Închide

Prognozele de toamnă ale Comisiei Europene pentru România: Creștere economică revizuită în scădere, șomaj de 5% în 2021

Economie by Kristina Reştea - nov. 11, 2021 0 88

Economia României va creşte cu 7% în 2021, conform previziunilor economice de toamnă, publicate azi de Comisia Europeană (CE) și citate de Agerpres. Aceasta după ce în iulie se estima un avans de 7,4% anul acesta.

În perioada următoare, în 2022 şi în 2023 economia românească ar urma să înregistreze o expansiune de 5,1% şi, respectiv, 5,2%.

Analiza CE mai arată că măsurile guvernamentale au contribuit la limitarea creșterii ratei șomajului în România, care se estimează că va ajunge la 5% până la sfârșitul anului 2021, pe fondul unei creșeri economice puternice și a cererii de resurse umane, scrie Economedia.

Piața muncii este susținută mai ales de creșterea cererii de personal în asistență medicală, tehnologia informației și comunicații și servicii de curierat. În 2022 și 2023, rata șomajului este de așteptat să scadă, în conformitate cu activitatea economică. Se estimează că creșterea salariilor va fi stabilă în perioada orizontului de prognoză.

Rata șomajului ar urma să scadă la 4,8% în 2022 și la 4,5% anul următor.

 

Estimări bune pentru situația pe piața forței de muncă

Situația de pe piețele forței de muncă din UE a cunoscut ameliorări semnificative datorită relaxării restricțiilor impuse activităților legate de consumatori. În al doilea trimestru al acestui an, economia UE a creat aproximativ 1,5 milioane de noi locuri de muncă, mulți lucrători au ieșit din schemele de păstrare a locurilor de muncă, iar rata șomajului a scăzut. Cu toate acestea, numărul total de angajați din UE se situa în continuare cu 1 % sub nivelul înregistrat înainte de pandemie.

De atunci, șomajul a continuat să scadă, iar rata de 6,8 %, înregistrată în UE în luna august a fost cu puțin peste rata înregistrată la sfârșitul anului 2019. Datele publicate după data-limită a previziunilor arată că această rată a continuat să scadă ușor în septembrie. Sondajele efectuate de Comisie în rândul întreprinderilor scot în evidență apariția unor zone de penurie de forță de muncă, în special în sectoarele în care activitatea crește cel mai mult. Cu cât această penurie durează mai mult, cu atât este mai mare riscul să afecteze activitatea și să contribuie la inflație printr-o presiune asupra salariilor.

Conform previziunilor, ocuparea forței de muncă în UE va crește cu 0,8 % în acest an, cu 1 % în 2022 și cu 0,6 % în 2023. Se preconizează că, anul viitor, ocuparea forței de muncă va depăși nivelul înregistrat înainte de criză și că, în 2023, va avea caracter expansionist. Potrivit previziunilor, șomajul în UE va scădea de la 7,1 % în acest an la 6,7 % în 2022 și la 6,5 % în 2023. În zona euro, rata șomajului este estimată la 7,9 %, 7,5 % și 7,3 % pe parcursul celor trei ani.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.