Închide

Primăria vrea studiu pentru un nou sistem inteligent de trafic cu 1000 de camere video

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 27, 2018 0 685

Administrația locală clujeană discută din 2008 despre un sistem inteligent de management al traficului. De atunci, Primăria Cluj a început să refacă rețeaua de semafoare, a reiterat conceptul de undă verde pe axa Est-Vest de traversare a orașului și a montat și sistemul de supraveghere video cu aproape 300 de camere.

De doi ani încoace, Primăria și-a luat și consiliu consultativ IT care să ajute instituția să facă din Cluj un oraș smart care uzează de tehnologie pentru a ușura viața cetățenilor. Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că anul acesta administrația vrea să contracteze un studiu de fezabilitate pentru un sistem integrat de management al traficului care să uzeze de ”inteligența artificială”.

”Am văzut un astfel de sistem inteligent de management al traficului într-un oraș din Italia unde o delegație a Regiei Autonome a Domeniului Public a fost recent pentru a vedea cum funcționează acest sistem. Nu vrea să dăm numele orașului ca să nu se facă speculații. Am fost recent și la Copenhaga și vom merge și în alte orașe pentru a vedea cum s-au rezolvat problemele de trafic. În primul rând sistemul de acolo era gestionat de zece persoane dintr-o cameră foarte mare unde erau instalat sistemul și monitoarele. Acest sistem avea camere montate pe semafoare care făceau reglaje singure, în funcție de valorile de trafic. Ei au investit undeva la 10 milioane de euro pentru respectivul sistem care dă și rezultate. Ne dorim și noi să pornim o astfel de investiție. Este clar că va fi una etapizată. Acum avem 297 de camere de supraveghere a traficului. Vrem să ajungem la 1000 de camere și este clar că avem nevoie de câțiva ani pentru implementarea tehnologiei ”, a declarat viceprimarului Dan Tarcea pentru Actualdecluj.ro.

Oficialul a mai spus că în perioada următoare se va contracta (fie de către Primărie, fie prin intermediul Regiei Autonome a Domeniului Public cea care se ocupă și de întreținrea sistemului de semafoare și indicatoare rutiere din oraș) un studiu de fezabilitate pentru respectivul sistem inteligent de management al traficului. Studiul va avansa sumele necesare dar și tehnologiile și echipamentele care vor aduce un plus pentru traficul din Cluj. Tarcea a mai spus că sistemul trebuie să fie performant și deschis pentru a putea îngloba noi tehnologii care vor aparea în ceea ce privește managementul traficului.

Primarul Emil Boc a anunțat încă din noiembrie 2017 că, în viitor (fără să menționeze când), orașul va avea și o platformă inteligentă pentru traficul din oraș. Aceasta, potrivit lui Boc, va lua  decizii în locul omului – previne formarea de ambuteiaje prin corecții pe loc a timpilor de semaforizare, oferă informații privind evetualele blocaje în stațiile mijloacelor de transport în comun sau pe benzile dedicate etc.

Boc a mai spus, cu altă ocazie, că administrația vrea să cumpere și senzori de parcare parcare să îi instaleze pe mai multe artere din centrul orașului unde există parcări dar și în stațiile de autobuz. Astfel de senzori, a menționat Boc, pot să alerteze clujenii unde sunt locuri libere, dar și poliția, pentru a descuraja parcarea ilegală sau parcarea în stațiile mijloacelor de transport în comun.

Vezi și:

Orase “smart” si orase “dumb”: Ce inseamna “smart city” si cum se adapteaza orasele din Romania la noile tehnologii

Ce mai pregătește primăria în Cluj – oraș inteligent: aplicație care să-ți zică dacă ți s-a ridicat mașina 

Tot în viitor, urmează o platformă de dezvoltare inteligentă a orașului care va oferi informații de la trafic control, la sistemul de urgență, la iluminat, la managemenetul deșeurilor și colectare selectivă, la siguranța și ordinea publică.

În ultimul an, în colaborare cu Clusterele IT din oraș, Primăria a dezvoltat mai multe aplicații on-line care să ușureze viața cetățenilor – Cluj Parking(locuri de parcare libere) , My Cluj și (sesizări on-line) Cluj Now (care oferă informații cu privire la restrictiile de circulatie sau eventualele lucrări pe arterele din oraș) și a implementat eliberarea unor acte în regim on-line (certificate de urbanism, avize de funcționare etc), plus un funcționar electronic, botezat Antonia, menit să scurteze timpii de soluționare a cererilor (în aproape două săptămâni de când Antonia și-a intrat în pâine, peste 70 de persoane au uzat de noua tehnologie.

Vezi și:

Săriți peste cozile interminabile de la ghișee, de azi vă ajută robotul Antonia. Cum funcționează primul funcționar-robot din România

IT-iștii clujeni, chemați în “smart city”. Voluntari?

Se lansează aplicația Cluj Parking. Îți spune unde poți parca în centru

Acești clujeni îți spun unde sunt locurile de parcare libere – Parking Spotter a câștigat o competiție în SUA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.