Închide

Polițiștii locali din Cluj filmează ilegal cu camerele video. Autoritatea pentru GDPR sancționează Primăria cu avertisment

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 07, 2021 0 710

Primăria din Cluj-Napoca, în subordinea căreia se află Poliția Locală din oraș, a fost amendată – ieftin, printr-un avertisment – pentru că nu ar respecta regulamentul pentru protecția datelor cu caracter personal.

Sancțiunea vine de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Motivul –  polițiștii locali poartă camere video de tip ”body worn camera”. Instituția: ”ersonalul Direcției Generale de Poliție Locală Cluj-Napoca, aflat în exercitarea misiunilor și activităților specifice, a prelucrat date cu caracter personal prin utilizarea sistemului audio-video portabil de tip ”Body-Worn Camera” (care prelucrează imaginea și vocea), începând cu luna octombrie 2019, fără să existe o obligaţie legală a operatorului și fără îndeplinirea vreunei alte condiții prevăzute la art. 6 alin. (1) din RGPD, deși potrivit art. 5 alin. (1) lit. a) din RGPD, operatorul avea obligația de a prelucra datele în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată”.

Astfel, sancțiunea a fost aplicată pentru că nu s-a putut demonstra că persoanele filmate și-au dat acordul în acest sens, și nu pentru filmarea propriu-zisă.

Investigația cu privire la acest aspect s-a încheiat la sfârșitul lunii trecute și s-a soldat cu un avertisment și un plan de remediere.  Investigația a fost efectuată ca urmare a primirii unei sesizări cu privire la încălcarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal de către Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca. ”S- a constatat că Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca prelucrează date cu caracter personal prin intermediul sistemelor audio-video portabile de tip ”Body-Worn Camera”, utilizate de către polițiștii locali aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu” pentru înregistrarea legitimării persoanelor, conducerea acestora la sediul poliției locale, utilizarea forței și a mijloacelor din dotare, efectuarea controlului coporal sau al bagajului, oprirea vehiculelor, constatarea infracțiunilor flagrante și a contravențiilor și cele determinate de prevenirea unui pericol imminent la adresa vieții, sănătății și integrității fizice a unei persoane. ”Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca nu a putut face dovada respectării art. 6 alin. (1) din RGPD privind legalitatea prelucrării efectuate prin intermediul sistemului audio-video portabil de tip ”Body-Worn Camera”.

În consecință, ”s-a constatat că prelucrarea datelor cu caracter personal (imagine, voce) s-a efectuat fără îndeplinirea condițiilor de legalitate”, arată instituția.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu