Închide

Platforma fostei fabrici de mobilă de lângă gară, în etapa IT: s-au mutat primii chiriași în clădirea nouă

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 20, 2015 3 813

De cealaltă parte a căii ferate care desparte axa directă spre centru (str. Horea) de o fostă zonă industrială, fosta platformă, transformată, a unei fabrici de mobilă se completează cu firme de IT și start-up-uri clujene. A doua etapă din centrul de birouri și servicii Liberty Technology Park e recent finalizată de constructori și a primit primii ocupanți. Alături de noile clădiri din cadrul centrelor The Office (NEPI-Ovidiu Șandor) și Cluj Business Center (Felinvest), Liberty e unul dintre cele mai mari proiecte care schimbă oferta din piața locală de birouri în 2015. Ținta dezvoltatorilor de la Fribourg pentru final de an este de 50% grad de ocupare, cu rezidenții mutați în imobil. Soarta șantierului pentu faza III a proiectului e la mâna pieței locale de birouri.

„În spațiile din faza II avem mutate primele companii – este vorba de 5 start-up-uri. Din 1 septembrie se mai mută trei companii, mai mari, în clădirea D și cu acestea avem cam 30% din suprafața acestei etape ocupată, adică din 11.250 mp. Acum se lucrează la amenajări pentru următorii locatari. Planul nostru este să avem 50% din clădire ocupată de clienți, mutați, până la finalul anului”, a menționat Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park.

Primii rezidenți anunțați ai fazei a doua sunt Luminos Software și Makronetz Development. Luminos Software este o companie de dezvoltare software, aplicații enterprise pentru mobile și desktop pentru companii orientate spre calitate, iar Makronetz oferă soluții software personalizate pentru companii internaționale. Urmează să se instaleze Cremer, Regal Beloit și Impact Hub.

Cea de-a treia și ultima etapă a proiectului va consta în construirea unor clădiri noi în cadrul parcului tehnologic. Pentru pavilioanele noi, dezvoltatorii mizează în primul rând pe creșterea afacerilor și a numărului de angajați ai rezidenților deja instațai în parcul tehnologic. Șantierul pentru această ultimă fază va demara însă doar dacă piața confirmă nevoia de spații. „Decizia se va lua anul viitor, în funcție de cum evoluează procesul de închiriere și interesul din piață. Ne bazăm în mare măsură și pe nevoile de extindere ale companiilor care deja s-au instalat la noi”, a precizat Moldovan.

Până acum, s-au instalat la Liberty Siemens, Halcyon Mobile, Recall Information Services, Control Data Systems, KPMG, La Casa, Luminos Software, Makronetz, Ecuson Studio, Spherik Accelerator, Omifa, Tulemod, Liberty Fitness, Cremer și Regal Beloit. Următorul chiriaș al parcului este Impact Hub. Potrivit dezvoltatorilor, până în momentul actual investiția în dezvoltarea parcului tehnologic a fost de peste 12 milioane de euro.

Mai vin 2,7 ha de birouri

Constructorii celui mai mare proiect de birouri de pe piața locală din 2015 închid în decembrie lucrările pentru cea de-a doua etapă din The Office, centrul de afaceri în șantier în locul fostei fabrici Tricotaje Someșul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Adică lansează pe piață încă aproximativ 19.000 mp de birouri. Investitorii – fondul de investiții sud african NEPI și omul de afaceri Ovidiu Șandor – au ca țintă un grad de ocupare de 50% până în decembrie. Vara trecută, dezvoltatorii de la Felinvest au reluat șantierul pentru faza a doua din proiectul Cluj Business Center, adică încă aproximativ 8.600 mp de birouri pe fosta platformă a fabricii de dulciuri Feleacul, care urmează să fie dați în folosință.

O treime dintre birourile aflate în curs de execuție la nivel național sunt în Cluj, orașul din Transilvania având cea mai populară piață din afara Capitalei pentru dezvoltatorii de pe acest segment, arată cea mai recentă analiză semestrială a evaluatorilor de la Darian. Bucureștiul contabilizează peste jumătate din spațiile de birouri din proiectele aflate în curs de execuție. La nivelul întregii ţări sunt în construcţie mai multe proiecte de birouri, care totalizează peste 190.000 mp. 54% dintre acestea urmează a se livra în București și 33% în Cluj-Napoca.

3 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.