Închide

Piața rezidențială din Cluj a înregistrat luna trecută cea mai mare creştere din ultimele 12 luni pe segmentul apartamentelor de vânzare (Raport imobiliar)

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 10, 2021 0 1899

În luna octombrie, piața rezidențială din Cluj a înregistrat cea mai importantă creştere din ultimele 12 luni pe segmentul apartamentelor de vânzare, arată datele portalului CompariImobiliare.ro. În ceea ce privește veniturile, județul Cluj are cele mai mari salarii din țară, după București, dar, chiar și așa, acestea au crescut într-un an cu doar 80 de euro (august 2021, comparativ cu august 2020).

Astfel, luna trecută, preţul mediu cerut pe metru pătrat util al apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca a fost de 1.932 de euro/mp, cu 210 €/mp de peste cel de anul trecut (1.722 €/mp). În august, diferența era de 104 euro/ mp, iar în septembrie ajunsese la 170 de euro/ mp.

Cele mai căutate sunt, în continuare, apartamentele cu două camere – vizate de 48% dintre vizitatorii portalului. Urmează apartamentele cu 3 camere (24% din căutări), cu o cameră (12%) și cele cu 4 camere (10%).

Şi topul preferinţelor celor aflaţi în căutarea unei noi locuinţe s-a schimbat, spun reprezentanții portalului. Pe lângă cartierele clasice Mărăşti şi Mănăştur, în clasament urcă zona Câmpului, zonă recentă de dezvoltare a orașului, criticată de specialiștii în urbanism pentru dezvoltarea haotică.

Și datele portalului Imobiliare.ro arată creșteri – prețurile cerute pe locuințele din Cluj-Napoca au ajuns în trimestrul III la 1.960 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 3,9% față de precedentele trei luni, conform analizei trimestriale. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro relevă că, în perioada iulie-septembrie, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România au consemnat un avans de 2,8% comparativ cu trimestrul precedent. De menționat este că, în T2 2021, pretențiile vânzătorilor de locuințe au înregistrat un plus de 3,1%, după ce în cele două trimestre anterioare se majoraseră cu 2,2% (în T1 2021) și, respectiv, cu 1,9% (în T4 2020). Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pe piața apartamentelor.

Cum stăm cu salariile?

Conform celor mai recente date publicate de Direcția Regională de Statistică Cluj, câștigul salarial mediu net în luna august în județul Cluj a fost de 4263 de lei, mai mic cu 14 lei față de luna anterioară, dar cu 392 de lei (aprox. 80 de euro) peste cel înregistrat în urmă cu un an. Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din Cluj este mai mare cu 22,3%, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după municipiul București.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare