Închide

Piața Muzeului se leagă de Cetățuie cu pasarela albastră de peste Someș

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 15, 2014 0 523

 

Podul din cartierul Grigorescu va fi refăcut de la zero de către administrația locală. Vechea pasarela va fi folosită pentru a lega Cetățuia de centrul istoric și va fi aplasată în zona Casei Tranzit, în locul fostului pod al nemților.

Consiliul Local a aprobat la ședința de astăzi dezafectarea pasarelei peste Someș din zona parcului Iuliu Hațieganu. În locul ei primăria va construi un pod nou. Vechea pasarelă va fi reabilitată, a anunțat primarul Emil Boc și va fi reamplasată în oraș, în locul unde a existat odată podul nemților -zona casei Tranzit. Edilul clujean a explicat că este vorba despre un proiect pe care primăria îl va implementa în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania.

 

Prin deschiderea străzii fără nume, perpendiculară pe strada Barițiu care merge către Someș, dar și prin montarea pasarelei în zona Casei Tranzit, Dealul Cetățuii s-ar lega firesc de zona Piața Muzeului, adică de centrul istoric al orașului.

 

Încă din 2008, firma clujeană Planwerk a propus recreerea respectivului circuit – Casa Matei, Piața Muzeului, Parcul I. L. Caragiale, o trecere de pietoni pe strada Barițiu, Casa Tranzit (fostă sinagogă), viitorul pod, treptele și Cetățuia, după cum arăta gândul.info.

 

În zona Casei Tranzit a existat un pod, al nemților, primul pod suspendat din Cluj și acoperit, construit în sec XVIII și utilizat de trupele imperiale pentru a accesa fotificația de pe Cetățuie. Podul a fost distrus de inundații de câteva ori și a fost refăcut, apoi în secolul XX a fost dezafectat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare