Închide

Prevenirea depresiei și a cancerului – temele primei ediții a proiectului Medici pentru Tine Young

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - dec. 23, 2017 0 674

Prima ediție a proiectului Medici Pentru Tine Young (MPT Young) a inclus două conferințe cu tematici extrem de actuale pentru societate: “Recunoașterea și prevenirea depresiei” și “Prevenirea cancerului”. Ambele s-au desfășurat la Sala Casino din Parcul Central, într-o atmosferă de sărbătoare, organizată de către studenții Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” – Cluj-Napoca, studenți-voluntari ai proiectului.

MPT Young se adresează tuturor studenților/tinerilor NEmediciniști din cadrul universităților clujene și are ca scop informarea și promovarea educației medicale în rândul tinerilor. Programul evenimentului a debutat cu mini-conferința “Recunoașterea și prevenirea depresiei” susținută de către asist. universitar Liviu Crișan din cadrul Facultății de Psihologie a Universității Babeș Bolyai din Cluj.

Titlul prezentării a fost “5 lucruri pe care probabil nu le știai despre depresie”. În primul rând, depresia are mai multe fețe și nu este atât de ușor identificabilă pe cât am fi crezut. Depresia rareori vine singură, ea asociindu-se cu anxietate, abuz de substanțe, tulburări de comportament alimentar și chiar boli somatice (boli cardiovasculare, AVC, cancer, diabet). Studiile recente efectuate asupra pacienților depresivi au sugerat faptul că anumite structuri din creier (amigdala) devin hiperactive când aceștia se gândesc la lucruri negative. Ulterior, modificările din creier vor afecta întreg organismul. Din fericire, la fel cum creierul poate fi dereglat de depresie, acesta poate reveni la normal prin tratament specific. În prezent, o metodă tot mai utilizată este terapia online. S-a dovedit științific și statistic că aceasta funcționează la fel de bine ca și terapiile standard “față în față”. Unul dintre avantajele acestei inovații este confidențialitatea, astfel încât pacienții își pot efectua terapia singuri fără ca altcineva să știe. Liviu Crișan a anunțat faptul că în anul 2018 se va implementa și în România o platformă online dedicată tratamentului depresiei numită “DEPRETER”.

Programul a continuat cu două workshop-uri. Cel de prim ajutor, susținut de voluntarii din cadrul proiectului “Road safety” din cadrul OSM Cluj, a oferit participanților ocazia de a învăța manevre de resuscitare. Al doilea workshop, susținut de către bucătarul Horia Simon, a promovat gătitul sănătos în rândul studenților. Acesta a preparat un smoothie și un cheesecake, demonstrând faptul că un preparat sănătos poate fi rapid, ieftin și delicios.

Evenimentul derulat în 12 decembrie s-a încheiat cu prezentarea susținută de conf. dr.  Dan Eniu, medic primar în cadrul Institului Oncologic din Cluj. Acesta a prezentat cancerul ca fiind prima cauză de mortalitate în lume, fiind o problemă de sănătate publică. Cel mai frecvent cancer pe plan mondial este cel pulmonar, provocând în anul 2007 1,3 milioane decese. Cauza principală a acestuia s-a dovedit a fi fumatul. Doctorul a subliniat faptul că riscul de a dezvolta boala crește odată cu durata consumului de țigări. Totodată, și fumatul pasiv este nociv, crescând riscul de cancer pulmonar cu 30%. Prezentarea a continuat cu cel de-al doilea tip de cancer, frecvent diagnosticat la femei, cel mamar, care este cauza a 465.000 de decese în anul 2007. Studiile statistice au subliniat o creștere a incidenței, dar o mortalitate mai scăzută în ultimii ani, fiind o afecțiune cu speranțe mari de viață. Domnul dr. Eniu a pus foarte mult accent pe alimentație, un factor declanșator dar și preventiv al cancerului. Astfel o alimentație dezechilibrată, exagerată în calorii, care duce la obezitate, crește riscul apariției cancerului și totodată rata de mortalitate. Pe de altă parte, o alimentație echilibrată, sănătoasă, care conține fibre vegetale, vitamine și minerale în proporții optime, alături de exercițiul fizic susținut (minim 30 de minute pe zi) previn apariția cancerului.

Primă ediție a conferinței MPT Young s-a încheiat într-o notă pozitivă, în speranța că aceasta a avut un efect benefic asupra tinerilor participanți care au dobândit informații utile pe care le vor putea aplica în viața de zi cu zi. Proiectul dorește dezvoltarea acestei conferințe, oferind prin următoarele ediții un impact mai puternic în rândul tinerilor și implicit societății. Mulțumim tuturor participanților și celor care au contribuit la realizarea proiectului! ☺

Redactat de: Micu Mihnea-Lucian, Racolța Teodora Andreea, Molnar Ancuța Nicoleta

Nici un comentariu

Scrie un comentariu