Închide

Primăria nu își asumă să construiască un Aqua Park pentru Cluj/A comandat studiile, însă vrea un partener privat care să investescă cei 20-40 de milioane de euro, sumă la care a fost estimată investiția

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 14, 2024 1 194

Primăria mizează că va găsi un partener privat care să investească cei 20-40 de milioane de euro în viitorul Aquapark al Clujului care a fost anunțat de instituție pe un teren de 5 hectare în zona actualului Ștrand Grigorescu, administrat de Regia Autonomă a Domeniului Public.

Proiectul urbanistic a fost pus în consultare publică de Primărie în 16 ianuarie 2024 urmând să fie discutat de comisia de urbanism. Aqua Parkul este un proiect care a înghițit fonduri publice pentru studii, mai ales în anii electorali, fără să fie asumat niciodată ca proiect al orașului. Fie că era Băile Someșeni, Parquarium-Cluj în Parcul Est sau Aqua Parkul de la Ștrandul Sun, proiectul a fost scos din pălărie fix în momentul oportun și prezentat public cu poze și date, ca și cum se realiza de-adevăratelea.

Primarul Emil Boc a declarat, din nou, public că mizează că va găsi un parter privat ca să facă investiția, arătând că Primăria își va asuma mutarea rețelei de înaltă tensiune de pe terenul ștrandului Sun, o lucrare costisitoare care ar fi împiedicat acum mai bine de zece ani realizarea unei investiții într-un parteneriat similar.

 

„Am obținut avizul de la Mediu, ceea ce este foarte important. Urmează să obținem și celelalte avize necesare și să intre în Comisia de Urbanism a municipiului, după care să treacă la aprobarea în Consiliul Local. Avem varianta de a scoate proiectul la concesiune, respectiv de a găsi un partener privat. Sunt convins ca vor fi doritori (care să realizeze efectiv investiția – n.red.), în condițiile în care Primăria își asumă să mute o linie de înaltă tensiune și să pună la dispoziția investitorului terenul”, a afirmat primarul Emil Boc la Napoca Live.

În mai anul trecut, Primăria a contractat două studii (de fezabilitate și urbanistic – Plan Urbanistic Zonal) pentru a pregăti noul aqua park anunțat pe un teren de peste 5 hectare, la ștrandul Grigorescu, obiectiv deținut de Regia Autonomă a Domeniului Public din subordinea Consiliul Local. Studiul de fezabilitate pentru viitorul complex de agrement a fost contractat, pentru 269.900 lei, fără TVA, de firma AQUA AZUR din Constanța iar Planul Urbanistic Zonal de firma AE DEVELOPMENT din Poarta Albă Constanța, pentru alți 269.900 lei, fără TVA.
Cei care se ocupă de aceste studii s-au ocupat și în trecut de proiectul aqua parkului promis la Cluj.  De la firma Aqua Azur a fost contractat pentru peste 130.000 lei, un „STUDIUL DE FUNDAMENTARE ÎN VEDEREA STABILIRII OPORTUNITĂȚII LANSĂRII UNEI PROCEDURI DE TIP CONCESIUNE AȘA CUM REIESE DIN REGLEMENTĂRILE LEGALE, LEGEA 100/2016, HG 867/2016 CU MODIFICĂRILE ȘI COMPLETĂRILE ULTERIOARE, NECESARĂ ÎN VEDEREA REALIZĂRII UNUI PROIECT TIP AQUAPARK”. 
detalii aici:
Primăria plătește peste 100.000 de euro pentru alte două studii care să materializeze aquaparkul anunțat în Cluj-Napoca, la ștrandul SUN din cartierul Grigorescu
Aceeași firmă a făcut și proiectul Parquarium-Cluj, tot un proiect al Primăriei Cluj, livrat pe mâna Regiei Autonome a Domeniului Public. Acesta nu este altul decât celebrul aquapark cu toboganul King Cobra anunțat în Parcul Est (zona cartierului Gheorgheni) de primarul Emil Boc, la care s-a renunțat între timp ca locație având în vedere criticile aduse de specialiști, riverani și societatea civilă. Și pentru acest proiect s-au plătit fonduri publice, însă prin intermediul RADP, Consiliul Local chiar asumându-și un studiu de fezabilitate pentru Parquarium din Cluj.
Anul acesta, Primăria Cluj a pus în consultare publică (în 16 ianuarie) PUZ-ul pentru viitorul aquapark al Clujului din zona ștrandului Grigorescu. AICI se poate consulta documentația de urbanism.

Ce se propune la ștrandul din Grigorescu

1. Corp clădire principală:
– recepție / casă de bilete;
– vestiar dimensionat adecvat numărului de vizitatori;
– birouri și spații administrative;
– spații comerciale;
– spații de alimentație publică (un restaurant „a la carte” și o zonă de „food court”);
– grupuri sanitare pentru femei (prevăzute cu salon “Mama și copilul”), bărbați, persoane cu dizabilități, ținându-se cont de capacitatea complexului și de normale sanitare în vigoare pentru astfel de obiective;
– ansamblu de bazine acoperite care să funcționeze atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă, cu următoarele funcțiuni:
• zona Family & Kids – alcătuită din bazin interior cu jeturi de hidromasaj, baby pool, plajă inundată cu jocuri de tip „Spray Action” și un bazin cu ansamblu tobogane pe categorii de vârstă;
• spații pentru șezlonguri dimensionat corespunzător numărului de utilizatori; adâncimea apei va corespunde în funcție de destinația și specificul fiecărui bazin conform prevederilor legale;
– punct de prim ajutor;
– spații anexe;
– spații tehnice aferente;
– parcări aferente dimensionate pentru personalul angajat și fluxuri de vizitatori;
– stații de reîncărcare vehicule electrice amplasate în zona amenajată pentru parcări la care să aibă acces vizitatori.

  • parcare subterană cu 249 de locuri
  • Aquaparkul e capacitat pentru circa 3000 de peroane/zi
  • investiția este estimată între 20 și 40 de milioane de euro, potrivit proiectanților (:S.C. AE DEVELOPMENT S.R.L.,
    Manager proiect: DANIELA MARISCU Proiectant de specialitate (documentație de urbanism PUZ): AGORAPOLIS SRLȘef de proiect documentație de specialitate PUZ: master urbanist MIHAELA PUȘNAVA).

 

 

foto: randări/PUZ/www.primariaclujnapoca.ro

Un comentariu

  1. Hai sa fim seriosi?? cum adică sub linia de înaltă tensiune nu se poate construii????pai la motel Premier din Vâlcele com. Feleac…linia de înaltă tensiune trece pe deasupra locatiei, sala de nunți, parcare terasa..etc și funcționează bine mersi..cu lume multa la petreceri și nunți…Găselnițe de ale Primăriei!!

Scrie un comentariu