Închide

Primăria a contractat o firmă din Cluj care urmează să realizeze studiul științific pentru declararea pădurii Hoia-Cheile Baciului ca arie naturală protejată

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 01, 2022 0 440

Primăria a contractat pentru 80.000 serviciile M&S ECOPROIECT din Cluj-Napoca pentru a realiza un studiu asupra biodiversității sitului pădurea Hoia-Cheile Baciului în vederea conservării și protejării, respectiv pentru declararea pădurii ca zonă naturală și instituirea regimului de arie naturală protejată. Potrivit exigențelor municipalității clujenea, studiul va trebui să acopere o perioadă ce include obligatoriu lunile aprilie – iunie. 

 

 „Studiul care se dorește a fi realizat va îndeplini rolul de bază pentru luarea unor măsuri de management în scopul conservării arealului natural, amenințat de factorul antropic, conform cerințelor autorității contractante. Studiul se face pe baza unei analize în teren pentru toate categoriile de organisme cu accent pe cele protejate conform legii, procesarea datelor, elaborarea de hărți, elaborarea studiului final. În cadrul studiului final se vor prezenta datele de biodiversitate si de mediu abiotic, presiunile si amenințările, importanta cconservării, propuneri de management în viitor, perspective de dezvoltare a unor activități compatibile cu obiectivele de conservare. Studiul va trebui să acopere o perioadă ce include obligatoriu lunile aprilie – iunie„, arată Primăria. 

Instituția a contractat, printr-o achiziție directă, serviciile M&S ECOPROIECT din Cluj-Napoca (firmă administrată de Ciprian Corpade, lector univesitar în cadrul Facultății de Geografie a UBB Cluj) pentru realizarea acestui studiu. Contractul a fost atribuit pentru 80.000 lei.

Propunerea de transformare a zonei pădurii Hoia-Baciu în arie naturală protejată aparține societății civile din Cluj-Napoca, odată cu protestele organizate în zonă, după ce Primria Florești a autorizat blocuri cu 8 niveluri la liziera pădurii iar propunerea a fost preluată de cosilierii locali USR și adusă în atenția Primăriei. Consilierii locali USR au formulat un amendament la proiect de buget al orașului pe 2022 pentru susținerea acestui proiect și l-au și chestionat pe primarul Emil Boc cu privire la felul în care se poziționează legat de protejarea pădurii Hoia, asaltată de construcții de blocuri.

În februarie 2022, Emil Boc a anunțat în plenul Consiliului Local că susține acest proiect dar și că a prevăzut bani în bugetul local pentru demararea unor studii care să fundamenteze protejarea zonei.

„Partea care ține de Hoia, acolo avem deschisă o colaborare instituțională cu Consiliul Județean pentru partea care ține de ei pentru a putea realiza acest studiu. Noi am prevăzut bani, 100.000 de lei, la capitolul cultură, parcuri și zone verzi cod 67 și vom continua colaborarea să vedem, pentru că suntem cu toții implicați acolo și probabil și Floreștiul și Baciu pe o anumită componentă. Dar să ne asumăm noi coordonarea acestui studiu pentru ca zona Hoia să devină parc natural urban în colaborarea cu UAT-urile pentru administrarea zonei. Deci am pus bani în buget pentru începerea demersurilor pe care le-ați menționat”, arăta primarul Emil Boc la ședința Consiliului Local din 8 februarie.

Detalii: Boc susține propunerea societății civile și a USR de a transforma zona pădurii Hoia în arie urbană protejată

În zona denumită ”Dealul de Jos, la Hăitaș” din Florești, pe deal, în prelungirea dezvolării Donath Park și lângă Pădurea Hoia, scoetatea Someșul Cald Producție (deținută de omul de afaceri Vasile Salanță) a pornit un proiect imobiliar pe 2,8 hectare de teren cu 8 blocuri cu 691 de apartamente, deservite de 707 locuri de parcare. Proiectul a fost contestat de societatea civilă din Cluj care a organizat proteste și a cerut Instituției Prefectului să intervină pentru stoparea proiectului. Prefectul de la vremea respectivă, în prezent subprefect, Tasnadi Istvan, a evitat să intervină în acest caz, invocând tot felul de sincope birocratice. Despre proiectul de la liziera pădurii Hoia, dezvoltatorii transmiteau prin avocatul Loredana Pop (consilier local PNL) că e cel mai verde proiect imobiliar din Cluj având în vedere că 45% din suprafața autorizată pentru construire va fi dedicată, amenajată şi menţinută ca spațiu verde. Ca indici de urbanism, proiectul din zona pădurii Hoia, propunea un Procent de Ocupare a Terenului de 30% și un Coeficient de Utilizare a Terenului de 2,2.

(proiectul Someșul Cald producție din vecinătatea pădurii Hoia, autorizat, peste Someș, pe deal, „în oglindă” față de ansamblul de blocuri cu 8 și 12 etaje din comuna Florești, în proximitatea reprezentanței BMW și a drumului european E 60)

 

sursă foto cover:  Ioan Pan Photography

Nici un comentariu

Scrie un comentariu