Închide

Primăria din Cluj rezolvă problema miilor de rromi de la rampa de gunoi – cu conferințe pe bani norvegieni

Actualitate by Mihai Prodan - mart. 01, 2017 0 1144

Sute de persoane de etnie rromă locuiesc în case ori barăci insalubre lângă rampa de gunoi a Clujului dar un proiect de anvergură finanțat cu bani norvegieni vrea să le schimbe viața – deocamdată, cu doi ani de strategii, hârtii și conferințe. Ultima dintre acestea are loc în aceste momente, la hotelul Napoca. „Există și alte moduri mai proaste de a cheltui bani decât această conferință”, constată reprezentantul ambasadei Noregiei în România.

patarat conferinta 2017Gazdă a conferinței e șefa departamentului de relații externe de la Primăria Cluj-Napoca, Emilia Botezan, membră în echipa proiectului Pata Cluj, ce în septembrie 2016 a marcat doi ani de la debut. „Acest program s-a născut din niște întâmplări nefericite combinate cu niște întâmplări fericite”, a spus ea. Probabil Botezan se referă la evacuarea în toiul iernii, în urmă cu patru ani, a sute de țigani ce locuiau – unii ilegal, alții legal – în barăci pe strada Coastei din cartierul Mărăști. Aceștia au fost mutați în „case modulare”, cu titlu temporar deși sunt folosite până în ziua de azi, lângă rampa de gunoi a orașului. Cei mutați forțat aici s-au plâns în numeroase rânduri de condițiile în care au fost mutați – casele au igrasie, sunt prost izolate și, în primul rând, foarte mici, în special având în vedere că familiile sunt numeroase.

În total programul beneficiază de un buget de patru milioane de euro, bani ce vin în mare parte dintr-un grant norvegian. Cu o parte din acești bani e organizată azi și mâine o conferință cu 220 de experți din instituții publice și organizații non-guvernamentale. „Organizatorii doresc ca această conferință să fie un spațiu în care experți din domeniul academic, factori decizionali, reprezentanți ai unor ONG-uri, reprezentanți ai unor instituții publice și oameni interesați de temă să dezbată împreună felul în care este pregătită incluziunea acelora care au ajuns la marginea societății. De asemenea, în cadrul conferinței vor fi cristalizate idei despre pregătirea unor mecanisme instituționale prin care să se preîntâmpine și remedieze acțiunile de excluziune socială. Un obiectiv important al evenimentului este discutarea felului în care pot fi oferite servicii de calitate care sprijină și cresc capacitatea de autodeterminare a persoanelor expuse riscului excluziunii. Unul alt obiectiv esențial al conferinței este cel de a crea un spațiu de întâlnire în care se pot crea conexiuni între participanți cu experiențe și viziuni diferite”, explică organizatorii.

Participanții la conferință sunt atât experți din România, dar și din țări ca Olanda, Suedia, Cehia sau Ungaria. Conferința se adresează în primul rând specialiștilor, însă va include și ateliere practice adresate membrilor comunității din Pata Rât și situațiilor concrete cu care se confruntă.  Organizatorii spun că programul a avut până acum un impact direct asupra a 167 familii – de exemplu prin emiterea a 278 de cărți de identitate, căci lipsa acestora a fost o problemă veche în aceste comunități. Au fost emise și 89 de certificate de naștere înregistrate tardiv ori emise în duplicat.

Alte cifre din proiect: s-au pregătit 55 de dosare pentru diferite beneficii sociale; 130 de persoane au beneficiat de consultații medicale în decursul a șase luni; pentru 164 de persoane s-a acordat asistență juridică – dintre acestea, 52 de cazuri au inclus reprezentări în instanță; s-a oferit susținere completă pentru școlarizarea a 20 de copii din comunitatea din zona rampei de gunoi; s-a asigurat educație prin programul Șansa a doua pentru 30 de copii și 9 adulți; 65 de persoane au găsit un loc de muncă prin intermediul serviciului de medierea locurilor de muncă din cadrul proiectului.

Unul din evenimentele conexe importante ale conferinței Incluziunea socială: strategii și dileme este constituit de expoziția de fotografie documentară Unitatea Mobilă semnată de Roland Váczi. Unitatea Mobilă este o baracă de tablă cu o suprafață de 141 mp, amplasată în Pata Rât. Unitatea a găzduit o serie de activități ale proiectului Pata-Cluj, iar expoziția prezintă o selecție de fotografii care ilustrează aceste activități.

Citește și:

VIDEO 2 milioane de euro pentru țiganii de la Pata Rât: cum vor norvegienii să rezolve problema comunității de la rampa de gunoi

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.