Închide

Primăria din Cluj-Napoca montează peste 600 de panouri fotovoltaice pe amplasamente ale municipalității și pregătește un program pentru casele și blocurile din oraș/ București: Administrația Sectorului 1 anunță că va instala panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice

Administrație by Kristina Reştea - feb. 04, 2022 0 641

Cel putin 100 de blocuri din Cluj-Napoca vor fi pregătite pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență și fonduri structurale și toate clădirile publice vor intra în proces de reabilitare termică și vor avea panouri solare sau fotovoltaice. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc, care a mai precizat că se lucrează cu specialiști din Ministerul Mediului pentru identificarea de soluții și resurse, astfel încât casele și blocurile din Cluj să fie dotate cu panouri solare/ fotovoltaice.  Un anunț similar vine și din București. Începând cu anul 2022, administrația locală a Sectorului 1 va instala panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice din această zonă administrativă pe care le administrează.

Primăria din Cluj-Napoca a lansat propunerea de instalare de panouri fotovoltaice pentru spații comerciale și industriale. Primăria a început montarea a 640 de panouri fotovoltaice pe șapte amplasamente ale municipalității, clădiri care se află acum în lucu. Proiectul care vizează panouri fotovoltaice și reabilitare clădirilor va continua.

„Cel putin 100 de blocuri vor fi pregătite pentru finanțare prin PNRR și fonduri structurale, toate clădirile publice,  creșe, grădinițe, școli, clădiri administrative vor intra în proces de reabilitare termică și vor avea panouri solare sau fotovoltaice. Lucrăm împreună cu Ministerul Mediului, există un grup de lucru tehnic, pentru obținerea de resurse financiare europene, pentru dotarea caselor și blocurilor din Cluj cu panouri fotovoltaice. La case, să poți să îți asiguri încălzirea, la bloc să îți permită să îți deduci din costul facturii”, a spus primarul Emil Boc, în cadrul unei conferințe de presă. Costurile ar fi asigurate în mare măsură prin fonduri europene – ar putea fi vorba de o subvenție de 85-100%. Aceasta ar fi una dintre soluțiile pentru a scădea factura la energie, e convins primarul.

„Energia viitorului e domeniul în care vor apărea cele mai inovative soluții, pentru că viața ne obligă”, spune primarul Clujului.

La o zi după anunțul primarului din Cluj-Napoca, azi, Clotilde Armand, primar al sectorului 1 din București a anunțat planul de a deveni „prima administrație locală din țară care produce mai multă energie electrică decât consumă”.

„Primăria Sectorului 1 va deveni, începând cu acest an, producător de energie electrică. Începând cu anul 2022, administrația locală a Sectorului 1 va instala panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice din această zonă administrativă pe care le administrează. Este vorba despre 150 de clădiri publice – grădinițe, școli, licee, spitale și sedii administrative – care sunt racordate la rețelele naționale de distribuție de energie”, a spus Armand, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În anii 2023 și 2024 capacitatea acestor clădiri de producere de energie electrică va fi suplimentată până la instalarea unei capacități totale de 21.000 de kWp. Astfel, după suplimentarea capacității, energia produsă de toate clădirile publice din Sectorul 1 va depăși energia consumată, susține Clotilde Armand.

„În anul 2020, cele 150 de clădiri publice din Sectorul 1 au înregistrat un consum total de peste 9 milioane de kwh de energie electrică și aproape 28 de milioane de kwh de gaze naturale.
Costurile totale anuale înregistrate de aceste consumuri de energie au fost în anul 2020 de aproape 11,5 milioane de lei. Având în vedere creșterea costului energiei la nivel national, este de așteptat ca în perioada următoare aceste costuri să crească, punând o presiune importantă asupra bugetului local al Sectorului 1”, a menționat primarul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.