Închide

Diferit întoarce licitația pentru refacerea infrastructurii orașului comoară. Câștigătorul Viarom Construct, scos din cărți

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 23, 2014 1 553

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a dispus anularea rezultatului licitației pentru refacerea infrastructurii orașului comoară (patru artere din centrul Clujului, proiect pe bani europeni) adjudecată de primărie către Viarom Construct, parte a grupului francez Eurovia-Vinci, pentru peste 17 milioane de lei. Aceasta după contestația depusă de firma de casă a primăriei, Diferit,  care deține până la finele anului contractul de 600 de milioane de lei pentru modernizarea străzilor din oraș.

La licitația pentru refacerea infrastructurii orașului comoară (străzile Avram Iancu, I.C. Brătianu, Moților și Memorandumului), contract estimat la peste 24,2 milioane de lei, primăria a primit cinci oferte de la ARL Cluj (parte a grupului Strabag), Diferit-Kiat Group Construcut, SCC Napoca-Imob Lux Construct, Viarom Construct și Construct Perom.

Contractul a fost adjudecat către Viarom Construct (cu subcontractantul Tiab) pe criteriul celui mai mic preț la începutul lunii iunie.

Comisia de licitație a respins în cadrul evaluării ofertele SCC Napoaca-Imob Lux Construct pentru că asocierea de firme nu a ofertat corect garanția de participare la procedură (pentru ambii asociați), dar și ofertele ARL și Construct Perom pentru nerespectarea cerințelor din caietul de sarcini. În cursa pentru contract a rămas doar Viarom și Diferit-Kiat Group. Aceștia din urmă au pierdut contractul deoarece au ofertat un preț mai mare, peste 19,7 milioane de lei.

Atât Diferit cât și ARL au contestat rezultatul licitației la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Ambele firme au cerut anularea rezultatului procedurii. ARL a cerut ca oferta sa să fie declarată conformă, iar Diferit a cerut ca oferta Viarom să fie declarată neconformă și necâștigătoare. CNSC a admis doar contestația Diferit și a dispus primăriei să anuleze rezultatul licitației, să reevaluze corect oferta Viarom (despre care Diferit a demonstrat că nu este conformă caietului de sarcini) și să continue procedura de atribuire a contractului.

În condițiile date, în cursa pentru contract rămâne doar consorțiul de casă al primăriei, Diferit-Kiat (cu subcontractant Energobit) care ar trebui să obțină contractul. Decizia CNSC poate fi atacată până aproape de finalul acestei luni. Deocamdată primăria nu a comunicat dacă o va respecta sau dacă o va ataca în instanță.

Societatea Diferit este un client al banului public, deţinând şi în trecut contracte cu primăria clujeană. Pe lângă cel pe patru ani și 600 de milioane de lei care expiră la finalul acestui an. Doar anul trecut a încheiat şi cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj mai multe contracte de întreţinere a drumurilor naţionale şi a autostrăzii A3 în perioada 2013-2014, care însumează aproape 30 de milioane de lei. Societatea Diferit este deţinută de Nicolae Petri, un fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Publice deţinută de administraţia locală clujeană.

Viarom Construct face parte din grupul francez Eurovia – Vinci un gigant al construcţiilor din Europa și a mai lucrat cu primăria clujeană pe partea de modernizare artere.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.