Închide

Primăria plătește peste 100.000 de euro pentru alte două studii care să materializeze aquaparkul anunțat în Cluj-Napoca, la ștrandul SUN din cartierul Grigorescu

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 05, 2023 0 750

Două studii (de fezabilitate și urbanistic – Plan Urbanistic Zonal) au fost contractate de Primăria Cluj la finalul lunii mai pentru a pregăti noul aqapark anunțat pe un teren de peste 5 hectare, la ștrandul Sun din cartierul Grigorescu, obiectiv dețintu de Regia Autonomă a Domeniului Public din subordinea Consiliul Local. Studiul de fezabilitate pentru viitorul complex de agrement va fi făcut, pentru 269.900 lei, fără TVA, de firma AQUA AZUR din Constanța iar Planul Urbanistic Zonal de firma AE DEVELOPMENT din Poarta Albă Constanța, pentru alți 269.900 lei, fără TVA. Studiile ar putea fi livrate în toamna acestui an.

 

Ambele achiziții s-au făcut prin cumpărare directă. Stidul de fezabilitate urmează să fie livrat în circa 4 luni (120 de zile), potrivit temei de proiectare fixate de municipalitate.

„În iunie trebuie să primim studiul de fezabilitate pentru zona de la Sun, apoi vom lua o decizie dacă vom prelua în regie proprie – să vedem cât costă, dacă avem bani, sau îl facem într-un parteneriat public-privat, adică îl scoatem la concesiune de lucrări publice și să fie făcut de un privat”, a declarat primarul Emil Boc, joi, 11 mai, la Napoca Live.

Pentru a lămuri chestiunea pusă de tapet de primarul Emil Boc, administrația locală a contractat, prin dou[ achiziții directă,  serviciilor de proiectare pentru realizarea studiului de fezabilitate și a Planului Urbanistic Zonal. Contractele, fiecare de 269.900 lei, fără TVA, au fost încheiate cu societăți din Constanța, Aqua Azur, respectiv AE DEVELOPMENT.

„Pentru achizitionarea serviciilor de realizare a studiului de fezabilitate pentru obiectivul ,,Complex de Agrement Aquapark Strand Grigorescu”, sunt necesare urmatoarele activitatii:
-Documentație Certificat de Urbanism;
-Temă de Proiectare;
-Studiu Posibilități de Amplasare Construcție;
-Concept;
-Prezentare și analiza a două scenarii tehnico-economice;
-Prezentarea scenariului tehnico-economic recomandat;
-Deviz general și centralizatoare pe obiect, DG, F2, F4 pentru scenariul tehnico-economic recomandat;
-Analiza cost-beneficiu pentru scenariul tehnico-economic recomandat, inclusiv studiu de fundamentare a strategiilor de implementare și exploatare/operare;
-Propunere de implementare a investiției conform scenariului tehnico-economic recomandat;
-Planșe prezentare planuri de nivel pentru scenariul tehnico-economic recomandat;
-Planșa prezentare plan de situație pentru scenariul tehnico-economic recomandat;
-Centralizator suprafețe pentru scenariul tehnico-economic recomandat;
-Bilanț teritorial pentru scenariul tehnico-economic recomandat.
-Îndosarierea conform legislației în vigoare;
-Semnarea documentațiilor de către toți responsabilii din proiect;
-Avizarea documentației de către elaboratorul expertizei tehnice (daca este cazul);
-Documentații avize și acorduri Solicitate prin Certificatul de Urbanism ( ediție parți scrise și desenate pentru fiecare documentație acord/aviz; îndosariere conform solicitări avizator;
semnarea și avizarea documentațiilor de către fiecare responsabil proiect; notificare de mediu; participare în comisiile de specialitate).
– Documentația va cuprinde și următoarele: o anexa ce va detalia opțiunile de finanțare conform capitolului 5.6. – nominalizarea surselor de finanțare a investiției publice, ca urmare a analizei
financiare şi economice: fonduri proprii, credite bancare, alocații de la bugetul de stat/bugetul local, credite externe garantate sau contractate de stat, fonduri; se va prelua în vederea includerii
în scenariul tehnico-economic orice alte scenarii tehnice furnizate de beneficiar sau orice contractant al acestuia, scenarii predate cu maxim 45 de zile înainte de predarea finală a studiului de
fezabilitate. externe nerambursabile, alte surse legal constituite. – conform conținut cadru „studiu de fezabilitate” conform HG 907/2016”, arată Primăria. Termenul fizat pentru livrarea studiului de fezabilitate este de 4 luni.

Primăria a mai contractat  (printr-o achiziție directă) tot de la firma  firma Aqua Azur din Poarta Albă (Constanța) „STUDIUL DE FUNDAMENTARE ÎN VEDEREA STABILIRII OPORTUNITĂȚII LANSĂRII UNEI PROCEDURI DE TIP CONCESIUNE AȘA CUM REIESE DIN REGLEMENTĂRILE LEGALE, LEGEA 100/2016, HG 867/2016 CU MODIFICĂRILE ȘI COMPLETĂRILE ULTERIOARE, NECESARĂ ÎN VEDEREA REALIZĂRII UNUI PROIECT TIP AQUAPARK”. Contractul avea o valoare de 133.960 lei și implica realizarea „Studiului de fundamentare a oportunității lansării unei proceduri de tip concesiune care să includă doua scenarii economice pro și contra procedurii tip concesiune”, elaborarea documentației de achiziție și a caietului de sarcini (nu include contractul draft al concesiunii, acesta făcând obiectul unei etape ulterioare, în conformitate cu condițiile comerciale și juridice rezultate din prezentul studiu precum și din decizia beneficiarului) dar și a fișei de date a concesiunii (criteriu de atribuire, experiență, redevență minimă, durata concesiune etc.).”

Despre acest studiu, primarul Emil Boc anunța, în 9 martie, că va avea pe masă în cel mai scurt timp soluțiile de realizare a obiectivului în regim de parteneriat public-privat. „„În privința aquapark-ului de la Sun, în luna martie vom primi documentația tehnică, cu soluțiile propuse, după care vom merge în consiliul local pentru aprobare. Deci, în luna martie vom avea un prim răspuns cu privire la soluțiile tehnice în privința realizării aquapark-ului de la Sun, conform relației contractuale. Aștept specialiștii să îmi propună cum să arate, după care soluțiile tehnice din cele existente analizate vor fi aprobate în consiliul local pentru a se merge mai departe. Atunci vă voi prezenta calendarul de scoatere la licitație într-un parteneriat public-privat a aquapark-ului”, explica Emil Boc, tot la Napoca Live, în 9 martie.

Firma Aqua Azur a avut în 2021 o cifră de afaceri de peste 10,1 milioane lei și a realizat un profit net de peste 509.000 lei cu un număr mediu de 2 angajați. Firma este specializată în lucrări de construcții a altor proiecte inginerești n.c.a și este de 14 ani activă pe piață. Potrivit zf.ro, firma este deținută de Daniela Marişcu, o antreprenoare din Constanţa, alături de soţul ei. Potrivit sursei indicate, printre proiectele relizate de Aqua Azur sunt: „Parquarium-Cluj, Primus-Sângeorz Băi, Aqua Parc Prun­du Bârgăului şi Centrul Balnear Legacy, proiectate împreună cu Novelty AE, precum şi Plaja Urbană Du­­nă­rea – Galaţi, Centrul de Agre­ment Aria – Sibiu, extindere Aqua Parc Arsenal”.

Parquarium din Cluj era tot proiectul Primăriei Cluj și al Regiei Autonome a Domeniului Public, celebrul aquapark cu toboganul King Cobra anunțat în Parcul Est (zona cartierului Gheorgheni) de primarul Emil Boc, la care s-a renunțat între timp ca locație având în vedere criticile aduse de specialiști, riverani și societatea civilă. Și pentru acest proiect s-au plătit fonduri publice, însă prin intermediul RADP, Consiliul Local chiar ajunmându-și un studiu de fezabilitate pentru Parquarium din Cluj.

(proiectul Parquarium din zona Parcul Est la care Primăria Cluj a renunțat între timp)

AE development a avut în 2021 o cifră de afaceri raportată la finanțe de 555.863 și un profit net de peste 54.000 lei, realizat cu 2 salariați.

Realizarea unui aqua park în oraș este printre promisiunile dintotdeauna ale primarului Emil Boc, încă neonorate. Primăria a mai lansat un proiect similar tot la ștrandul Sun, în timpul în care Boc era premier iar primar era Sorin Apostu, însă a renunțat la acesta. Ulterior, în 2017, reîntors la Primăriei, Boc explica că aqua parkul de la Sun este ținut în loc de costurile mult prea mari cu devierea rețelelor electrice iar apoi de regimul juridic al terenului (se anunța că proprietatea e revendicată de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară). La ștrandul Sun, RADP exploatează un bazin olimpic rezultat prin transformarea unuia dintre bazinele strandului și acoperirea sa cu un balon presostatic, cu bani de la Primărie. În ultimii ani, zona din fața ștradului este folosită de Regie pentru depozitarea unor materiale de construcție necesare sau provenite de la lucrările la drumurile din Cluj-Napoca de care entitatea se ocupă pentru municipalitate.

Tot în zona Sun-Cora, omul de afaceri Dorin Bob de la Studium Green a demarat în 2020 un proiect urbanistic pentru construirea unui turn cu 40 de etaje, proiect acceptat de Primăriei, însă contestat de USAMV, având în vedere litigii asupra terenului. Detalii:

VIDEO Turnul de 40 de etaje cu entertainment de la Cora, acceptat de Boc

Tot prin zona Sun-Cora Cluj va trece și Centura Metropolitană, proiect al Primăriei.

sursă foto: https://eclujeanul.ro/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare