Închide

Drumul de la Pufarin la imobiliare pentru IT-işti: încă o clădire de birouri la „Feleacul”

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 19, 2015 0 2195

Dezvoltatorii de la Felinvest, companie controlată de familia Buzoianu (care deţine şi hotelul de 5* Opera Plaza), se pregătesc să inaugureze al doilea imobil din cadrul proiectului imobiliar ridicat pe platforma fostei fabrici de dulciuri Feleacul din Mărăști. Clădirea mai aduce pe piața clujeană aproape 9.000 mp de birouri, Cluj Business Center (CBC) fiind unul dintre cele mai mari centre de afaceri din oraș, alături de alte două proiecte construite tot pe terenurile unor foste fabrici – Liberty Technology Park (Libertatea) și The Office (Tricotaje Someșul).

Citeşte şi

Teren pregătit pentru o nouă clădire de afaceri. La “Someșul”

Platforma fostei fabrici de mobilă de lângă gară, în etapa IT: s-au mutat primii chiriași în clădirea nouă

Primul imobil de birouri CBC e operațional de aproximativ doi ani şi are pe clădire logo-uri de chiriaşi ca SAP, Arobs sau VE. Luna viitoare, Felinvest urmează să inaugureze și „scara II”. Vara trecută, dezvoltatorii au reluat șantierul pentru noua clădire, adică încă aproximativ 8.600 mp de birouri pe fosta platformă a fabricii. Asta după ce lucrările pentru această etapă fuseseră deja demarate și apoi temporar suspendate o vreme, până la pregătirea finanţării şi închirierea primei clădiri de birouri, deja finalizată.

La mai bine de un an, lucrările sunt acum aproape de final – în această perioadă se mai execută lucrări de suprastructură, de amenajare exterioară. În noua clădire de birouri, recent construită, s-a instalat deja Royal School in Transylvania, iar următorii locatari vin din zona deja tradițională a clienților de birouri din Cluj: IT și operatori de centre de servicii.

Citeşte şi

Şcoală pe model britanic, deschisă la Cluj. “Artizanul” Royal School in Transylvania: “Existăm ca răspuns la cerere. Dacă nu era cerere pentru opţiuni, competiţie şi inovare, atunci Royal School nu îşi găsea loc aici”

„Primii chiriași sunt cei care deja ocupă spații în prima clădire și care și-au anunțat intenția fermă de extindere. Vorbim în special de jucători din IT, Arobs și VE. Estimăm ca până la final de an să avem un grad de ocupare de 70%”, a menționat Călin Buzoianu, directorul Felinvest.

 

royal school

Primul locatar din clădirea nouă: o şcoală internaţională. Sursa foto: CBC

 

Cu două clădiri de birouri finalizate și încă în căutare de chiriași pentru spații, dezvoltatorii se pregătesc să demareze o nouă etapă de proiect. De această dată segmentul e altul: lângă imobilele de afaceri vor apărea aproape 100 de apartamente. „Continuăm cu locuințe. Am terminat proiectul, iar când avem finanțarea demarăm lucrările. Eu sper ca asta să se întâmple chiar anul acesta. Proiectul prevede 96 de apartamente, iar o parte din publicul țintă pentru aceste locuințe vine chiar din rândul angajaților care au aici locul de muncă. Etapa II e una rezidențială (etapa I de proiect o reprezintă centrul de afaceri, împărțit la rândul său în două faze de lucrări – scara 1 și scara 2, n.red.). Etapa III depinde de dinamica pieței”, a explicat Buzoianu.

Gândit pe etape, CBC urma să fie, la finalizare, cel mai mare centru de afaceri din oraș, cu un total de 57.050 mp birouri clasa A şi servicii. Concurența puternică din 2013-2014 din piața birourilor și noile proiecte în derulare pe acest segment au modificat planurile dezvoltatorilor de la Felinvest, care au decis să renunţe la o parte din birouri în favoarea apartamentelor.

 

Drumul de la Pufarin la imobiliare

Proiectul de reconversie a fostei platforme industriale Feleacul (unde se producea inclusiv celebrul Pufarin) de la producţie la planuri imobiliare a fost lansat în perioada de dinainte de criză de familia Buzoianu şi a trecut prin mai multe etape de adaptare la vremurile imobiliare tulburi prin care a trecut piaţa. Astfel, şantierul pe terenul Feleacul s-a deschis în 2008, când proiectul viza realizarea unui ansamblu rezidenţial cu 660 apartamente. Doar un an mai târziu, în 2009, şantierul, cu lucrarea abia ieşită din pământ, intră în conservare. În 2012, şantierul e redeschis, cu proiectul reorientat: o parte a ansamblului rezidenţial este transformată acum în birouri. Evoluţia pieţei îi face pe proprietari să modifice din nou proiectul, iar în toamnă anunţă că acesta devine integral ansamblu cu spaţii pentru servicii. În 2013, prima dintre clădiri a fost finalizată, iar acum se apropie de lansarea oficială scara II din ansamblu. Pentru terenul disponibil, dezvoltatorii au optat pentru revenirea la planurile iniţiale: apartamente.

 

Cum arată Clujul birourilor pe harta naţională

Potrivit unei analize Darian aferente semestrului I, cea mai mare piaţă de birouri în afara Bucureștiului este cea din Cluj-Napoca cu aproximativ 190.000 mp, urmată de Iaşi cu 125.000 mp, Timişoara cu aproximativ 100.000 mp şi Braşov cu 80.000 mp. Cele patru oraşe cumulează sub un sfert din stocul din Capitala, o piață care continuă să crească. Cu un stoc relativ redus de spaţii de birouri şi cu o rată de ocupare relativ ridicată, chiriile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca, variază, în medie, în intervalul 12-14 €/mp, arată datele Darian.

În Cluj se află în derulare cel puţin încă două proiecte care schimbă cifrele din piaţa de birouri. Prima etapă din The Office a lansat pe piață o suprafață de 19.000 mp (din mai 2014), iar faza II, acum în șantier, va aduce o suprafață similară. La final de lucrări, proiectul dezvoltat în parteneriat de fondul sud-african de investiții NEPI și Ovidiu Șandor va avea 54.000 mp. Dezvoltatorii au anunțat că faza 3 va demara în primăvară. În această vară, gradul de ocupare pentru faza 1 ajunsese la 90%, iar pentru etapa II se semnaseră contracte pentru 30% din suprafață, potrivit datelor transmise de reprezentanții dezvoltatorilor. Pe fosta platformă a fabricii Libertatea din zona gării, a doua etapă din centrul de birouri și servicii Liberty Technology Park e recent finalizată de constructori și a primit primii ocupanți. Ținta dezvoltatorilor de la Fribourg pentru final de an este de 50% grad de ocupare, cu rezidenții mutați în imobil. Soarta șantierului pentu faza III a proiectului e la mâna pieței locale de birouri.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare