Închide

Încercare de Cartea Recordurilor sâmbătă la Cluj: 10.000 de clujeni citesc poemele lui Eminescu

CulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 01, 2018 0 373

Încercare de Cartea Recordurilor sâmbătă dimineață la Cluj, unde un reprezentant oficial al faimoasei Cărți a Recordurilor vine să vadă cea mai mare coadă de cititori consecutivi din lume – 10.000 de persoane ar urma să recite din Eminescu în piața Unirii, în cadrul festivalului internațional de carte Transilvania.

Scriitorul Gabriel Bota e organizatorul acestui eveniment și explică: „Marea Lectură de fapt e un punct important pentru Cluj, pentru culturalitatea Clujului, și o miză enormă. E o miză de a intra în Guiness World Record într-o secțiune aparte, specială – orice eveniment legat de carte e de zece ori mai complicat și mai greu de realizat decât un eveniment de a ridica cel mai mare tort din lume sau a face cea mai mare plăcintă. Vorbim de cartea recordurilor și am purtat negocieri enorm de complexe cu ei, întinse pe foarte mult timp. Până la urmă am reușit și încercăm sâmbătă să devenim orașul cu cei mai mulți cititori activi din lume. Ne-am străduit din toate puterile noastre să facem acest eveniment să se întâmple cum trebuie pentru că sunt niște reguli extrem de fixe, orice încălcare de regulă înseamnă compromiterea recordului. Sper să vină lume. e și un test pentru noi și țară, și chiar vrem să vedem ce mai înseamnă cartea, iubirea de carte, dorința tinerilor în primul rând să participe la un eveniment cultural. Miza e să citim aceeași carte, pe rând. Se va crea un perimetru, în piață intră doar cititorul care participă la Marea Lectură, la poarta de acces fiecare participant cititor va fi identificat cu o brățară, numerotata cu o brățară care indică ordinea la care urmează el să citească, în același timp primește o carte gratuit din partea noastră, „Eminescu – 100 de poeme alese”. În fiecare carte e un semn de carte care are același număr cu brățara, pus exact la pagina de unde trebuie să citească cititorul, iar ceea ce trebuie să citească este indicat printr-o subliniere. E foarte simplu de fapt. Trebuie doar să se respecte o ordine și lumea trebuie să citească”.

A fost nevoie de sute de ore în acest weekend, inclusiv azi, ca patru voluntari să treacă prin toate cele 10.000 de volume ce vor fi distribuite sâmbătă, ca să lase semnele de carte și să sublinieze paragrafele necesare pentru lectură. Organizatorii au trebuit să respecte nu mai puțin de 61 de condiții.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare