Închide

Primăria zice că intră în era iluminatului eco

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 24, 2014 1 426

Unul dintre proiectele primăriei clujene pe fonduri elevețiene a primit undă verde la finanțare, a anunțat instituția. Este vorba despre modernizarea sistemului de iluminat în cele două clădiri din centru în care funcționează dar și pe 22 de artere din oraș.

Proiectul are o valoare de peste 6,8 milioane de lei, din care 15% (peste 1 milioan de lei) reprezintă contribuția primăriei, iar restul sunt fonduri nerambursabile. Guvernul Elvețian a aprobat săptâmâna trecută proiectul, după cum informează primăria. Următoarea etapă în implementare vizează semnarea contractului de finanţare între primărie şi Ministerul Finanţelor Publice, după care va fi demarată licitaţia de proiectare şi de execuţie. În cadrum proiectului, Primăria va implementa și un sistem modern de comandă şi control al iluminatului, cu reglaj automat al nivelului de iluminare, în primă fază pentru 4 birouri din instituție. Dacă acesta va da rezultate, atunci va fi extins în cele două sedii centrale ale instituției. „Prin implementarea proiectului de iluminat cu tehnologie LED se preconizează realizarea unor reduceri a consumurilor de energie electrică de cca. 44 % pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42 % pentru sistemul de iluminat exterior. Reducerea anuală totala preconizata a costului energiei electrice este de cca. 65000 euro/an.Astfel se preconizează o reducere totală anuală a emisiilor de dioxid de carbon de 300 tonedioxid de carbon”, a informat Biroul Mass media al instituțíei.

Administrația locală din Cluj este parte a programului de finanțare româno-elvețian împreună cu alte trei primării din țară – Arad, Brașov și Suceava. În cadrul aceluiași program primăria a mai depus un proiect pentru achiziția de autobuze electrice, în valoare pe peste 7 milioane de lei, dar și unul pentru reabilitarea termică a unor școli din oraș, în valoare de peste 6 milioane de lei. Cele două proiecte sunt în faza de evaluare tehnico-economică.

 

Unde vom avea iluminat eco cu LED

– Calea Moţilor nr. 3-5-7 (inclusiv clădirea anexă aferentă parking-ului, situată în curtea interioară);

– Piaţa Unirii nr. 1-2

B-dul 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Haşdeu, Calea Floreşti, Calea Manăştur, Observatorului, Constantin Brâncuşi, Gheorghe Marinescu, Ilie Măcelaru, Ion Popescu Voiteşti, Izlazului, Louis Pasteur, Mioriţei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piaţa 1 Mai, Donath, Piaţa Marăşti, Piaţa Mihai Viteazu, Primăverii, Regele Ferdinand.

Vor fi înlocuite 1094 aparate de iluminat în interior şi 1358 aparate de iluminat public.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.