Închide

Prima premieră din 2017 a Operei din Cluj e sâmbăta viitoare. „E ca un videoclip extins”

Cultură by Actual de Cluj - ian. 26, 2017 0 426

Premieră inedită la Opera Națională din Cluj, unde printre altele echipa de producție deschide scena mare până în spatele acesteia, și amestecă o piesă clasică cu elemente moderne. „E ca un videoclip extins. poate prin acest mod cei tineri nu se vor plictisi”, promite coregrafa Livia Gună.

Prima premieră a anului la Opera Națională din Cluj-Napoca e „Doar M… de la Marguerite” e programată în 3 septembrie pe scena Operei iar Gună promite că până și spectatorul neavizat va pleca din sală cu emoții. „Urmăriți decorurile, costumele și dansul”, spune ea. „E imposibil, momentele expresive ale solistelor, ale Margueritei. Asta garantez: acele momente de virtuozitate expresivă, nu tehnică în primul rând, deși sunt și tehnice, dar la nivelul lor la care tehnica e deja stăpânită, ceea ce fac ei merge dincolo, pune în valoare partea expresivă a personajului pe care mi-l doresc. Așa că după vizionare oricare suflet simplu care vine pentru prima dată la Operă este imposibil să nu aibă un impact, o zvâcnire de emoție. asta garantat”.

Premiera are la bază „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas-fiul, dar e de fapt un spectacol ce amestecă și influențe moderne și accente de teatru și dans. Gună explică: „sunt situații în care ansamblul devine personaj, nu e o masă de oameni care stau să umple un spațiu scenic. Toți creează un singur personaj. lucrez foarte mult pe modul teatral, mă rup de stilul bine definit din baletul clasic, comunicarea prin semne, prin mize care se fac, gesturi de pantomimă. la mine merge mult mai închegat, la nivel de expresie, corpul, grupul, ansamblul le-am scos din zona baletului clasic și am făcut o trecere spre partea de teatru”.

În plus, adaugă ea, totul pe scenă se petrece pe două planuri, „tot timpul există două planuri în lucrare, planul real și cel imaginar, planul actual și cel viitor. O să găsiți dacă o să priviți cu atenție – dacă la prima vizionare n-o să fiți fascinați de frumusețea soliștilor și a decorurilor, cu siguranță la a doua vizionare veți distinge modul în care se lucrează ucu acele planuri. Inclusiv planul scenei l-am deschis, se lucrează până în spate, în scena mică, e acțiune și în acel plan îndepărtat: am ieșit din acea convenție la vizionarea unui spectacol de tip clasic, care are regulile lui”.

Spectacolul durează o oră și 16 minute, mai puțin decât un film la cinematograf, fără pauză. „Scenele se succed fără momente de pauză. e ca o pastiluță, un videoclip extins. poate prin acest mod cei tineri nu se vor plictisi”, spune coregrafa.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu