Închide

Maghiarul Vakar rămâne la șefia județului Cluj. Szeplekan și-a românizat degeaba numele

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 27, 2014 0 242

Joaca reprezentantului PNL, Mihai Seplecan, de-a președintele Consiliului Județean, s-a încheiat cel puțin pe moment, având în vedere că UDMR a cam obosit să-i facă damblaua. Vicepreședintele Vakar Istvan, care are în prezent atribuții de președinte, va rămâne la conducerea județului Cluj, în ciuda faptului că Seplecan se lăuda zilele trecute că va reveni la jucăria lui cu proxima ocazie, adică în prima ședință de Consiliu Județean. Nu se întâmplă să fie așa și nu pentru că Seplecan ar fi renunțat la visul lui, acela de a deveni președinte fără mai a fi nevoit să înfrunte votul populației.

Surse liberale spun că lui Seplecan i s-a cam înfundat în propriul său partid.  Nici primarii care-l iubeau cândva nu-l mai susțin. De curând, primarul din Gherla s-a certat cu Seplecan ca la ușa cortului. Edilul din Gherla i-a reproșat lui Seplecan că prea s-a dat peste cap ca să pună mâna pe șefia județului, și că lipsa lui de precauție costă acum scump întreg PNL-ul. „De la funcția de președinte pe care o avea PNL-ul și de la posibilitatea unui mandat de vicepreședinte, am rămas cu nimic. Ce ne facem acum, la cine mai mergem cu problemele noastre, noi, primarii PNL? Cine ne va mai asculta? Nu mai avem pe nimeni în Consiliul Județean”, i-a reproșat primarul din Gherla lui Seplecan, amintindu-i acestuia că putea foarte bine să se mulțumească cu un mandat de vicepreședinte și poate astăzi nu ar mai fi fost suspendat, pentru că ar fi reușit să-i mențină de partea sa și pe UDMR-șiti.

Seplecan – care recent și-a românizat numele de Szeplekan tocmai pentru a avea deschidere la electoratul majoritar din Cluj – a reușit să-i enerveze nu doar pe UDMR-iștii care inițial asistau neutri la toată fandoseala sa publică, ci și pe PDL-iștii care l-au susținut  la început. Vakar Istvan s-a plâns că Seplecan a lăsat o mare încurcătură în proiectele județului numai pentru că i-a plăcut să facă o propagandă ieftină, semnând inutil tot soiul de acte care acum necesită a fi descurcate. La rândul lor, liderii PDL s-au supărat pe Seplecan pentru că la numi câteva zile după ce l-au pus în funcție, acesta a început să ia pe cont propriu tot felul de decizii controversate, precum cea privind angajarea traseistului politic Mircia Giurgiu, pe post de consilier personal.

Vakar Istvan, din proprie inițiativă n-a mi propus revocarea lui Oleleu din funcție, dar nici PDL-iștii sau PNL-iștii n-au venit cu o astfel de propunere pentru ședința de astăzi. Sigur, în cercurile Alianței PDL-PNL se insistă că parteneriatul celor două partide rămâne perfect valid și că nu ar exista nici o dispută cu Seplecan. Ei s-au scuzat că nu l-au mai ajutat pe acesta să ajungă președinte pentru că n-ar fi avut timp. Pe de altă parte, toți consilierii, de la toate partidele, știu că legea obligă administrația județeană să organizeze cel puțin o ședință lunară, precum cea care se desfășoară astăzi, 27 august, ora 13.00. Prin urmare, PNL și PDL aveau timp să se mobilizeze, dacă acest lucru era dorit cu adevărat.

Liberalii mai spus că și dacă ar fi promovat o Hotărâre privind revocarea lui Ioan Oleleu din funcție, vicepreședintele Vakar Istvan ar fi putut să nu o accepte pe ordinea de zi. Ei îi acuză pe UDMR-iști că mai nou pactizează cu PSD la nivelul Consiliului Județean. În realitate, însă, nici PNL nu a mișcat un deget pentru Seplecan. Vakar Istvan a precizat că n-a primit nici o cerere din partea liberalilor și că în mod normal, dacă aceasta ajungea la el, semnată fiind de 16 consilieri, adică de membrii PNL și cei ai PDL, el nici n-ar fi putut să se opună pentru că i s-ar fi putut face plângere pentru abuz.  Așa se face că cel puțin pentru moment, județul Cluj va fi condus în continuare de un membru UDMR. Rămâne de văzut dacă instanța Contenciosului-Administrativ va da câștig de cauză Prefecturii, pentru celelalte două Hotărâri care l-au făcut pe Seplecan președinte de câteva zile. Dacă Prefectura câștigă, s-ar putea ca toate actele administrative semnate de Seplecan, în scurtul său periplu pe la șefia județului, să se anuleze de drept.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare