Închide

Boc susține propunerea societății civile și a USR de a transforma zona pădurii Hoia în arie urbană protejată

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 09, 2022 0 460

Zona pădurii Hoia din Cluj ar putea deveni un parc urban protejat, administrat în comun de Primărie, Consiliul Județean și administrațiile locale din Florești și Baciu. Primarul Emil Boc a anunțat că susține acest proiect dar și că a prevăzut bani în bugetul local pentru demararea unor studii care să fundamenteze protejarea zonei. Boc s-a pronunțat pe această temă după ce consilierii locali USR au formulat un amendament la proiect de buget al orașului pentru susținerea acestui proiect și l-au și chestionat cu privire la felul în care se poziționează legat de protejarea pădurii Hoia, asaltată de construcții de blocuri.

„Partea care ține de Hoia, acolo avem deschisă o colaborare instituțională cu Consiliul Județean pentru partea care ține de ei pentru a putea realiza acest studiu. Noi am prevăzut bani, 100.000 de lei, la capitolul cultură, parcuri și zone verzi cod 67 și vom continua colaborarea să vedem, pentru că suntem cu toții implicați acolo și probabil și Floreștiul și Baciu pe o anumită componentă. Dar să ne asumăm noi coordonarea acestui studiu pentru ca zona Hoia să devină parc natural urban în colaborarea cu UAT-urile pentru administrarea zonei. Deci am pus bani în buget pentru începerea demersurilor pe care le-ați menționat”, a anunțat primarul Emil Boc la ședința Consiliului Local din 8 februarie.

Aceasta după ce consilierii locali USR i-au cerut expres să se pronunțe cu privire la propunerea ca Primăria să finanțeze un studiu de fundamentare în baza căruia zona Hoia să să transforme în parc urban protejat.

„Arealul Natural Hoia va include întreaga zonă dintre Baciu, Florești și Cluj-Napoca și include extinderea rezervațiilor existente, precum Rezervația de Stejar Pufos, Cheile Baciului, cât și protejarea pajiștii cu peri seculari și a pășunilor din acest areal. Scopul proiectului este conturarea unei zone de dezvoltare durabilă, astfel încât dezvoltarea zonei să nu cadă pradă urbanismului haotic din zona metropolitană și să creeze condițiile necesare pentru un cadru natural unic în România. Proiectul are potențialul de a se extinde asupra unui areal de 1600 de ha, devenim cel mai întins proiect de acest fel din țară. Mai mult, va fi primul proiect din țară care presupune colaborarea a trei primării. Se prevede inclusiv identificarea mecanismelor prin care proprietarii de terenuri din această zonă pot fi atrași în proiect, astfel încât terenurile lor să fie valorificate într-un cadru natural coerent, pentru a evita fragmentarea arealului. Un alt punct crucial pentru proiect este ameliorarea impactului centurii metropolitane prin amenajări complementare. Întregul areal conține o mulțime de arbori ce pot fi considerați adevărate monumente în cadrul patrimoniului verde al județului, conținând cel mai bătrân stejar din oraș și o mulțime de arbori a căror vârstă trece cu ușurință de 200 de ani. Implementarea Arealului Natural Hoia va crea fundația pentru o zonă metropolitană care pune în prim plan sănătatea cetățenilor ei și va crea un standard aparte pentru dezvoltarea urbană din județ”, au justificat consilierii locali USR amendamentul la proiectul de buget al orașului.

„Nu putem sublinia îndeajuns rolul pe care îl au culoarele de pădure rămase în jurul Clujului pentru sănătatea noastră atât mentală cât și fizică, pentru calitatea aerului pe care îl respirăm și pentru conservarea biodiversității specifice zonei. Este datoria noastră, a tuturor, de la cetățeni la autoritati, să asigurăm copiilor noștri dreptul la natură. De asemenea, nu putem ignora vocea societății civile și a specialiștilor care cer protecția zonei Hoia și nu putem lăsa aspirațiile legitime ale clujenilor pentru o locuire de calitate să fie secundare intereselor dezvoltatorilor imobiliari.” a arătat consilierul local Alexandra Oană. Ea a participat alături de colegi și la protestele organzate de societatea civilă din Cluj în Hoia, proteste prin care s-a tras un semnal de alarmă cu privire la dezvoltările imobiliare permise de Primăria comunei Florești la buza pădurii Hoia.

Câteva zeci de oameni, activiști, profesori universitari, riverani, politicieni locali din Cluj-Napoca sau Florești au participat la un protest în Hoia, în noiembrie 2021, solicitând autorităților stoparea șantierului imobiliar autorizat la liziera pădurii, într-o zonă care ar trebui protejată pentru unicitatea ei, nu remodelată cu blocuri. Organizatorii protestului – asociația SOS Cluj – dar și alte asociații care au aderat la acțiune au mai cerut public instalarea de bariere pe drumurile din pădure și de lângă pădure, pentru a se împiedica tranzitarea lor cu utilaje de mare tonaj sau chiar cu mașini. Consilieri locali din USR au promis un viitor protest și în fața primăriilor din Cluj-Napoca și Florești despre care au spus că se eschivează în fața cererilor oamenilor de a transforma zona Hoia într-ul areal protejat.

Detalii: „Hoia e a clujenilor, protejați-o!” Clujenii au protestat lângă șantierul imobiliar autorizat de Primăria Florești lângă liziera pădurii

Sursa Foto: Ioan Pan Photography

Nici un comentariu

Scrie un comentariu