Închide

Profi a lansat în Cluj un proiect unic în țară – Raftul cu bunătăți, o zonă dedicată micilor producători locali de unde se pot cumpăra produse care reînvie gusturile copilăriei

Actual de ClujActualitateEconomieTop News by Actual de Cluj - oct. 20, 2022 0 1483

Zacuscă clasică cu vinete, zacuscă clasică ușor picantă, zacuscă cu ciuperci de producție, zacuscă cu hribi și ghebe, zacuscă cu fasole, zacuscă de vinete cu ciuperci, ambalate, etichetate și frumos așezate pe un raft. „De 28 de ani fac zacuscă cu produse din livada domnului Emil Tămășan. La un Târg de produse locale de la noi din Mureș am dus tot ce aveam în cămară și am lichidat tot. A fost un șut în față, așa am început. Acum, clienții ne spun ce să facem și așa am ajuns la 7 feluri de zacuscă, toate făcute  manual, la foc de lemne, cu ajutorul unui singur robot de bucătărie care ne ajută să facem și producție și a înlocuit vechea mașină de tocat carne pe care o folosea mama. E muncă, muncă și iar muncă. Deja ne cunosc clienții de la târguri și cine cumpără o dată, vine și a doua oară. Ei ne spun asta. Acum sperăm să facă la fel”, spune Ana (Anișoara când se mădărește) Bercea. Ea este unul dintre cei circa 100 de producători mici din Transilvania care și-a pus produse pe Raftul cu bunătăți din magazinele Profi din Cluj. Are ie și este emoționată. Emil Tămășan are și el ie și o tabletă mare cu care imortalizează momentul în care produsele lor sunt puse pe raftul unui retailer.

Tudor Rusu a adus brânză de la Turda produsă de 50 de ani în familie, Sebastian Câmpean a adus pâine pe vatră, produsă tot în Turda, în brutăria familiei. Amalia Crișan a venit cu pastele pe care le face alături de mama sa în Borhanci, Cluj, Constantin Dragomir a asigurat produse din carmangeria sa din Sibiu.

Raftul cu bunătăți este un proiect pilot, lansat în 20 octombrie, deocamdată doar în cele trei magazine Profi Super din Cluj, iar de săptămâna viitoare va fi activat și în magazinul din comuna Florești. Este vorba despre o zonă dedicată de unde se pot achiziționa produse artizanale la preț de producător. Totul în cadrul unei inițiative (calificată ca unică la nivel național de către vicepreședintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ioan Oleleu) prin care sunt sprijiniți micii producătorii locali și rețetele din moși strămoși care reînvie gusturile copilăriei. În program sunt peste 100 de producători din Cluj și județele învecinate care au produse de calitate, validate deja de cumpărători la târgurile de profil și testate și în cadrul unui târg propriu organizat de retailer toamna aceasta la Sibiu, după cum a explicat directorul adjunct al Profi România, Călin Costinaș.

Intenția Profi este de a ajunge la câteva mii de producători și de a lansa Raftul cu Bunătăți și în alte județe din țară, pe măsură ce programul va fi testat și perfecționat.

( Ana (Anișoara când se mădărește) Bercea)

“Este începutul unei lungi povești cu producătorii locali. Vrem să încurajăm producătorii artizanali locali să producă și să vândă în condiții de siguranță alimentară  bunătățile lor tradiționale pentru a le oferi clienților noștri gusturile cu care s-au obișnuit încă din copilărie,” a explicat Gaetan Pacton, directorul general Profi.

El a lansat oficial, în 20 octombrie, la Cluj, în magazinul retailer-ul din cartierul Mărăști, Raftul cu bunătăți, cu sunet de fluier pe fundal, din mijlocul mai multor producători locali îmbrăcați cu ie și roșii de bucurie că au ajuns pe raft în supermarket. 

În același timp, Nicolae Stoica ia un borcan cu miere de pe Raft și îl întoarce cu susul în jos ca să îi arate unei doamne cum arată o miere naturală și clară, rezultată dintr-o mică afacere de familie cu albine, de 20 de ani. Doamna e de loc din Moldova și încă nu e hotărâtă de care să își cumpere. Stoica e bucuros, însă, că mierea sa e pe Raftul cu bunătăți și convins că munca și priceperea vor avea răsplată.

La fel, directorul adjunct al Profi, Călin Costinaș spune că retailerul a ales să pună pe raft aceste produse locale de la mici producători artizanali certificați deja de cumpărători din dorința de a-i răsplăti și sprijini în piață și a păstra tradițiile și rețetele autentice de sute de ani, importante pentru identitatea românească.

Raftul Bunătăților Locale este o inițiativă prin care ne-am asumat să sprijinim producătorii alimentari artizanali. Producătorii locali sunt conexiunea între străbunicii și strănepoții noștri, o verigă esențială  în păstrarea tradițiilor noastre. Comerțul modern se dezvoltă, cu bune și rele, fabricile se dezvoltă, la fel, cu bune și cu rele, dar aceste proiecte care îi vizează pe producătorii locali sunt de suflet deoarece în acest fel, cumpărând astfel de produse, rețetele autentice nu dispar. Partea de comerț cu produse artizanale suferă foarte mult, este multă muncă în spate și este important să fie sprijinită ca să nu dispară, de aceea este important ca noi toți să punem umărul, ca ei să fie prezenți în magazine și să își și vândă produsele. Pentru noi nu există niciun interes financiar în acest proiect. Dacă ne-am uita la aspectele de efort și beneficiu, n-ar avea sens, strict financiar. Însă nu putem exista ca comunitate, dacă nu întoarcem ceva comunității. Nu putem sta ca observatori și critici ai sistemului, ci trebuie să punem și umărul. Dacă ne uităm la produsele astea, fiecare dintre noi trăim gusturile copilăriei și cu siguranță sunt lucruri pe care vrem să le vedem că există și să nu le vedem doar în filme documentare sau la Muzeul Satului. Și ele continuă să existe dacă sprijinim producătorii. Nu trebuie să le cumpărați de la noi, cumpărați-le de la târguri, de la ei de acasă, ca ei să existe în continuare”, a spus Călin Costinaș.

Profi a testat într-un târg la Apoș, Sibiu, proiectul și a ales producători serioși și certificați de clienți ai căror produse au ajuns deja în trei magazine Profi Super din Cluj (în cartierele Mărăști, Grigorescu și Zorilor), urmând ca de săptămâna viitoare Raftul cu bunătăți să fie activat și în magazinul din Florești.

„Adaosurile sunt infime și am încercat să păstrăm prețurile de producător și să facem aceste produse artizanale accesibile. Din punct de vedere al siguranței alimentare, asigurăm un lanț mai sigur decât cel de la târgurile locale. Sunt convins că acest proiect va merge. Există oameni care se deplasează zeci de kilometri pentru astfel de produse. Este o relație la început cu producătorii pe care dorim să o perfecționăm. După proiectul acesta pilot o să ne dăm seama ce se vinde și ce nu se vinde. Ne vom asuma pierderile, reciproc. Preferăm să îi avem pe cei 100 și ceva producători diversificați în magazinele din Cluj. Pentru ei, noi suntem o soluție de marketing. Nu vrem să avem o relație captivă în care ei să producă pentru noi. Vor vinde cât vor și când vor produsele, în funcție de sezon și de oferta pe care o au”, a mai spus Costinaș.

În ce îl privește, e amator de brânză, dar spune că și carnea și pâinea pe vatră îi fac cu ochiul. Profi dorește să extindă Raftul cu bănătăți și în alte județe din România.

Sunt produse unice în România, dacă nu și la nivel european, crede vicepreședintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ioan Oleleu, prezent la evenimentul de lansare. Acesta a arătat că, pentru ca proiectul să fie posibil, ANSVA a relaxat condițiile pentru mica producție, dar cu menținerea ștachetei de asigurare a siguranței alimentare și a anunțat că se pregătesc și modificări legislative pentru simplificarea legislației în așa fel încât micii producători să fie prezenți în marile lanțuri de magazine. „Este un moment istoric și un model la nivel național. Îmi doresc ca toate aceste proiecte să prindă contur și micul producător să fie apreciat pentru munca și valoarea pe care o aduce în comunitate”, a mai spus Oleleu.

“Gustul produselor noastre, făcute așa cum am învățat de la părinți și bunici, îl știau până acum doar cei care veneau la noi la cabană sau la unul din micile magazine cu care colaborăm, sau care aflau de ele de pe internet. Sunt mândru că ceea ce fac eu și ai mei are acum recunoașterea și sprijinul acestui mare lanț de magazine și totodată sunt bucuros deoarece cred că acest pas ne va spori vizibilitatea și accesibilitatea” a spus și Sebastian Hosu, producător din Mărișel, asaltat de întrebări despre produsele saleGaetan Pacton, directorul general Profi, îi face un semn spre un coș plin unde deja și-a luat să testeze siropurile fără zahăr și merge spre casa de marcat. 

La Raftul cu bunătăți sunt disponibile produse  lactate, produse din carne, legume conservate, murături, zacuscă, gemuri, siropuri, compoturi, ceaiuri, paste făinoase, ulei presat la rece, pâine și altele, toate produse în Cluj și în județe din Transilvania. Pentru început, după ce au trecut printr-un minuțios proces de selecție, un număr de peste 40 de producători locali sunt deja  listați la raft în magazinele Profi însă lista va fi extinsă. 

Cu peste 1600 de magazine în mai bine de 760 de localități și circa 28000 de angajați, Profi este cea mai extinsă rețea de retail modern și cel mai mare angajator din România.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu