Închide

Bicicliștii din Cluj, marș al tăcerii mâine seară: „este evidentă tratarea cetățenilor că fiind de rang inferior odată ce au coborât din autoturism”

Actualitate by Actual de Cluj - mai 16, 2017 1 530

Protest mai puțin obișnuit al bicicliștilor clujeni, care altfel organizează marșuri în fiecare lună pentru a atrage atenția asupra existenței lor în trafic: de această dată manifestează într-un marș al tăcerii dedicat bicicliștilor ajunși victime ale accidentelor rutiere.

Marșul e programat mâine la ora 19 – e a nu mai puțin de 116-a ediție din seria lunară a evenimentelor începute în urmă cu zece ani. Cel de mâine face parte dintr-un eveniment global, „Ride of silence”, ajuns la a 14-a ediție și organizat în sute de orașe din toată lumea. Participanții se întâlnesc la ora 18.45 în piața Unirii, după care, la ora 19, pornesc pe traseul Regele Ferdinand – piața Mihai Viteazu – Cuza Vodă – piața Avram Iancu – piața Baba Novac – strada Avram Iancu – str. Universității – piața Unirii – bulevardul Eroilor – Calea Dorobanților – str. Petofi Sandor – bulevardul 21 Decembrie 1989 – piața Unirii – strada Memorandumului – Calea Moților – str. George Coșbuc – str. Stadion – str. Uzinei Electrice – str. Garibaldi – bulevardul 1 Decembrie 1918 – podul Napoca – Splaiul Independenței – strada Emil Isac – str. Petru Maior – piața Lucian Blaga – strada Napoca – piața Unirii. „Este în primul rând un eveniment comemorativ și de atenționare publică, dedicat bicicliștilor care au murit sau au fost răniți în accidente de circulație, în principal a celor care au căzut victimă șoferilor neatenți, și își propune să atragă atenția publicului, autorităților și presei asupra amplorii inadmisibile pe care a luat-o rată de accidentare a participanților mai vulnerabili la traficul rutier, cum sunt bicicliștii și pietonii, din cauza atitudinii unor șoferi, a legislației inadecvate și a infrastructurii deficitare”, explică organizatorul Radu Mititean. „Acest marș este o acțiune care se va desfășura în tăcere, fără pancarte, în deplasare în coloană, cu viteză redusă, și care se va finaliza în piață Unirii, la sfârșitul acțiunii, cu o depunere a unei jerbe și aprinderea unor lumânări în locul unde anii trecuți a fost plasat un ”ghost bike”, dispărut între timp”.
Mititean spune că bicicliștii sunt foarte vulnerabili în trafic, în special „în contextul gravelor deficiente de concepție și execuție a pistelor de biciclete din Cluj-Napoca, ce pun în pericul siguranță bicicliștilor”. „Siguranță rutieră se află în România la un nivel mai redus față de media europeană, existând un risc nejustificat de crescut accident grav sau mortal ce îi vizează în special pe participanții vulnerabili la trafic, cum sunt și bicicliștii. Cauzele principale sunt deficiențele de conținut și aplicare a legii, dar și problemele de infrastructura rutieră și tolerarea și chiar încurajarea în continuare de către autorități a unei culturi pro-automobilistice agresive. În acest sens, este evidentă tratarea cetățenilor că fiind de rang inferior odată ce au coborât din autoturism și plasarea celor vulnerabili în postură de vinovați prezumati prin politicile nedeclarate dar clar perceptibile de descurajare a circulației pietonale și biciclistice, ce continuă și la Cluj-Napoca cu noi intenții de îngustare a trotuarelor și lățirea carosabilului pe bulevarde centrale și desființarea unora din puținele infrastructuri biciclistice din zonă centrală, cum este cazul pistei de biciclete din piața Unirii”, adaugă el.

Aici pagina evenimentului

Un comentariu

Scrie un comentariu