Floreștiul), Sibiu (aproximativ 3.500 de locuințe noi vor fi terminate în 2016), Constanța (peste 2.000 de unități în construcție) și Brașov (aproximativ 1750 de livrări programate pentru 2016). Alte piețe care au înregistrat creșteri în 2015 sau care vor crește în acest an sunt Târgu Mureș, Alba Iulia și Bistrița.

În ceea ce privește nivelul prețurilor, anul a început cu plusuri în pretențiile proprietarilor. Potrivit unei analize Imobiliare.ro realizată pe baza ofertelor intermediate prin portal, în primele trei luni din 2016, suma medie solicitată de proprietari la Cluj a crescut cu 7,2%. Mai precis: de la 1.117 euro pe metru pătrat (la finele lui decembrie 2015), până la 1.197 de euro pe metru pătrat (în martie 2016).

Citește și:

Un trimestru de scumpiri pentru apartamentele Clujului (Studiu)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.