Închide

Noua modă nelegală pe care președintele Județului era cît pe ce să o introducă în Cluj: construiești ilegal iar comisia de urbanism îți acceptă construcția și o legalizează

Actual de ClujActualitateTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 11, 2021 1 4963

O documentație (Plan Urbanistic de Detaliu) pentru o casă de vacanță în localitatea Aghireșu ajunsă pe ordinea de zi a comisie de urbanism a Județului a fost prilej pentru președintele CJ Cluj, Alin Tișe să își arate susținerea pentru intrarea în legalitate a construcțiilor fără autorizație. Casa pentru care proiectanții de la Biroul de Arhitectură Dedal au venit să ceară avizul de urbanism a fost deja ridicată, după cum a spus arhitectul șef al județului, fiind vizibilă pe Google Earth iar legea spune în aceste cazuri că proprietarul trebuie să fie amendat dacă și-a ridicat deja casa fără acte și, implicit, să o demoleze.  „Ce mizerie!”, a exclamat Tișe, după ce arhitecții din comisie i-au amintit că Legea 350/2001 a fost expres modificată și nu mai permite intrările în legalitate iar beneficiarul trebuie să își demoleze construcția edificată de la sine putere sau are posibilitatea să rămână înregistrat cu o „construcție fără acte”.

 

O casă de vacanță propusă pe o parcelă de peste 380 de mp în Aghireșu printr-o documetație Plan Urbanistic de Detaliu inițiată de Biroul de Arhitectură Dedal și de arhitectul A. Popa a fost la un pas să fie acceptată la ședința Comsiei de Urbanism a Județului din 11 noiembrie, chiar dacă construcția apărea pe Google Earth ca deja edificată, iar legea interzice astfel de intrări în legalitate.

Un susținător al proiectului a fost președintele CJ Cluj, Alin Tișe, cel care conduce comisia de urbanism a județulului care a sugerat ca, după ce urbanism va face un control la fața locului și va consta și sancționa construcția ilegală, proprietarul va putea primi avizul de principiu și să continue autorizarea cu autoritățile locale din comună. „Și de ce nu pot face ei documentația după ce le aplicăm sancțiunea? Doar nu vreți să le demolați casa”, afost replica lui Tișe.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, dar și alți colegi din comisiei i-au amintit lui Tișe că Legea 350 privind urbanism și amenajarea teritoriului interzice expres avizarea documentațiilor de urbanism pentru intrarea în legalitate a unor construcții deja edificate fără acte.

„Sunt interzise intrările în legalitate. E situația despre care se discută în Cluj-Napoca, pe Valea Fânațelor. Ce vor face autoritățile locale, dacă vor face demersuri legale împotirva construcțiilor, e de competența lor. Dar articolul 56/1 din Legea 350 arată că nu pot fi promovare documentații pentru intrarea în legalitate”, a arătat Vlad Negru. Punctul de vedere a fost susținut și de un alt membru în comisie, arhitectul Radu Spânu.

Proiectantul a intervenit în discuție și a spus că e surprins de părerile din comisie dar și că nu s-a mai lovit de un asemenea caz, arătând că la discuție participă și clientul său, Dinea Zsetkei Decebal Traian. Acesta din urmă a confirmat că, de fapt, dorește intrarea în legalitate a construcției, să aibă acte.

Proiectantul, arhitectul Adrian Popa, a prezentat și o simulare a casei de vacanță (foro cover).

„Dacă Salanță v-a văzut pe satelit, ce să fac cu dumneavoastră? Nu e rea voință. O să vedem împreună cu Primria din comună să vă emitem actele administrative pentru situația dumneavoastră”, a arătat Tișe.

După ce specialiștii din comisie i-au arătat că, legal, calea pe care beneficiarul o are de urmat este să fie sancționat și să demoleze construcția deja edificată și apoi să solicite avizarea construirii printr-o nouă documentație de urbanism, Tișe a exclamat, „Ce mizerie!”.

În final, proiectul a fost respins.

(extrad din Legea nr.350 privind urbanism și amenajarea teritoriului din 6 iunie 2001, completată și modificată)

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare