Închide

Primăria va fi prietenoasă cu mașinile viitorului. Cum va încuraja clujenii să-și cumpere autovehicule electrice

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 13, 2016 2 2145

Orașul e sufocat de mașini a căror număr crește drastic în fiecare an, așa că și în Cluj mașinile electrice nu vor mai fi alternative ci necesități, i-au semnalat clujenii, recent, primarului, cerându-i să aibă în vedere politici pentru încurajarea transportului nepoluant în municipiu. În replică, pe chatul on-line de conversații live deschis de edilul clujean – FaceBOC – primarul a spus în premieră să deja administrația locală are în vedere două politici publice pentru încurajarea transportului eco pe patru roți.

„Sunt conștient că acesta este viitorul care bate la ușă, de fapt este chiar pe aici printre noi și îl simțin în fiecare zi. Cum întâmpinăm viitorul la Cluj? Prin două politici publice care să încurajeze oamenii ca, în condițiile în care aleg să se deplaseze cu mașina, să-și achiziționeze mașini electrice. Și avem în vedere la primărie două astfel de politici publice”, a subliniat primarul, întrebat fiind dacă e conștient de numărul mare de mașini din oraș, număr care crește drastic de la an la an.

Ca o primă modalitate de încurajare a transportului verde și a achiziției de mașini eco, după instituirea în Cluj a benzilor dedicate pentru transportul în comun, mașinile electrice vor avea liberă trecere pe respectivele trasee. „După aprobarea benzilor dedicate pentru transportul în comun de către specialiști și instituirea lor mai întâi pe traseul principal între Mănăștur și Mărăști, apoi și pe celelalte trasee, mașinile electrice vor putea circula alături de autobuze, biciclete sau transportul în regim de taxi pe respectivele benzi”, a subliniat primarul Emil Boc.

Pregătiri mici pentru mașinile viitorului în Cluj: a apărut prima priză publică pentru autovehicule electrice

O altă direcție asupra căreia se va concetra administrația locală va fi oferirea de alte stații de încărcare pentru mașinile electrice. „În Cluj există o singură stație de acest fel, la Liberty Technologies Park, privată, dar cu acces public. Noi vom oferi clujenilor și alte locații pentru încărcarea mașinilor electrice, amenajate de primărie”, a mai spus primarul.

Deja primăria pregătește o achiziție de autobuze electrice și a inițiat demersurile legale și pentru amenjarea mai multor stații de încărcare pentru acestea.

Se pregătește era eco în transportul public cu licitație pentru cumpărarea de autobuze electrice

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare