Închide

Ce cifre și-a asumat firma Primăriei care va administra primele mini-proiecte din dealul Cluj Innovation City

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 15, 2014 0 402

 

O rată de ocupare a structurilor de afaceri de 62% în 2015, primul an de operare, 23 de agenți economici atrași și 125 de locuri de muncă create în cadrul firmelor. Acestea sunt câteva dintre obiectivele asumate de Consiliul de Administrație al societății create să administreze cele două mini-proiecte care ar urma să prefigureze viitorul Cluj Innovation City, conceptul anunțat pentru dealul din Lomb, unde cândva se desena un alt proiect-mamut, un cartier care nu a mai apucat șantierul.

 

Consiliul Local a aprobat azi planul de administrare pentru societatea Cluj Innovation Park, creată pentru operarea celor două structuri „de sprijinire a afacerilor” din Dealul Lomb, finanțate din fonduri europene și aflate în lucru în zona proiectului eșuat al cartierului pregătit tot de primărie, dar în asociere cu firma Impact Developer & Contractor.

 

Cel mai avansat dinte acestea, Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), vizează construirea unei clădiri cu patru corpuri diferite – trei niveluri de subsol, parter şi patru etaje şi 334 locuri de parcare, urmează să înglobeze 26 de companii beneficiare, specializate în design, producţie cinema, editare, soft la comandă, etc cu peste 140 de angajaţi. Valoare totală a proiectului este de 68,3 milioane de lei. Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la circa 40% (la momentul elaborării planului de administrare), iar termen de finalizare este februarie 2015. Cel de-al doilea proiect, botezat TEAM (Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microintreprindere) are rezervate 10 hectare de pe dealul Lomb, unde ar urma să se realizeze o clădire cu subsol, parter, trei etaje plus unul trehnic şi cinci hale pentru microproducţie, adică clădiri parter. După doi ani de la crearea infrastructurii menţionate, primăria a estimat că se vor crea 12 locuri de muncă pe partea administrativă şi cel puţin 97 de persoane vor fi angajate în cadrul firmelor sprijinite să dezvolte afaceri în halele de producţie. Valoarea totală a proiectului este de 49,7 milioane de lei. Contractul de atribuire a lucrărilor a fost semnat, iar termenul de finalizare este de 14 luni de la semnarea acestuia.

Noua societate (înființată în luna mai și având ca unic acționar Municipiul Cluj-Napoca) va funcționa pe pierdere în primii trei ani de activitate, conform proiecției anunțate. Pierderea va scădea însă de la 400.000 de lei estimată pentru 2015 la 40.000 în 2017. Numărul total al locurilor de muncă nou create în cadrul firmelor găzduite va crește puțin în trei ani: de la 125 în 2015, la 141 în 2016 și la 158 în 2017.

Conform obiectivelor prevăzute în hotărârea de CL și asumate de membrii Consiliului de Administrație, cele două structuri gestionate prin Cluj Innovation Park ar trebui să ajungă la 62% rată de ocupare în primul an de operare (2015). Conducerea companiei are o perioadă destul de generoasă, de 3 ani, pentru a ajunge la 84% rată de ocupare (până în 2017). Spre exemplu, pentru CREIC spațiile de ateliere/producție trebuie să fie integral ocupate abia în al cincilea an de operare, moment în care spațiile de birouri din Dealul Lomb din cadrul aceleiași structuri trebuie să ajungă la doar 87,2%. Pentru centrul TEAM, ținta asumată de conducerea societății este de a ajunge la cel puțin 80% rată de ocupare pe componenta de birouri și 100% grad de ocupare pe cea de hale de producție, în doi ani de la finalizarea implementării proiectului. Asta în condițiile în care în mediul privat dezvoltatorii de centre de afaceri sau centre tehnologice își stabilesc ținte de grade de ocupare 100% în termen de cel mult șase luni de la finalizarea construcțiilor, în cazul complexelor de clasa A, cu poziții bune în oraș și pentru care piața-țintă este zona IT&C.

Piața țintă a CREIC este reprezentată de întreprinderile active din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, care își pot desfășura activitatea într-o astfel de structură de sprijinire a afacerilor, se arată în planul de administrare. Astfel, o analiză de piață arată că piața țintă a proiectului ar fi de 7.570 de unități locale active, care au obiectul principal de activitate reprezentat de unul dintre codurile CAEN selectate. Datele se referă însă la firme care au depus bilanțul în 2009.

Cele două proiecte în derulare ar urma să se „lege” de proiectul-mamut lansat de clusterul Cluj IT, Cluj Innovation City, susțin reprezentanții municipalității.  „Având în vedere că amplasamentul geografic al celor două structuri de sprijinire a afacerilor este situat într-o zonă care face obiectul unui proiect mai amplu, numit Cluj Innovation City, Consiliul de Admnistrație al Cluj Innovation Park va avea în vedere o strategie de dezvoltare și extindere a societății integrată, complementară cu acesta”, susțin reprezentanții nou înființatei societăți.

 Consultă aici Planul de Administrare al Cluj Innovation Park

Sursa foto: www.presalocala.com

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.