Închide

Poliția locală din Cluj se dotează și cu mașini electrice

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 13, 2018 0 1106

Trei mașini electrice urmează să fie cumpărate de Primăria Cluj în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019 și celui privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2017-2019. Municipalitatea clujeană a anunțat că în ultima perioadă mai multe proiecte pentru susținerea transportului eco în Cluj-Napoca – de la amenjarea de stații de încărcare pentru mașini electrice, la achiziția de mijloace de transport în comun nepoluante – autobuze electrice, troleibuze, tramvaie. De asemenea, poliția locală a început să folosească vehicule nepoluante. Cel mai probabil, mașinile electrice vor intra în dotarea respectivului serviciu.

Consilierii locali urmează să discute la ședința ordinară din 14 mai un proiect de hotărâre privind casarea a trei autovehicule vechi de 15 ani din parcul auto al Primăriei (un Daewoo Nubira, un Ford Mondeo și o Skoda Octavia) și înlocuirea lor cu autovehicule electrice.

Mașinile electrice urmează să fie achiziționare în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019 și celui privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2017-2019. Persoanele juridice care doresc să achiziționeze autovehicule noi, mai puțin poluante, beneficiază de fonduri nerambursabile de la Fondul de Mediu sub forma primei de casare în cuantum de 6.500 lei/autovehicul casat. În plus, se oferă un ecotichet de până la 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric. Diferența de preț o va suporta municipalitatea.

Avantajul pentru Primăria Cluj în cadrul acelor programe îl constituie faptul că un vehicul electric poate fi cu 11.200 de euro mai ieftin. Capital.ro arăta în 2017 că în România sunt disponibile pe piață circa zece modele de mașini electrice, din care cel mai ieftin pornește de la 25.000 de euro.

Mașinile electrice pe care le va achiziționa Primăria urmează cel mai probabil să ajungă în dotarea Poliției locale. În ultima perioadă politiștii locali din oraș au intrat și ei în era eco.

Dacă din 2005 până în prezent, poliția locală avea în dotare pe lângă mașini și două scutere, din 2017 s-a achiziționat un vehicul de transport de tip segway, electric, cu care polițiștii locali să patruleze mai eficient.  Primul vehicul a costat 14.000 de lei, iar  poliția locală și-a mai achiziționat astfel de vehicule. Acesta ajunge la maxim 20 de km/h, urmând să fie dotat cu girofar şi claxon. Ideea de a cumpăra o atfel de bicicletă electrică cu autoechilibru a aparținut primarului Emil Boc care a remarcat tehnologia la vizitele în străinătate și care a decis să o aducă și în Cluj pentru a da o imagine modernă poliției locale. S-a vehiculat și propunerea ca polițiștii locali să utilizeze bicicleta, însă despre aceată propunere viceprimarul Dan Tarcea a spus că este utopică.

Cu toate acestea, anul acesta, poliția locală a primit ca donație două biciclete electrice personalizate. Prima dată, polițiștii locali le-au folosit pentru a împărți mărțișoare și flori de 8 Martie. Mai multe: FOTO Biciclete personalizate pentru Poliția Locală din Cluj

vezi și:

Aroganțe de polițist local: cai la Iași, șalupă la Timișoara, bicicletă cu autoechilibru electrică la Cluj

La finalul anului trecut, Primăria a anunțat că va investi peste 70.000 de euro (330.000 lei, la cât a fost evaluată investiația) în amenajarea a două stații de încarcare pentru mașinile electrice (unul în parkingul aflat lângă sediul instituției, pe Moților 1-3 și una în centrul orașului, în parcare cu barieră din Piața Unirii) deoarece în oraș există doar stații de încărcare realizare din fonduri private (7 stații). Viceprimarul Dan Tarcea a declarat deja că toate parkingurile care urmează să se construiască în Cluj vor fi dotate cu câtre o staţie de încărcare pentru maşini electrice.

Consilierii PSD au cerut în noiembrie 2016, pe lângă scoterea abonamentelor universale de parcare din Cluj și facilități pentru mașinile electrice, cu prilejul discuției de majorarea a taxelor de parcare în zona 0 a orașului (26 de străzi cu 1056 de locuri de parcare). “Un semn de intenție, având în vedere că și Guvernul oferă facilități și bani pentru achiziția de mașini electrice și mașini hibrid, iar în Capitală deja s-a adoptat o măsură similară, ca mașinile electrice să beneficieze de parcare gratuită, pe baza unei buline verzi”, susținea liderul grupului, Dan Morar, propunerea sa ca regulamentul de parcare să fie amenadat în așa fel încât mașinile electrice să parcheze gratis în parcările publice din oraș dar și să poată circula pe benzile dedicate transportului în comun.

Propunerea n-a găsit susținere la primarul Emil Boc care declara la vremea respectivă că municipalitatea nu poate subvenționa proprietari care își permit să dea 100.000 de euro, cât costă o mașină electrică.  În plus, edilul a spus că primăria nu poate să pună concurența pe locurile de parcare din centru sau să le țină unele rezervate pentru mașinile electrice, pentru că oamenii s-ar întreba dacă primarul este nebun sau l-ar înjura. Cât despre circulația pe benzile dedicate transportului în comun, primarul menționa că singura măsură reală pe care o va susține primăria vizează amenajarea de stații de încărcare pentru mașinile electrice (în oraș, în actualele sau în viitoarele parkinguri ale primăriei). Aceasta deoarece orașul n-are încă infrastructura pregătită.

AICI DETALII DESPRE POLITICILE CU CARE SE LĂUDA PRIMĂRIA ÎN PRIMĂVARĂ:

Primăria va fi prietenoasă cu mașinile viitorului. Cum va încuraja clujenii să-și cumpere autovehicule electrice

Administrația are în plan să susțină și transportul în comun eco și a anunțat achizții de autobuze electrice dar și de tramvaie și troleibuze cu bani europeni.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.