Închide

Primăria a pornit demersurile legale pentru a transforma în muzeu casa dizidentei Doina Cornea

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 10, 2020 0 588

Primarul Emil Boc a aunțat că municipalitatea va înființa casa memorială Doina Cornea în Cluj-Napoca, administrația inițiind deja demersurile pentru a cumpăra casa în care aceasta a locuit. „Transformarea imobilului în casă memorială este un gest moral de recunoaștere și recuperare istorică prin care generațiile viitoare vor avea oportunitatea să cunoască faptele doamnei Doina Cornea, care s-a opus cu demnitate şi curaj dictaturii comuniste”, a sintetizat primarul.

„În ședința de Consiliu local din data de 15 decembrie va fi supus spre aprobare un proiect de suflet pentru comunitatea clujeană: cumpărarea și transformarea în casă memorială a imobilului în care doamna Doina Cornea, disidenta anticomunistă, a locuit mare parte a vieții. Transformarea imobilului în casă memorială este un gest moral de recunoaștere și recuperare istorică prin care generațiile viitoare vor avea oportunitatea să cunoască faptele doamnei Doina Cornea, care s-a opus cu demnitate şi curaj dictaturii comuniste. Imobilul propus spre cumpărare este compus din teren-curte în suprafață de 349 mp și construcția propriu-zisă. Împreună cu fundația Doina Cornea, ne vom implica activ pentru ca această casă memorială să devină un punct de referință în istoria contemporană a Clujului și a României și să ducă mai departe ceea ce a simbolizat doamna Doina Cornea pentru democrație și drepturile omului”, a anunțat primarul Emil Boc pe Facebook.
Primăria a anunțat încă din luna august că va începe demersurile legale pentru a cumpăra casa în care a trăit Doina Cornea cu intenția de a o transforma în muzeu.

Doina Cornea a decedat în 4 mai 2018 în locuința sa de pe strada Alba-Iulia, din Cluj-Napoca. A fost înmormântată cu onoruri militare în Cimitirul Central al orașului.

La mai bine de doi ani de la moartea ei, Consiliul Local a aprobat schimbarea denumirii arterei Alba-Iulia din Cluj-Napoca în „Doina Cornea.”, în vara lui 2020.

Foto: Arhivă Municipiul Cluj-Napoca, noiembrie 2020

Nici un comentariu

Scrie un comentariu