Închide

Primarul face spectacol pe tema sediului dorit de UBB în curtea casei Radio: „Nu am fost eu acolo în momentul ăla, că ieşea cu scântei şi mai mari. Partea de universităţi trebuie susţinută fără echivoc”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 12, 2020 0 707

Primarul Emil Boc a luat și el poziție privind proiectul Universității Babeș-Bolyai de sediu pentru Facultatea de Matematică-Informatică pe 1200 de mp de teren situat în actuala curte a Casei Radio din cartierul Grigorescu. Proiectul a fost dezbătut la o ședință recentă de urbanism la care primarul Emil Boc nu a participat. În absența sa, viceprimarul Dan Tarcea a fost aproape singurul care a susținut proiectul, arhitecții din comisia de urbanism arătând că locul e unul nepotrivit pentru o astfel de investiție.

„Cei de la UBB, pe bună dreptate, vin arhitecţii de la urbanism şi spun că nu poate să construiască UBB-ul facultate de Matematică în Grigorescu. Bun, staţi un pic. Ei sunt, totuşi, parte fundamentală în strategia oraşului. Adică oraşul ăsta e pentru profit numai pentru cei care nu împart sau şi pentru universităţi care ne dau şansa de a avea noi toţi bani pe termen mediu şi lung din investiţiile care se atrag. Din acest punct de vedere am fost şi voi fi un susţinător fără echivoc al universităţilor clujene. Nu am fost eu acolo în momentul ăla, că ieşea cu scântei şi mai mari. Partea de universităţi trebuie susţinută fără echivoc. România există în primul rând prin UBB la capitolul ăsta. Nu e în regulă cu înţelegerea priorităţilor”, a declarat edilul în 12 noiembrie la postul de Radio Napoca FM.

Săptămâna trecută, spcialiștii din Comisia de Urbanism a Primăriei au arătat că UBB dorește să construiască o clădire sediu pentru Facultatea de Matematică-Informatică într-un loc nepotrivit, într-unul dintre cartierele emblematice ale orașului, într-o zonă de parc a unei clădiri în care funcționează Casa Radio.

Proiectul UBB implică edificarea unei clădiri pentru Facultatea de Metematică care deservește cei aproximativ 1400 de studenți, pe o parcelă de 1200 mp, în curtea Casei Radio, o clădire importantă ca arhitectură în cartierul Grigorescu și într-o zonă cu trafic de tranzit extrem de intens. Proiectanții de la K&K Studio de Proiectare au revenit în comsia de urbanism a Primăriei la ședința din 4 noiembrie cu propunerea, arătând că au micșorat clădirea și că cei de la Facultatea de Matematică chiar au nevoie de un sediu. Propunerea a fost susținută de viceprimarul Dan Tarcea, care a prezidat ședința și care a jucat cartea primarului Emil Boc de susținere a tuturor proiectelor universităților, „motorul” orașului, după cum obișnuiește primarul să declare.

Toți ahitecții și specialiștii din comisie au arătat că respectiva construcție este foarte mare, că Universitatea trebuie să dea un exemplu privind felul în care construiește în Cluj-Napoca și că, deși are teren acolo, o astfel de construcție nu are ce căuta în curtea Casei Radio, o clădire emblematică pentru arhitectura clujeană, care ar trebui să își păstreze parcul verde. Specialiștii au insistat asupra valorii cartierului Grigorescu, care alături de Gheorgheni, ar trebui conservat, și nu încărcat cu astfel de construcții nepotrivite.

Viceprimarul Tarcea a fost de neoprit și a mers înainte cu susținerea proiectului. Până la urmă, pentru că avea inadvertențe legate de subsol și de alte aspecte, proiectul a fost amânat.

Detalii: UBB pregătește distrugerea unui cartier fanion al Clujului, pe mâna viceprimarului. Arhitecții din comisie au criticat sediul dorit de Facultatea de Matematică în curtea Casei Radio din Grigorescu

Imediat după, UBB a emis un punct de vedere public prin care a dorit să le arate arhitecților din Comisia de Urbanism a Primăriei că părerile lor sunt contradictorii și că pun Universitatea în postura de a nu-și putea valorifica proprietățile sau sa-și pună în operă planurile de investiții. Conducrea UBB și-a mai exprimat convingerea că arhitecții își vor schimba părerea.

„Când dorim să ne dezvoltăm în zona centrală a orașului ni se spune că acolo nu se mai poate. Dar de ce nu ar avea loc și dezvoltarea academicului în centrul orașului, gândit adecvat, alături de alte dezvoltări non-academice? Aceasta cu atât mai mult cu cât academicul este adesea mai bine integrat în partea tradițională a centrului orașului, cu beneficii pentru mulți oameni, în logica binelui public. Când dorim să ne dezvoltăm în zona cartierelor orașului, dinamizând academic și socio-economic și acele zone, pentru a reduce discrepanțele și polarizările din oraș, aflăm iar că nu se mai poate. De ce nu am folosi academicul să dinamizeze și aceste zone, pentru a reduce discrepanțele și polarizările din oraș? Aceasta cu atât mai mult cu cât rolul academicului în acest proces este deja unul validat științific (bazat pe dovezi). Când spunem că ne vom dezvolta în afara orașului, într-un nou campus, ni se spune că UBB este un „oraș în oraș” și astfel susținem comunitatea și economia clujeană și că ar fi bine să continuăm așa. Continuăm, dar cum facem dacă opțiunile 1 și 2 sunt blocate?”, a arătat UBB.  Conducerea UBB susține că „sperăm la atitudini profesioniste, suportive și de cooperare, nu la argumente care nu mai pot merge în vremurile în care trăim (ex. „UBB are bani, deci să-și construiască altundeva”; „de ce e nevoie de spații, când studenții învață online” etc.).

Detalii:

UBB explică de ce vrea să construiască în curtea verde a Casei Radio din cartierul Grigorescu

sursa foto: Radio Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare