Închide

Directorul medical al spitalului județean din Cluj, Adela Golea, și-a dat demisia, directorul Șușca pleacă și el, dat afară de ministru

SănătateTop News by Mihai Prodan - ian. 07, 2021 0 1933

Directorul medical al unuia dintre cele mai mari spitale din România, Adela Golea, și-a dat demisia din funcție. Managerul spitalului, Petru Șușca, a rămas și el fără mandat, care a încetat chiar ieri.

Șușca a fost manager al spitalului județean din Cluj timp de șapte ani.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Flavia Topan, confirmă pentru actualdecluj.ro că Șușca a fost demis de către noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și nu a plecat din funcție la finalizarea mandatului – căci acesta expira doar anul viitor. ”În 23 decembrie a fost numit șase luni manager interimar de fostul ministru. Iar noul ministru l-a revocat în 6 ianuarie”, a spus ea. În actul de demitere nu au fost precizate motive, adaugă Topan.

Am cerut copii după cele două documente – demisia directorului medical și demiterea managerului spitalului, dar Topan spune că nu poate furniza copii după acestea și nici informații din ele, atât doar că în actul de demitere a lui Șușca nu au fost prezentate motive.

actualdecluj.ro a obținut totuși documentul, care arată că la baza deciziei ministrului se află un referat al Direcției Generale Resurse Umane, datat 6 ianuarie, adică ieri. Ordinul are patru articole, între care primul arată că ”începând cu data prezentului, domnul Șușca Petru se revocă din funcția de manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca”. Următoarele trei articole se referă la chestiuni administrative, cum ar fi predarea situației economice și financiare către noul manager interimar și respectiv comunicarea deciziei și ducerea la îndeplinire a ordinului.

Conducerea interimară a spitalului va fi asigurată de Claudia Gherman, chirurg vascular și generalist.

Adela Golea spune acum pentru actualdecluj.ro că demisia sa din funcție are la bază probleme personale care nu au legătură cu activitatea sa la conducerea spitalului, și că diferența de doar o zi între demisia sa în 5 ianuarie și demiterea directorului Șușca în 6 ianuarie este o coincidență. ”Mandatul meu se încheia în 2022. Dar mi-a dat demisia din mtive personale, e o perioadă mai grea pentru mine. Am înaintat o demisie și în primăvară, atunci nu mi s-a acceptat și am luat decizia să continuu”, spune ea.

”Nu sunt o coincidență”, spune Topan, fără să detalieze, în ciuda insistențelor. ”Îmi pare rău, nu am ce informații să vă mai dau”, a fost răspunsul acesteia.

Șușca spune pentru actualdecluj.ro că nu are ”absolut nimic” ce să-și reproșeze în activitatea sa de manager al spitalului, ba dimpotrivă: ”am preluat spitalul în 2013 cu 13 milioane datorii, plăți restante, iar acum las un excedent de 58 milioane de lei, acum facem calcule. Nu am absolut nimic ce să-mi reproșez. Nu știu pe ce indicatori s-a uitat domnul ministru și nu mi se pare normal ca în 5-6 zile după ce ai ajuns ministru să revoci un manager fără a analiza activitatea. Eu consider că am reușit să realizez chiar mai mult decât mi-am propus, cu resursele  financiare pe care le-am avut”.

Întrebat dacă va contesta decizia de revocare, Șușca spune că nu știe încă, ”o să văd”.

La Ministerul Sănătății nu răspunde nimeni la telefon, deocamdată.

 

Revenim cu informații

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.