Închide

Primăria finanțează cu aproape 800.000 de euro proiectele bisericilor din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 13, 2018 1 502

Peste 3,5 milioane de lei (aproape 800.000 euro) urmează să primească cultele religioase din Cluj de la Primărie pentru diverse proiecte pe care le au în oraș. Cea mai mare sumă, peste 2,4 milioane lei vor ajunge la cultul ortodox pentru lucrări la biserici din Cluj-Napoca.

Consilierii locali urmează să discute la ședința ordinară de mâine un proiect de hotărâre privind alocare sumei de 3.585.000 lei cultelor religioase din Cluj. Suma a fost repartizată deja de comisia de specialitate a forului local fiecărui cult în parte.

Cultele au cerut Primărie Cluj peste 8,1 milioane de lei pentru 43 de proiecte de modernizare, reparații sau amenjări ale bisericilor din oraș. Cei mai mulți bani i-au cerut ortodocșii, peste 6 milioane de lei. Cultul greco-catolic a cerut 1 milion de lei pentru continuarea lucrărilor de la catedrala din Piața Cipariu, romano-catolicii și franciscanii au cerut peste 319.000 lei, reformații 135.000 lei. Sume mai mici au cerut unitarienii, 30.000 lei, adventiștii, 40.000 lei sau cultul mozaic, peste 38.000 lei. Penticostalii au cerut peste 326.000 lei iar baptiștii 155.000 lei.

”Din cele 43 de cereri de solicitare de sprijin de la bugetul local au fost depuse 3 cereri de finanțare cu dosar incomplet, cu depunere de completări tardiv, după termenul prevăzut în lege și anume: biserica franciscană pentru continuare restaurare mobilier interior al bisericii franciscane și pregătirea documentației de renovare, Oficiul Provincial al Franciscanilor pentru renovare părții de nord și nord-est a acoperișului mănăstirii franciscane din Cluj-Napoca, biserica baptistă nr. 1. În ceea ce privește proiectele selectate spre a fi finanțate, acestea vizează domenii de interes comunitar – reabilitarea lăcașurilor unităților de cult, a clădirilor adiacente acestora, construirea lăcașuri noi de cult, construirea și repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau centrelor de cult, construirea și repararea centrelor sociale ale unităților de cult”, au precizat membrii comisiei de repatizare a fondurilor.

Cea mai mare sumă merge la cultul ortodox pentru 28 de proiecte ale unor biserici din Cluj-Napoca.

sursa: primariaclujnapoca.ro

Greco-catolicilor li s-au aprobat 600.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala din Piața Cipariu. Celelalte culte au primit următoarele alocări de sume:

sursa: primariaclujnapoca.ro

 

 

Un comentariu

  1. zeci de biserici noi, dar spitalele is monumente istorice,, majoritatea au 100 de ani. si alea nationalizate de la unguri ca noi nu am fost in stare sa facem decat vreo 2 prin anii 70.
    las ca e bine, cand ai probleme doar speranta te mai poate ajuta, si biserica ofera speranta.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare