Închide

Pierderea banilor petru devierea Someșului anulează proiectul extinderii pistei Aeroportului clujean

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 27, 2014 0 367

Din pricina disputelor dintre conducerea Aeroportului și a Consiliului Județean există riscul să se piardă finanțarea alocată proiectului de amenajare a malurilor Someșului, ce implică și lucrările de deviere din zona Aeroportului, ce vor permite ca noua pistă de aterizare-decolare să se extindă până la 3.500 de metri. Directorul Administrației Bazinale de Apă Someș Tisa, Dan Canta, a avertizat în plenul Consiliului Județean că dacă cele două părți nu se pun urgent de acord în privința exproprierilor de pe traseul cursului Someșului, finanțarea de 12 milioane de euro, asigurată printr-un proiect european intermediat de Ministerul Apelor și Pădurilor, va fi compromisă.

„Vă atrag atenția că putem peirde acești bani care s-au alocat, oricum, cu mare efort pentru proiectul nostru de amenjare a malurilor Someșului. Este de neconceput să ne confruntăm cu această dispută și cu aceste permutări la nivelul conducerii administrației județene. Consiliul Județean și-a luat angajamentul de a executa exproprierile din zona Aeroportului, pentru ca noi să putem avansa cu lucrările la Someș. Cum să uităm să ne facem treaba? Dacă nu ne îndeplinim aceste obligații, pierdem banii și nu cred că suntem în măsură să ne permitem așa ceva”, a spus Canta. Directorul tehnic din cadrul Aeroportului a sugerat că în ceea ce-l privește, pe el și pe colegii săi, nu există nici un impediment în continuarea proiectului pistei și că, dimpotrivă, regia sa are tot interesul ca pista să se dezvolte la 3.500 de metri, așa cum a fost gândită în proiectul inițial. În replică, Dan Canta a precizat că Aeroportul i-ar fi trimis o notificare din care ar reieși că nu mai are nimeni interes să-și asume atribuțiile privind finalizarea procedurilor de expropriere, și că extinderea pistei s-ar putea face și prin crearea unui pasaj, nemaifiind nevoie de devierea cursului Someșului.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Vakar Istvan, a subliniat că în cel mai scurt timp reprezentanții Aeroportului vor fi invitați la o ședință pentru a se lua o decizie în vederea continuării procedurii exproprierilor. „Trebuie văzut cum continuăm acest proiect, este evident că toți ne dorim ca lucrările la pistă să meargă mai departe”, a comentat Vakar. Vicepreședintele Ioan Oleleu a sugerat că în mod normal Aeroportul ar trebui, în calitate de regie, să preia terenurile în gestiune, urmând ca administrația județeană să transfere plățile expropriaților.

Proiectul pistei de 3.500 de metri este condiționat de devierea Someșului, cel puțin asta s-a decis în momentul în care s-a aprobat acest proiect.  Administrației Bazinale de Apă Someș Tisa i s-a cerut să includă lucrările de deviere în proiectul de amenjare a malurilor râului, pe care îl derulează  în baza unei finanțări europene intermediate de Ministerul Apelor prin POS Mediu. Valoarea acestui proiect se ridică la 12 milioane de euro. De altfel, o parte din lucrări s-au realizat deja, asigurând devierea pârurilor Becaș și Murători, asfel încât prima bucată de pistă, de 2.100 de metri, să devină funcțională. Canta le-a spus consilierilor că acest proiect nu mai poate fi abandonat, indiferent de motive, având în vedere că există riscul să se piardă întreaga finanțare care ar compromite lucrările pentru amenajarea malurilor Someșului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare