Închide

Noutăţile TIFF 2017. Tudor Giurgiu: e ediţia „unor mari deschideri”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 16, 2017 0 435

TIFF devine festivalul unor „mari deschideri” la această ediție, anunţă preşedintele TIFF Tudor Giurgiu. Mai precis, ar fi vorba de mai multe elemente de noutate, printre care deschiderea mult mai pronunţată spre industrie: numărul de profesionişti din domeniu care vin la Cluj aproape se triplează, spune Giurgiu – producători, regizori, oameni care caută să investească în proiecte noi de film, oameni interesaţi de business cinematografic. „TIFF ajunge să aibă amprentă nu doar în ceea ce înseamnă descoperirea de cineaşti tineri, ci devine jucător foarte activ în stimularea de co-producţii cinematografice în Europa”, spune Giurgiu. Consiliul Europei prin fondul Eurimages include TIFF între aproximativ 10 festivaluri în Europa unde se acordă premii pentru stimulare de coproducţii. „Avem un număr enorm de mare de invitaţi străini”, completează Giurgiu. Majoritatea vin pentru Zilele Filmului Românesc şi Transilvania Pitch Stop, deschis nu doar românilor – carea lansează proiecte ce caută finanţatori.

Mult așteptatul actor francez Alain Delon vine la Cluj din 9 iunie și va fi prezent la gala de închidere, unde i se va înmâna premiul pentru întreaga carieră. Revine la Cluj anul acesta și actorul american Armand Assante una din viitoare „ținte” în ceea ce privește invitații străini e David Lynch, a dezvăluit Giurgiu, în contextul în care trei filme ale sale au proiecții speciale în agenda de acest an a festivalului de la Cluj.

Directorul artistic Mihai Chirilov, după prezentarea spoturilor TIFF pentru ediţia din acest an, explică ideea campaniei de promovare. „Campania e cumva o continuare a celei de anul trecut. Anul acesta în decorul Clujului am continuat cu ideea Clujul – oraş al filmului, Clujul – platou de filmare, am imaginat această invazie de monştri. Am folosit actorii pe care îi ştiţi cu toţii – Ovidu Crişan, Mădălina Ghenea, Emilian Oprea, fetele din Selfie”, spune Chirilov, imediat după ce un King Kong sosit în Cluj o răpeşte pe Mădălina Ghenea în cel mai recent spot TIFF.

Filmul de deschidere e Regele Belgiei, „o alegere un pic neobişnuită”, spune Chirilov, o comedie balcanică făcut de regizori care au fost deja la TIFF Cluj. De asemenea, Rodrigo Rorogoyen – câştigător la TIFF cu Stockholm – revine cu un „thriller cu accente de comedie neagră”: Dumnezeu să ne ierte e filmul de închidere.

În ceea ce priveşte locaţiile, sunt şi aici câteva noutăţi: cinema Arta nu mai apare pe lista locurilor cu filme, fiindcă proprietarii au demarat lucrări de renovare. Vor fi însă filme în locuri neconvenţionale: Casa de Modă, malul Someşului, Urania.

Cristi Hordilă, managerul TIFF, prezintă noua secţiune a festivalului – InfiniTIFF, care aduce la Cluj, la Casa de Modă Realitatea Virtuală, filme unde spectatorii decid, cu telefonul, evoluţia poveştii, dar şi proiecţii bazate pe curentul youtube, video-blogging. Mai multe informaţii găsiţi AICI

Vor fi în total 225 de filme la ediția 16, venite din 53 de țări, iar bugetul organizării festivalului este la un nivel similar cu anul trecut, spun organizatorii, aproximativ 1,7-1,8 milioane de euro.

Invitați speciali 

Sir Derek Jacobi, actorul britanic cunoscut din filme ca Little Dorrit (1983), Gladiator (2000) sau The King’s Speech (2010), va veni alături de Radu Mihăileanu la premiera filmului Povestea iubirii. Va păși pe covorul roșu și actorul american Armand Assante, de patru ori nominalizat la Globul de Aur, pentru proiecția horror-ului fantasy filmat în România, The Wanderers (r. Dragoș Buliga). În film, își reîntâlnește partenerul de platou din California Dreamin’ (Nesfârșit), Răzvan Vasilescu, zece ani mai târziu.

O vedetă a cinema-ului indian, regizorul S.S. Rajamouli va face a doua sa călătorie în afara Indiei la Cluj, pentru a-și prezenta continuarea blockbuster-ului Baahubali: The Conclusion, franciza indiană cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Rajamouli este unul dintre cei mai influenți și premiați regizori din țara sa. În 2012, a primit titlul „Entertainer of The Year” la Star World India, iar anul trecut – distincția Padma Shri, una dintre cele mai înalte oferite de statul indian. Ildiko Enyedi, regizoarea premiată recent cu Ursul de Aur pentru On Body and Soul, va veni și ea la la TIFF alături de actrița Alexandra Borbely.

Cineastul francez Arnaud des Pallières va fi celebrat în secțiunea 3×3 și va sosi la Cluj alături de soția sa, scenarista Christelle Berthevas. Omagiat în aceeași secțiune va fi și multi-premiatul cineast sloven Damjan Kozole, desemnat anul trecut Cel mai bun regizor la Karlovy Vary 2016 pentru Nightlife. Tot la Karlovy Vary, It’s Not the Time of My Life, cel mai recent film al regizorului Szabolcs Hajdu, prezent și el la TIFF, a obținut Globul de Cristal.

Invitată în juriul competiției TIFF, actrița Clotilde Courau, Prințesă de Veneția și Piemont, va putea fi văzută și în În umbra femeilor/ L’Ombre des Femmes (r. Philippe Garrel). Alături de ea vor juriza influenta producătoare britanică Elizabeth Karlsen (Carol, Youth, The Neon Bible, Great Expectations, Byzantium, Made in Dagenham, The Crying Game), criticul de film Geoff Andrew (Sight & Sound) și regizorul Marian Crișan. În juriul Zilelor Filmului Românesc vor fi criticul Jonathan Romney (Film Comment, The Observer, Sight & Sound și Screen Daily), Marcin Pienkowski, directorul artistic al T-Mobile New Horizons IFF din Wroclaw, și Corina Șuteu, consultant cultural internațional, fost Ministru al Culturii.

Vor sosi la Cluj și Margita Gosheva (Glory), membră a juriului TIFF 2016, cineastul japonez Daisuke Miyazaki, britanicul Francis Lee și actorul Alec Secăreanu (God’s Own Country). Invitați speciali la gala de deschidere cu King of the Belgians vor fi regizoarea și scenarista americană Jessica Woodworth, actorii Peter Van den Begin, Titus de Voogdt și Lucie Debay, alături de cântărețe din coruri faimoase în Bulgaria. Delegații importante din țările invitate în Focus Slovenia și Focus: Young Austrian Cinema vor ajunge la Cluj în perioada festivalului.

Printre invitații români, alături de Tora Vasilescu, distinsă cu Premiul de Excelență, se numără și regizorii Alexandru Solomon, Adrian Sitaru, Bogdan Mirică, Igor Cobileanski, Dan Chișu, Iulia Rugină, actorii Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Șerban Pavlu, Doru Ana, Tudor Aaron Istodor, Maria Obretin, Crina Semciuc, Andreea Vasile, producătoarea Ada Solomon.

Noi și vechi. Ce secțiuni are TIFF.16

Comediile romantice alternative au secțiunea tematică de anul acesta – Alt.Rom.Com. Titluri „cu cârlig la marele public” vor fi proiectate în aer liber nu doar în Piața Unirii, ci și la Someș Open Air. Filme axate pe marile bucătării ale lumii, urmate de petreceri gastronomice pregătite de chefi, sunt în meniul secțiunii Film Food, în timp ce producțiile erotice care au făcut vâlvă la vremea lor vor ajunge la TIFF în Carte Blanche Viva Erotica. Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Suspecți de serviciu, Ziua Maghiară, EcoTIFF și EducaTIFF sunt secțiunile obișnuite din program, alături de Ziua HBO, unul dintre cei mai vechi parteneri al TIFF-ului. În cadrul Zilei HBO va putea fi văzut în avanpremieră primul episod din sezonul 2 al serialului Umbre.

Alături de Arnaud des Pallières și Damjan Kozole, în secțiunea 3×3 va fi celebrată regizoarea ucraineană de origine română Kira Muratova. Filmele regizorului francez Jean-Pierre Melville vor fi proiectate cu sprijinul Institutului Francez în cadrul retrospectivei dedicate, în copii noi, restaurate digital. Celebrat printr-o retrospectivă inedită va fi și H.R.Giger, creatorul lui Alien.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.