Închide

Licitația de 1 milion de lei pentru cele trei bănci cu panou cu licheni care să purifice aerul din Cluj, anulată

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 12, 2020 0 451

Licitația de 1 milion de lei pentru cumpărarea a trei bănci inteligente cu filtru de licheni pentru aer, bănci de tipul City Tree, a fost anulată având în vedere că Primăria din Cluj-Napoca nu a primit nicio ofertă. Achiziția avea ca dată limită ziua de 19 octombrie. Practica este ca, în acest caz, procedura să se reia.

Băncile City Tree – inventate în 2018 de un startup german ca ceea ce ar trebui să fie primul filtru biologic inteligent pentru aer, după cum scrie deseen.com, au fost promovate și au ajuns în piețe pavate din mari orașe europene printre care Paris, Amsterdam, Oslo sau Londra.

Primăria din Cluj a lansat toamna aceasta o licitație de 1 milion de lei pentru a cumpăra trei astfel de bănci inteligente care filtrează aerul.

Specialiști arhitecți au arătat pentru Actualdecluj.ro că nu tot ce e high tech e și bun sau funcționează sau trebuie să plătească și Clujul pe el bani grei, tocmai pentru a fi în pas cu lumea europeană. Specialiștii au arătat că tehnologia City Tree, deși inovativă, s-a dovedit ineficace în orașe unde a ajuns. După un timp panourile cu licheni se usucă și arată oribil. În plus, soluția pentru filtrarea aerului rămâne mărirea suprafeței de spații verzi și plantarea de copaci.

Montarea de bănci City Tree care să filtreze aerul din Cluj-Napoca (adică inspiră aer murdar și expiră aer curat) vine după ce ideea a fost propusă în cadrul procesului de bugetare participativă. Primăria a arătat în caietul de sarcini al licitației de 1 milion de lei lansate la începutul lunii octombrie pentru a cumpăra trei astfel de bănci că „această achiziție poate fi considerată o măsură suplimentară de reducere a poluării aerului înconjurător din municipiul Cluj-Napoca care vine în completarea celor propuse în Planul Integrat de calitate a aerului pentru pentru aglomerarea Cluj-Napoca, pentru indicatorii oxizi de azot și particule în suspensie , în vederea reducerii poluării aerului sub valorile limită prevăzute de legislația europeană în domeniul calității aerului, la care se raportează și țara noastră”.

Achiziția Primăriei a fost lansată în aceeași perioadă în care societatea civilă a pornit o campanie de strângere de fonduri pentru a monta în Cluj-Napoca o serie de senzori care să măsoare cu exactitate calitatea aerului din Cluj-Napoca. Mai ales că în topuri mincinoase Clujul a fost dat ca exemplu de oraș cu aer curat la nivel european, deși există probleme semnalate de organismele europene.

Clujul are probleme serioase privind calitatea aerului și și-a asumat ameliorarea poluării până în 2024 prin reducerea prafului și oxizilor de azot, mare parte din cauza traficului auto.

Detalii: Primăria cumpără cu 1 milion de lei trei bănci cu panou cu licheni care să purifice aerul din Cluj. Specialiștii pun la îndoială investiția, mai ales că în alte părți din Europa s-a dovedit a fi un fiasco

 

(City Tree, Budapesta, 2018, sursa Twitter)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.