Închide

Peste 500 de firme din Cluj şi-au suspendat activitatea în primele opt luni ale anului

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 01, 2018 0 144

 

Clujul e pe locul trei în ceea ce priveşte numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea, conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Cimerţului şi citate de KeysFin. La nivel naţional, această cifră a crescut în primele opt luni ale acestui an cu 21,16% faţă de perioada similară din 2017, de la 10.043 firme la 12.168 firme.

Potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Bucureștiul continuă să fie pe primul loc, cu cel mai mare număr de firme care şi-au suspendat activitatea – 1.413, urmat de judeţele Bihor – 657, Cluj – 557 şi Prahova – 463. La polul opus s-au aflat judeţele Dolj (minus 6,28%), Giurgiu (minus 5,88%) şi Teleorman (minus 5,11%).

Datele ONRC mai arată că, din punct de vedere al evoluției numărului de firme închise, creşterile cele mai semnificative ale suspendărilor au fost înregistrate în judeţele Botoşani (plus 49,02%), Buzău (plus 43,86%) şi Mehedinţi (plus 43,4%). În luna august au fost înregistrate 1.220 de suspendări de activitate, cele mai multe în Bucureşti (112) şi judeţele Bihor (71), Constanţa (66) şi Cluj (48).

Într-o analiză din septembrie, analiştii de la KeysFin atrag atenţia că deşi la prima vedere business-ul românesc e pe plus, consumul e la cote maxime, salariile cresc, se construiește la foc continuu, trebuie avut în vedere că apar tot mai multe semnale îngrijorătoare.

Dincolo de evoluția inflației și acutizarea crizei de pe piața forței de muncă, un alt semnal de îngrijorare este legat de scăderea apetitului pentru business.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, numărul companiilor dizolvate a crescut cu 35% în primele șapte luni, iar cel al firmelor noi a scăzut cu 13%, la 82.060, față de acceași perioadă din 2017. Un semnal de alarmă vine și din zona insolvențelor, acolo unde numărul companiilor cu afaceri mai mari de 1 milion de euro, care au intrat în insolvență în prima parte a anului curent, este în creștere. „Sunt presiuni tot mai mari pe lanțul economic. Creșterea prețurilor și a costurilor de finanțare, incertitudinea economică sunt elemente în prim-plan și au efecte directe în mediul de afaceri local. Apetitul investițional tinde să se tempereze pe fondul înrăutățirii condițiilor economice în unele domenii importante, inclusiv în comerț și servicii”, afirmă analiștii de la KeysFin. „După un an 2017 în care mulți indicatori statistici au stat în zona pozitivă, de la numărul de înfințări de firme (136.699 față de 105.982 în 2016) la radieri (82.295 față de 109.133 în 2016), în acest an ne aflăm pe o pantă descendentă, pe fondul lipsei de predictibilitate, a creșterii economiei subterane și mai ales a acutizării blocajului financiar, cu efecte directe în dezvoltarea afacerilor pe orizontală”, spun experții.

Potrivit KeysFin, evoluția trebuie pusă în legătură directă cu scăderea gradului de încredere al consumatorilor.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.