Închide

Piața turismului dă semne de revenire: cresc înregistrările în structurile de cazare din județ, dar peste 90% dintre clienți sunt români

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 24, 2021 0 220

Structurile de primire turistică din Cluj au înregistrat în luna aprilie 21.600 de sosiri, arată datele centralizate de Direcția Județeană de Statistică. Cifrele sunt în creștere de la o lună la alta și sunt cu adevărat majorate prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, când România era în stare de urgență.

Mai precis, comparativ cu luna martie 2021, sosirile în structurile de primire turistică au crescut cu 8,4%, iar față de luna aprilie 2020 au crescut de 34 ori. Din numărul total de sosiri, în luna aprilie 2021, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 95,3%, în timp ce turiștii străini au reprezentat numai 4,7%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna aprilie 2021, au însumat 36.410 fiind
cu 12,2% mai mari decât înnoptările lunii martie 2021 și de 33,7 ori mai multe decât în luna aprilie
2020.

Durata medie a șederii, în luna aprilie 2021, a fost de 1,7 zile/turist, iar indicele de utilizare netă a locurilor de cazare, în luna aprilie 2021 fost de 14,6% pe total structuri de cazare turistică, în creștere cu 2,1 puncte procentuale față luna martie 2021.

În primele patru luni ale anului, la nivelul județului Cluj, au fost cazați 79800 turiști, dintre care 3.543 turiști străini (reprezentând 4,4 % din totalul turiștilor). În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare podere au detinut-o cei din Europa (82,6% din total turiști).

Potrivit datelor Destination Insights, un serviciu google, în cazul României, cel mai căutat oraș pentru cazare în țară este Constanța (în ultima lună). Urmează Bucureștiul și câteva destinații clasice de vacanță: Eforie Nord, Brașov, Sinaia, Băile Felix și abia pe locul 7 apare și Cluj-Napoca.

Afacerile din Turism și evenimente au fost puternic lovite de pandemie și de măsurile necesare pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Cifra de afaceri din industria HoReCa a scăzut în anul 2020 cu 35% faţă de 2019, la 17,9 miliarde de lei, în comparație cu 27,5 miliarde de lei în 2019, ca urmare a pandemiei, relevă o analiză Termene realizată pe baza situațiilor financiare raportate de companiile din România. În Cluj s-a înregistrat un declin de 34% al afacerilor din HoReCa, o scădere de 25% a numărului de angajați și o creștere record a pierderilor nete de 452% în anul pandemiei. S-a înregistrat de asemenea o creștere record a pierderilor nete de 452% în anul pandemiei.

După măsurile de relaxare, sectoarele HoReCa și Turismul sunt primele care vor vedea avantaje, spun economiștii. „De la sfârșitul lunii aprilie, indicii de mobilitate Google sunt în creștere. Chiar și înainte de relaxarea măsurilor, în multe județe mobilitatea a revenit, sau chiar a depășit nivelul de dinaintea pandemiei. Prin urmare, relaxarea măsurilor era o reacție oficială la ceea ce oricum se petrecea în rândul populației. Din punct de vedere economic, relaxarea acestor măsuri are un impact pozitiv în principal asupra sectorului turistic și HoReCa, care a avut cel mai mult de suferit în ultima perioadă. Acest lucru s-a putut observa de exemplu și în cererea crescută a rezervărilor de călătorie”, a spus  Rácz Béla, lector în cadrul UBB.

Noua amenințare: criza de personal

Pe măsură ce campaniile de vaccinare avansează la nivel mondial, iar restricțiile se relaxează, industria hotelieră se confruntă cu alte problem: cele legate de forța de muncă, în condiţiile în care există o migraţie de personal înspre destinații din afara țării, a afirmat miercuri directorul general Ana Hotels, Simona Constantinescu, citată de Agerpres. Aceasta a admis că salariul este un factor determinant pentru care personalul calificat de cetăţenie română decide să plece din ţară.

Operatorii din industria Hoteluri-Restaurante se confruntă cu o criză pe piața forței de muncă: lansează anunţuri şi interviuri pentru locuri de muncă în HoReCa pentru care nu se prezintă niciun candidat, a avertizat și Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO). Aceștia susțin că încrederea în industria HoReCa se află la cel mai scăzut nivel de după 1989, iar lipsa predictibilităţii loveşte din nou antreprenorii şi angajaţii români. Industria ospitalităţii este sectorul care a înregistrat cea mai mare creştere a pierderilor nete în anul 2020, de 220%, arată datele prezentate de reprezentanții sectorului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.