Închide

Aproape o mie de clujeni la ruina castelului Banffy, în weekend. Ce i-a atras

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 19, 2016 0 356

Aproape o mie de clujeni au vizitat în weekend castelul Banffy din Răscruci, în Ziua Porților Deschise ale acestuia, organizate de Centrul de Informare și Promovare Turistică din Cluj.

Mai exact e vorba de 900 de vizitatori, care au primit informații despre istoria clădirii și a familiei nobiliare ce a deținut castelul.

Una dintre atracțiile castelului părăginit a fost soba de teracotă cu smalț verde, realizată de baronul Adam Banffy în atelierul său amenajat în sala mare de la etajul clădirii și carese găsește în sala de mese ce s-a păstrat aproape intactă.

Castelul Banffy din Răscruci a fost proprietatea familiei Bánffy și face parte din domeniul familiei de la Bonţida. Castelul a fost construit în stil neoclasic eclectic şi folosea ca reşedinţă de vară a familiei Banffy. Era, și este și acum, înconjurat de un parc cu o vastă întindere, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei nobiliare. Accesul în Pavilionul castelului, construit de contele Dionisie Banffy, se face prin două scări dispuse în partea sudică, care conduc pe o terasă susţinută de opt coloane dorice. Salonul, construit în stil renascentist, are pereţii îmbrăcaţi în lemn, cu tavan din lemn casetat. Oaspeţii sunt întâmpinaţi de inscripţia latină „Salus intratibus pax exeuntibus” („Sănătate celor care intră, pace celor care ies”).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu