Închide

Primăria plătește din banii clujenilor urbanismul cu blocuri din Borhanci și consolidează după 3 ani alunecările de teren de pe stradă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 19, 2019 0 1066

Peste 2,4 miloane de lei urmează să fie alocați pentru consolidarea unei bucăți de drum din Borhanci afectată de alunecări de teren. Oamenii din zonă sesizau încă din noiembrie 2016 problemele din zonă și alunecările de teren, menționând că ele au apărut imediat după instalarea unui șantier în zona Borhanci-str. Voievod Menumorut la un bloc de 5 nivele, autorizat de Primărie.
Dupăntrei ani, Primăria plătește și consolidează bucata de stradă afectată. Viceprimarul Dan Tarcea spune că expertizele oficiale n-au stabilit vinovații și că municipalitatea nu poate lăsa o stradă cu o astfel de problemă nerezolvată.
„Au trecut deja 5 luni de când strada Borhanci este ruptă în partea superioară, din cauza construcției unui bloc. Am depus reclamație la Primărie, cerând suspendarea autorizației și obligarea constructorului să refacă drumul. Însă Primăria nici până acum nu a catadicsit să răspundă. Iar situația este în continuă degradare”, scria în martie 2017 un riveran despre situația arterei Borhanci.
„Motivul alunecării îl constituie construcția unui bloc de 4-5 nivele la baza dealului. Proprietarul (constructorul) neagă orice responsabilitate. Primăria nu vrea să dea nici un răspuns pe tema asta. Inspectoratul de Stat în Cosntrucții, deși a cerut o expertiză, nu dorește să o facă publică. Discutând cu angajații Primăriei, ei recunosc că vina aparține construcției amintite, însă la nivel oficial, conducerea primăriei nu dorește să își asume nici un fel de responsabilitate. Drept urmare, de aproape doi ani avem un punct periculos, unde chiar și eu am avut câteva momente periculoase. Nu mi se pare normal ca Primăria să trateze cu atâta indiferență o astfel de problemă gravă”, relata în 2018 pentru Actualdecluj.ro riveranul.
La început de decembrie 2018 problema a ajuns oficial în atenția viceprimarului Dan Tarcea, care a avut o întâlnire în Gheorgheni cu privire la reorganizările de trafic propuse în zona Brâncuși. Deși s-au depus sesizări încă din noiembrie 2016, situația a rămas neschimbată în anii care au urmat.
Abia la ședința Consiliului Local de săptămâna aceasta, în 21 noiembrie, urmează să se prefigureze o rezolvare a problemei din Borhanci. Un deviz realizat de Regia Primăriei (Autonomă a Domeniului Public) estimează la peste 2,4 milioane lei lucrările de consolidare a alunecărilor de teren de pe strada Borhanci în zona intersecției cu Voievod Menumorut. Consilierii locali urmează să decidă alocarea fondurilor necesare, după care Regia urmează să intervină și să termine în 3 luni lucrarea, potrivit estimărilor proiectanților angajați să evalueze investiția de refacere a zonei afectată de alunecări de teren. Adică să refacă carosabilul și trotuarul pe o porțiune de 78 de metri liniari, să consolideze cu piloni forați o altă bucată de 25 metri liniari și să facă o alveolă pentru stația de autobuz.
(sursa: proiect hotărâre, ședință CL 21 noiembrie 2019, Primăria Cluj)
(șantier Borhanci instalat în toamna lui 2016)
„Oare plătesc cei care au cauzat problemele sau noi, cetățenii? Blocul este construit și vândut, investitorii și-au luat banii. Primăria plătește acum din banii noștri, ai tuturor. Eu oricum am obosit să lupt cu prostiile și mârșăviile administrației”, a declarat riveranul pentru Actualdecluj.ro.
Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că Primăria nu a putut să nu intervină în Borhanci întrucât existau riscuri pentru trafic. „In iarna lui 2016, după ce am primit sesizări privind alunecările de pe strada Borhanci în zona unui șantier de blocuri din zonă am fost la fața locului și am sesizat Inspectoratul în Construcții. Chiar eu am fost acolo pe teren să văd despe ce este vorba și a fost nevoie să îi calmez pe oameni care erau să se încaiere. S-a efectuat atunci de către constructor o expertiză însă ea a stabilit că problemele nu au apărut în urma lucrărilor de fundare a construcției, ci din pricina unor infiltrații, a traficului și a unor lucrări la taluz. Există un dosar gros privind acest caz. A presupus timp pentru că a fost nevoie ca și noi să facem devize și estimări pentru consolidări deoarece, în cazul în care ne vom adresa instanței, să avem cum să justificăm pretențiile. Am comandat și noi o contraexpertiză. Nu mai știu exact când. Chiar dacă blocul este terminat, experții știu exact cum să măsoare și să facă evaluarea. Sunt oricum 2-3 specialiști în Cluj care fac astfel de expertize”, a mai spus Tarcea.
Cu expertize care arată riscuri clare de alunecări de teren, cartierul reșapat de Primarul Emil Boc și anunțat mai ales în anii electorali în Borhanci pentru tineri și pentru tot felul de alte categorii (în locul fantomei CASAROM – detalii) a fost pus pe pauză cu același aplomb de către primarul Emil Boc.
Detalii: Noul obstacol în calea promisului cartier ”electoral” anunțat de Boc în Borhanci, în locul ”fantomei Casarom”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.