Închide

Primăria lui Boc răspunde prompt crizei din domeniul cultural. Se face o nouă sesiune de finanțare pentru proiecte în toamnă, după ce se va ști clar ce evenimente și ce public vor fi permise în 2020

ActualitateAdministrațieFestivalTop News by Luminiţa Silea - mai 27, 2020 0 769

„Menținem vibe-ul cultural al Clujului, ne vom bate pentru asta!”, le-a promis primarul Emil Boc organizatorilor de evenimente din oraș, dar și celorlalți operatori culturali. Primarul a anunțat astăzi în cadrul unei dezbateri inițiate pentru a lua pulsul sectorului cultural în pandemia de Coronavirus că municipalitatea va acorda în continuare finanțările obișnuite și că anul acesta vor exista două sesiuni pentru direcționarea banilor, una în vară, iar a doua la toamnă. I-a îndemnat pe cei care fac evenimente să nu renunțe, să fie creativi și să gândească evenimente mai mici, raportat la ceea ce vor decide autoritățile naționale că se va putea întâmpla anul acesta.

Marii organizatori de evenimente din oraș au cerut sprijin financiar, scutire de taxe locale, măsuri clare de la nivel național pentru ca organizatorii să aibă predictibilitate și să știe ce tip de evenimente se pot face, când se pot organiza ele sau câți participanți vor putea lua parte la aceste evenimente. A fost condamnat Guvernul Orban 2 pentru că nu vine cu măsuri și precizări clare în această direcție. În replică, primarul Boc a spus că e în aceeași situație ca ales local, cu mandatul prelungit și neștiind deocamdată când vor fi organizate alegerile locale și a ținut să spună că situația e una obiectivă, iar măsurile luate până acum de autorități au ținut situația îmbolnăvirilor din România sub control. „Mai e puțin până știm cum vor arăta vara și toamna”, a mai spus Boc.

În urma discuțiilor inițiate sub umbrela Primăriei, primarul a mai promis soluții pentru accesul artiștilor independenți la spații culturale și a anunțat că există intenția și că s-a lucrat la reorganizarea sistemului de finanțare pentru ca banii să se dea și în funcție de bugetele și vechimea evenimentelor, însă doar începând cu 2021.

 

Peste 15 vorbitori au intrat în dialog cu oficialii Primăriei pe măsurile de susținere a sectorului cultural pentru care autoritățile din Cluj ar trebuie să le ia pentru ca acesta să depășească cu bine anul având în vedere că pandemia a paralizat toate evenimentele și festivalurile plănuite în Cluj.

Boc a ținut să spună că dezbaterea e o analiză din mers și, cu siguranță, se va mai discuta pe tema efectelor pandemiei de Coronavirus. „Doar din Cluj-Napoca am avut 108 cazuri, 4 decese și 12 cazuri sunt încă în derulare”, a mai spus primarul. El a felicitat sectorul cultural clujean pentru că s-a implicat în campanii de sprijin pe timpul situației de urgență și a spus că Primăria va susține acest sector.

Deja s-a inițiat o reevaluare a cererilor de finanțare pentru fonduri de la bugetul local deja despuse la Primărie pentru a se face o situație cu proiectele care mai pot avea loc. Pentru ele se vor acorda finanțări într-o sesiune de vară. Pentru celelalte evenimente se va organiza în toamnă o nouă sesiune de finanțare.

Profesorul Călin Hințea, cel care a coordonat strategia orașului, a ținut să spună că sectorul cultural și al industriilor creative este un factor strategic pentru oraș, alături de universități și cel de participare și implicare, de accea e importantă evaluarea impactului crizei. „Dacă analizăm ce s-a întâmplat la începutul pandemiei constatăm că fiecare stat a jucat pe cont propriu. Genul acesta de comportament replicat la nivelul fiecărei comunități este extrem de dăunător. Mai trebuie analizată și reziliență urbană, cum răspunde comunitatea în aceste vremuri de criză. Ceea ce s-a văzut prin inițiativa Un singur Cluj, dar și prin altele, este un idicator foarte bun. Nu trebuie pierdut nici acest tempo bun de digitalizare”, a mai spus Hințea.

Boc a divagat și a militat pentru trecerea la votul electronic la alegeri.

Tiberiu Fărcaș, ziarist și organizator Blues Festival, a militat pentru continuarea finanțării evenimentelor din Cluj.

Bogdan Buta, directorul Festivalului Untold, a semnalat că zona de evenimente este cea mai afectată în pandemie. „Ne-am implicat să ajutăm cum am putut, am respectat și susținut măsurile luate de autorități. Ne-ar ajuta să avem o predictibilitate și să nu asistăm la acest joc politic în care Parlamentul voia sa blocheze Guvernul cu măsurile care ar putea aduce mai multă claritate asupra evenimentelor. Noi nu putem pregăti în 15-30 de zile un eveniment de anvergură. Trebuie să se ia o decizie, ce tip de evenimente vor putea avea loc și care nu vor putea avea loc anul acesta. Legal, susținem să se facă un grup de lucru la nivelul Primăriei și să se găsească măsuri de sprijin locale și naționale care să ne permită și nouă să rămânem competitivi în Europa. Suntem deschiși la orice fel de soluții. Din perspectiva de business, nu cerem ajutoare nemeritate, având în vedere că noi avem un efect multiplicator în societate și toate sectoarele câștigă de pe urma festivalului. O eventuală scutire de taxele locale ne-ar ajuta”, a spus Buta.

Boc a spus că a avut o discuție cu vicepremierul Raluca Turcanu care se ocupă de sectorul cultural și l-a asigurat că autoritățile vor avea un răspuns adecvat de susținere și sprijin, în limitele legii.

Cristian Hordilă, directorul Festivalului de Film Transilvania, a reclamat aceeași lipsă de predictibilitate fiindcă autoritățile naționale nu oferă un cadru pentru organizarea evenimentelor în 2020. El a susținut chiar ca măsurile de relaxare să poată fi luate la nivel regional și local, tocmai pentru ca la Cluj să se poată face evenimente în condiții speciale, dar a susținut și o sesiune doi de finanțare pentru evenimentele culturale.

Boc a invocat la predictibilitate situația în care se află ca ales local. „E o situație excepțională cea care ne-a adus în acest impas. Nici noi nu știm când se termină mandatul. Suntem cu mandate prelungite și nu știm când vor avea loc alegerile locale. Cel mai probabil la final de septembrie, început de octombrie le vom avea pe cele locale, iar în decembrie pe cele parlamentare. Cu finanțările vom vedea ce putem susține în prima etapă, urmând ca în toamnă să mai facem o sesiune de finanțare”, a mai promis primarul.

Simu Tiberius, artist independent care face parte dintr-un grup vocal, a cerut parteneriate și sprijin pentru artiștii independenți la spații unde să țină repetiții sau concerte.

Directorul Centrului Cultural Clujean, Ștefan Teișanu, a spus că orașul are o responsabilitate în plus și poate da un exemplu la nivel național în ceea ce privește sectorul cultural, mai ales că dimensiunile sale în oraș, atât pentru partea publică cât și pentru cea privată, este considerabilă – 15 instituții de cultură publice cu peste 3000 de angajați și peste 1000 de ONG-uri cu peste 3500 de persoane angajate care colaborează cu alte mii de artiști și tehnicieni independenți.

Expertul Rarița Zbranca din cadrul aceleiași asociații a spus că s-a făcut o analiză pe prima lună de stare de urgență și a reieșit că veniturile organizațiilor culturale au scăzut cu 70% față de anul precedent. „86% din operatorii culturali și-au întrerupt activitatea iar pierderile au fost de la 1000 de euro la 100.000 de euro. Ele cresc dacă se extinde analiza”, a spus ea. Ca propuneri a indicat optimizarea sistemului de finanțare, creșterea plafonului de 20% acordat pentru chirie și salarii în cadrul finanțărilor, includerea pe listă și a unor cheltuieli cu materiale pentru dezinfectat, achiziția de logistică specifică pandemiei pentru evenimente și utilizarea în comun a acesteia de toți operatorii din oraș, asigurarea accesului la spații de repetiții și spectacole, instituirea unui fond de achiziție pentru lucrări de artă. „Suntem aproape să facem Centrul de Artă Contemporană dar nu ai unde să vezi în Cluj o lucrare a lui Ghenie într-o colecție locală, dacă tot ne lăudăm cu el că este clujean”, a semnalat Zbranca.

Ea a mai indicat că la nivel național contribuția sectorului Cultural și Creativ la PIB este de 3.6% , cifră care depășește contribuția altor sectoare.

Dezinfectanții intră la cheltuielile acceptate de Primărie la finanțare, iar logistica specială poate fi cumpărată doar dacă va fi acreditată și cerută de autoritățile centrale, a semnalat Boc.

Primarul a ținut să spună că banii europeni sunt o soluție în acestă criză și că România va primi 2o de miliarde de euro în programul special de ajutorare pus la punct de Uniunea Europeană, dar că trebuie acționat rapid pentru depunerea rapidă de proiecte. „Vom face Centrul de Artă Contemporană cu bani europeni. Mai am un vis cu o clădire pierdută și am discuții cu Ministrul Transporturilor. Spun că încă nu e pierdută și vom anunța cât de curând o soluție”, a mai spus primarul,

Despre fondul local a spus că se va analiza în ce măsură e posibil legal. Apoi l-a parafrazat pe Churchil , „dacă luăm bani de la cultură, ce rost mai are să câștigăm războiul?”.

Bogdana Neamțu, profesoară la UBB, a ținut să spună că e important ca Primăria să se asigure că vibe-ul orașului e păstrat având în vedere că el este cel care dictează opțiunile tinerilor de a se înscrie la facultate în Cluj.

Directorul Operei Naționale, Florin Estefan, cel care începuse un program împreună cu Primăria de a aduce opera pe stradă în Cluj-Napoca, s-a declarat și mai frustrat de ceea ce se întâmplă. „Am vrut Aida și Lacul Lebedelor să le facem în aer liber, însă nu ne putem asuma responsabilitatea unor mase mari de oameni laolaltă anul acesta. Noi suntem și mai frustrați pentru că nu știm când, cum și cu câți participanți vom putea organiza spectacole. Avem o probemă în a aduce oamenii la lucru pentru că noile măsuri de siguranță ne generează costuri în condițiile în care am avut un buget foarte mic. În iunie se termină concediile anagajaților și suntem nevoiți să gândim o sesiune estivală, să ne motivăm oamenii, să deschidem măcar repetițiile. Este greu deocamdată. Am făcut niste planuri cu proiectele mai mici,  în spatii neconvenționale, în curți interiore, unde să putem controla publicul care intră. Trebuie să ne motivăm activitatea pentru care suntem plătiți. Când va fi momentul efectiv în care vom începe și în ce condiții, sprerăm să aflăm. Vineri mă voi întâlni și cu Ministrul Culturii să discutăm aceste aspecte. Clujul are un vibe al său iar o întrerupere a activităților ar dăuna anului viitor. E un semn bun că vreți să ne sprijiniți și noi vom depune un nou proiect pentru sesiunea doi de finanațare”, a spus Estefan.

„Nu abadonați. Putem face în formule restrânse. Nu oriți evenimentele. Restructurați-le, fiți creativi!”, au fost mesajele primarului, după cum s-a exprimat, de la Untold în jos.

Ștefan Liviu Florin, profesor la Universitatea de Arte și Design, care coordonează Centrul de Artă și Interes care sprijină tinerii artiști, a spus că proiectul lor stă în picioare și că va avea loc recalibrat, așa că a cerut să fie în continuare sprijinit de Primărie. „Regret marile festivaluri”, a adăugat acesta. El a participat live la dezbatere, așteptându-și rândul la cuvânt în holul sălii de sticlă.

Boc a citit un mesaj de pe Facebook, având în vedere că dezbaterea s-a transmis și live pe Facebook, referitor la proiecțiile de tip drive-in pe care cei de la TIFF intenționau să le organizeze. „Avem speranța cu 1 iunie și noile măsuri de relaxare care se vor anunța că astfel de proiecții se vor putea organiza”, a spus primarul.

Iancu Șerbănescu, organizator vechi de evenimente în oraș, a cerut condiții mai flexibile la call-ul doi de proiecte. Chiar ca banii să se acorde în continuare în condițiile în care evenimentele ar fi obligate de un nou val al pandemiei să se mute on line.

Horia Avram, din Consiliul Administrației Fondului Cultural Național, spune că în cadrul structurii s-au acordat bani pentru proiecte, dar că ar mai trebui intervenit în cadrul proiectelor editoriale pentru care plafonul a fost extrem de redus.

Alin Vaida, director Jazz in the Park, a susținut acordarea de facilități pentru cei care susțin artiștii locali, să se ia măsuri pentru ca toți operatorii să fie eligibili și să poată accede la finanțări, să se facă cercetări de la Cluj cu privire la sectorul cultural și mărimea acestuia, tocmai ca autoritățile de la București și publicul să fie conștienți asupra a ceea ce înseamnă acesta. „În ceea ce privește festivalul, vom anunța săptămâna următoare ceea ce urmează să facem. Nu lăsăm să treacă acest an fără să ne prezentăm în fața clujenilor”, a mai spus Vaida.

Doru Taloș de la Trupa Reactor, teatru independent din Cluj-Napoca, a cerut restructurarea sistemului local de acordare a finanțărilor în funcție de vechime și mărimea evenimentelor culturale.

Primarul Boc a spus că deja se lucrează la un nou regulament. „Ștefan (Teișanu – n.red.), Ovidiu Cîmpean și doamna viceprimar mi-au spus de el. Trecem de la legea 350 pe ordonanța 51 și vom separa evenimentele pe categorii la acordare de finanțări. Vom face și o dezbatere. Dacă vor fi susținute modificările, de la anul putem lucra pe acest nou regulament”, a spus primarul.

Olah Emeșe, viceprimărița de la Cluj, a confirmat că există un draft de nou regulement. „Să-l puneți în dezbatere să știe tot mediul cultural ce e în el”, a cerut Boc.

Pentru anul acesta,  primăria a anunțat că va acorda 12,6 milioane de lei pentru proiecte și evenimente culturale derulate de operatorii din sectorul non-guvernamental. De când s-a anunțat starea de urgență, finanțările au fost suspendate. Anul trecut s-au acordat 11,9 milioane de lei pentru 182 de proiecte culturale și de tineret.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare