Închide

Poveștile Clujului: dezbatere la 699 de ani de când Clujul e oraș

Istorie by Actual de Cluj - aug. 17, 2015 1 748

La aproape 700 de ani de când orașul Cluj a fost ridicat la rang de oraș, participați miercuri seara la o dezbatere despre privilegiile orașului medieval.

„Pe 19 august se împlinesc 699 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș. Cu această aniversare, vom reîncepe ciclul Poveștilor despre Cluj. Prima întâlnire va avea loc pe terasa Muzeului Etnografic, de la ora 20. Invitați vor fi domnii Lukács József, Bogdan Stanciu și Tudor Sălăgean”, explică organizatorul Sebastian Moga.

Clujul are statut de oraș din 19 august 1316, când regele Carol Robert de Anjou i-a acordat acest statut, de „civitas regia”, și l-a scos din posesia episcopiei catolice de Alba Iulia, sub a cărui administrare se afla de patru decenii. Printre drepturile acordate prin acest statut se numărau cel ca locuitorii să-și aleagă singuri conducătorii administrativi și religioși, de a judeca singuri încălcarea legilor pe teritoriul orașului, de a circula liber și a face comerț în tot Ardealul fără a plăti vamă pentru mărfurile vândute. În schimb, Clujul urma să plătească un impozit anual și a trimite câte un ostaș pentru fiecare 60 de gospodării din oraș pentru oastea regală.

  • Scrie un comentariu