Clujul, pe harta închirierii de birouri în primele luni din 2016: Iașiul, Timișoara și Brașovul au luat-o înainte (Studiu)
EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 19, 2016 0 319
Cluj-Napoca e unul dintre orașele în care s-au realizat tranzacții cu birouri în primul trimestru, însă Bucureștiul, dar și alte mari orașe ca Iași sau Timișoara au luat-o înaintea capitalei Transilvaniei în acest început de an pe segmentul Office. Cu toate că e una dintre cele mai importante piețe în ceea ce privește stocul de birouri, Clujul ocupă de această dată un loc modest în analiza trimestrială a unei companii de consultanță care trece în revistă tranzacțiile încheiate în acest început de an.
Cererea de spații de birouri din România a totalizat în primul trimestru aproximativ 140.000 mp, arată datele companiei de consultanță Jones Lang LaSalle. O treime din spațiile închiriate în țară sunt în afara Bucureștiului, în orașe precum Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov.Mai precis, în marile orașe din țară, suprafața de birouri tranzacționată în primele trei luni a fost de circa 41.000 mp, comparativ cu 18.800 mp în intervalul corespunzător din 2015. „La nivel național, față de perioada similară a anului trecut, când companiile au închiriat circa 76.000 de metri pătrați în București și în principalele orașe din țară, cererea din primele trei luni din 2016 este aproape dublă”, arată datele JLL. Iașiul concurează în acest an cu Bucureștiul, înregistrând una dintre cele două cele mai mari tranzacții din perioada ianuarie-martie 2016, respectiv 13.000 de metri pătrați, contract în care JLL a reprezentat chiriașul. În București, cea mai mare tranzacție a fost de 13.000 de metri pătrați, fiind însă vorba despre o prelungire de contract existent.
Structura pe orașe arată că în București cererea a fost de aproape 100.000 mp în primul trimestru, dublul suprafeței închiriate în perioada corespunzătoare a anului trecut. În Iași au fost tranzacționați 17.200 de mp, în Timișoara 16.300 metri pătrați, pe locurile următoare clasându-se Brașov și Cluj-Napoca.”Pentru Cluj, întreaga cerere pe care am înregistrat-o noi a fost de 3,650 mp”, a precizat Andrei Drosu, de la departamentul de Cercetare și Consultanță a JLL.
Menționăm însă că în ceea ce privește stocul de spații de birouri Clujul reprezintă una dintre cele mai importante piețe pe acest segment imobiliar. Potrivit unei analize Darian aferente semestrului I al anului trecut, cea mai mare piaţă de birouri în afara Bucureștiului este cea din Cluj-Napoca, cu aproximativ 190.000 mp, urmată de Iaşi cu 125.000 mp, Timişoara cu aproximativ 100.000 mp şi Braşov cu 80.000 mp.
Dezvoltatorii de mari proiecte de birouri nu se plâng că ar rămâne cu spații neînchiriate. Unul dintre cele mai mari proiecte care se aflau în derulare pe parcursul anului trecut, Liberty Technology Park, se apropie de 100% grad de ocupare, potrivit dezvoltatorilor care au transformat o fostă fabrică de mobilă și piane din zona gării în centru de birouri. Majoritatea chiriașilor vine din zona IT. „Avem 20 de rezidenți din domenii conexe care generează inovație și progres, mai mult, 90% din spațiu este închiriat, iar pentru cei 10% rămași suntem în negocieri avansate”, susțin dezvoltatorii de la Fribourg. Dezvoltatorii de la NEPI și Ovidiu Șandor au demarat în urmă cu câteva săptămâni a treia și ultima etapă din proiectul The Office. Suprafaţa de 18.500 mp închiriabili aferentă fazei III din The Office urmează să fie finalizată în vara anului 2017. Cei 21.273 mp închiriabili livraţi în luna mai 2014 cu ocazia dării în folosinţă a primei faze sunt ocupați în totalitate, în vreme ce suprafaţa de 19.412 mp aferenă celei de-a doua faze era în februarie închiriată în proporţie de 83%, transmit dezvoltatorii. În ceea ce priveşte a treia etapă, 30% din suprafeţele ce vor fi livrate la jumătatea anului viitor erau deja închiriate la momentul începerii lucrărilor de construcție.
Conform datelor JLL, companiile din domeniul BPO, IT&C și servicii profesionale continuă să fie motorul cererii și în acest an în România, cu peste 60% din suprafața tranzacționată în primul trimestru, în timp ce sectorul bancar și cel de servicii financiare au închiriat 10.000 metri pătrați, iar companiile de FMCG au semnat contracte pentru 3.000 metri pătrați. ”Piața de birouri continuă să performeze foarte bine și în acest an. Statisticile privind cererea din primele trei luni ale anului sunt încurajatoare. Cererea nouă (pre-închirieri și contracte noi) a cumulat peste 70.000 de metri pătrați, respectiv jumătate din piață. Acest lucru demonstrează că România rămâne atractivă pentru investitori. Mai mult, valul de închirieri din afara Capitalei creează un mediu investițional atractiv și competitiv, iar apariția pe piața locală a unor nume mari din diferite domenii, ar putea atrage în viitor și alți jucători internaționali”, a declarat Claudia Cetățoiu, senior consultant Tenant Representation JLL Romania.