Închide

Proiect de bugetare paticipativă ca la Braga. Boc vrea platformă și aplicație on-line prin care clujenii să decidă pe ce proiecte se cheltuiesc banii din bugetul local

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 16, 2017 0 802

Administrația locală clujeană vrea să încerce un nou proiect de bugetare participativă în oraș. De această dată unul conenctat la era smarphon-urilor și Internetului.

Primarul Emil Boc a explicat că are în cap un proiect-concept prin care la nivelul municipalității să se creeze o aplicație de mobil și o platformă on-line prin care clujenii să propună proiecte, în limita unui buget (2-4 milioane de euro), pentru a schimba fața cartierelor în care locuiesc.

Potrivit edilului, a văzut respectivul model implementat la nivelul primăriei din Braga, oraș din Portugalia pe care l-a vizitat recent și cu care Cluj-Napoca dorește să încheie o înțelegere de colaborare. (Consilierii locali vor dezbate încheiere respectivului parteneriat la ședința ordinară din 16 mai).

Boc a mai spus că a explicat acest proiect deja specialiștilor și este optimist că el va putea funcționa în Cluj-Napoca. Forma în care va fi implementat n-a fost încă stabilită. Primarul a spus că bugetarea participativă dorită implică crearea unei platforme pe care, prin intermediul smatphon-urilor, omenii pot veni cu proiecte privind amenajarea de spații publice, spații verzi, sau alte lucruri necesare în cartierele în care locuiesc, cu o limită de buget pentru fiecare proiect (50.000-80.000 euro). Proiectele vor fi mai întâi analizate în ceea ce privește legalitatea. Apoi, pe categorii, proiectele propuse vor fi postate pe platformă și o perioadă de timp vor putea fi votate. În funcție de rezultatul votului se va face o ierarhie pentru fiecare categorie (primele 5 proiecte), urmând ca din nou inițiativele din top să fie votate.

Cele care primesc cel mai mare număr de voturi au șanse să fie implementare de către primăriei. Boc a mai precizat că Primăria va continua să ia în continuare pulsul oamenilor din cartier care nu au acces la Internet pentru a completa viitorul proiect high-tech de bugetare participativă pe care și-l dorește.

Primăria Cluj a mai încercat un proiect-pilot de bugetare participativă în cel mai mare cartier al orașului, Mănăștur, în anul 2013. Adică a organizat întâlniri cu cetățenii (administratori de bloc) care au spus ce fel de proiecte își doresc. Modelul era: cetățenii decid, primăria finanțează proiecte pe bugetul anului următor. În limita unei sume de bani – două, patru, cinci milioane de euro – cetăţenii, în urma dezbaterilor, decid ei pe ce se investeşte, că e vorba de modernizarea unui cinematograf, de scări rulante la un pasaj pietonal, de un nou parking suprateran, de un nou parc care să se creeze, ei sunt aceia care decid, printr-o participare civică, iar primăria se obliga să finanțeze respectivele proiecte.

Așa s-au inițiat în cartier proiecte de parkinguri, reabilitări de zone dintre blocuri sau s-a modernizat Cinematograful Dacia și strada Mehedinți.

 

În 2015, proiectul de bugetare partivipativă a continuat, însă sub o altă formă. Asociația care a adus titlul de Capitală Europeană a Tineretului la Cluj în 2015, Grupul Pont, a generat un mecanism (cu bani norvegieni) prin care tinerii să propună proiecte mici pentru oraș, iar primăria să le finanțeze. Așa, timp de doi ani, administrația a alocat circa 400.000 lei anual pentru astfel de proiecte. Modelul era tot cel al unei înscrieri on-line a proiectelor (în limita unui buget mic), votul lor, ierarhizarea și finanțarea inițiativelor în limita sumei disponibile.

Anul acesta, doi deputați clujeani, Nasra (PSD) și Dohotaru (USR) au anunțat că-și unesc forțele pentru implementarea unui proiect-pilot de buget participativ care să stea la baza unei propuneri legislative la nivel național. Ei i-au transmis primarului Emil Boc (PNL) să implementeze acest proiect la nivel local, și i-au acordat în acest sens și un termen: de o săptămână. Nasra și Dohotaru au arătat că în urma consultărilor legate de bugetul național din 2017, Ministrul Consultării Publice și al Dialogului Social, Gabriel Petrea, a decis alocarea de resurse (aprox. 100.000 de lei) pentru implementarea unui proces de bugetare participativă pe parcursul anului 2017, urmând ca o primărie să își asume alocări bugetare în 2018, de cel puțin 10% din bugetul de investiții și reparații, rezultate în urma co-deciziilor cetățenești.

De această inițiativă nu s-a mai făcut vorbire, nici de o parte, nici de alta.

sursa: primariaclujnapoca.ro

Primăria extinde bugetarea participativă din cartierul Mănăștur. Anul acesta se face lista de proiecte ale tinerilor

Cine e pe locul 1 în lista de proiecte pentru bugetarea participativă de 500.000 de lei

USR egal PSD? Doi deputați care ar trebui să se afle în opoziție își unesc forțele

Primarul Emil Boc a vorbit despre noul proiect de bugetare participativă la emisiunea Dimineți în Realitate difuzată pe Realitatea FM Cluj. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare