Închide

Primăria relansează concursul Curățenie generală adresat asociațiilor de locatari. Pentru 2023 propune „un concurs autentic, care să îmbunătățească aspectul urbanistic al Clujului”

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mart. 05, 2023 0 476

Primăria va relansat concursul Curățenie generală la care sunt chemate să concureze asociațiile de locatari din Cluj-Napoca, concursul de suflet al primarului Emil Boc, lansat încă din 2005 și derulat aproape în fiecare an în oraș. Scopul declarat de anul acesta al competiției este de a „îmbunătăți aspectul urbanistic al municipiului și al microclimatului urban, prin promovarea unei competiții autentice care să conducă la creșterea gradului de confort ambiental al cetățenilor.” Premiile de anul acesta sunt de 452.000 lei.

 

Regulementul concursului a fost pus în consultare publică de Primărie, în perioada 2-17 martie, urmând ca proiectul de hotărâre pentru derularea competiției și care stabilește calendarul acestuia și cuntumul premiilor să fie supul atenției Consiliului Local, pentru votul de intrare în vigoare. „Concursul urmărește, de asemenea, formarea administratorilor în vederea rezolvării cu operativitate a problemelor gospodărești ale asociațiilor de proprietari, îmbunătățirea comunicării și colaborării cu autoritățile publice locale.”, mai arată Primăria.

Despre această competiție, care vizează atât curățenia din jurul blocurilor, a spațiilor de parcare, a punctelor gospodărești, cu îmbunătățirea sau încurajarea colectării selective (din comisie va face parte și un reprezentant al operatorului de salubritate Supercom) cât și întreținerea zonelor verzi dintre blocuri, speciliștii spun că aduce mai degrabă încurajarea practicilor încetățenite între blocuri, decât o schimbare calitativă.

Din păcate, amenajările rezultate, chiar premiate, în cazul spațiilor verzi nu sunt printre cele mai fericite, nici estetic, nici funcțional. Specialiști arhitecți au declarat în repetate rânduri pentru Actualdecluj.ro că această competiție rămâne mai degrabă o formă prin care oficialii Primăriei își fidelizează președinții de asociații, chiar cu scop electoral și mai puțin una care să aducă plus valoare sau o estetică în cartiere. Fără implicare specialiștilor peisagiști, fără proiecte pilot model, în continuare între blocuri se vor pune pitici, câteodată și o Albă ca Zăpada, se vor ciunti copacii sau se vor face în continuare după gusturile pensionarilor veterani din fiecare bloc.

Vezi problema orașului, în fiecare primăvară:

Soarta copacului de Cluj. De ani de zile e ciuntit și doar societatea civilă își bate capul cu maltratarea lui de către riverani, lucrători nepricepuți sau chiar de către firma Primăriei care întreține spațiile verzi

„Primăria nu adoptă politici și fuge de proiecte care să aducă plus valoare prin gândire, preferând să ia măsuri gospodărești”

 

„Ajungând la spațiile verzi, este evident că acestea au mai multe roluri și ar trebui tratate diferențiat, după acestea. Unele sunt tampoane între zonele publice și locuințe și nu ar trebui accesibilizate, pentru a nu se pierde intimitatea. Atele au potențial ridicat de a fi folosite de către locuitori în scop recreativ și ar trebui, din contra, accesibilizate, deci asigurate posibilitățile de a pătrunde, adăugat mobilierul necesar, constând în general de elemente pentru ședere și altele. Rezultă faptul că spațiile așa numite ”verzi” nu ar trebui tratate ca având rolul de a fi doar privite și fiind în consecință protejate prin îngrădire. E nevoie de aprofundare și particularizare, de gândire și proiecte de calitate mulate pe specificul diversele locuri și nu de o singură soluție universal valabilă, aplicată mecanic peste tot, cum pare a fi decizia de a îngrădi accesul tuturor prin garduri metalice. O concluzie asupra problemelor discutate aici este aceea că primăria nu adoptă politici și fuge de proiecte care să aducă plus valoare prin gândire, preferând să ia măsuri ”gospodărești” care de multe ori sunt doar improvizații lăsate la mâna celor care le aplică mecanic, pe teren. Căteva mici proiecte experimentale pe câteva zone, făcute cu curaj și având rol de model, ar putea lansa o dorință de schimbare. Bunele exemple pot ajuta, dar trebuie realizate”, arăta în 2016, arhitectul Șerban Țigănaș, pentru Actualdecluj.ro, într-un material care rămâne actual și în 2023. 

Detalii: Educația gardului în cartiere. Se cheltuiește banul public ca „verdele” să nu fie călcat 

Detalii despre concursul adresat Asociațiilor de Locatari din 2023:

(sursa: primariaclujnapoca.ro)

(grădină de bloc din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca)

sursă foto: stiridecluj.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare