Închide

Percheziții în 15 județe plus București, inclusiv Cluj pentru evaziune fiscală de 4 milioane euro

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 02, 2015 0 331

foto arhivă

Zeci de percheziții în această dimineață, în 15 județe plus Capitala, inclusiv la Cluj, la persoane bănuite de evaziune fiscală de peste 18 milioane de lei.

Perchezițiile sunt făcute de polițiștii din Mehedinți, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul General al Poliției Române, e vorba în total de 58 de percheziții domiciliare, pe raza a 15 județe – Mehedinți, Bihor, Cluj, Timiș, Arad, Ilfov, Maramureș, Sibiu, Bacău, Brașov, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Mureș și Neamț – și a municipiului București.

Activitățile se desfășoară la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani și la sediile societăților administrate de acestea, urmând a fi puse în executare 47 de mandate de aducere. Polițiștii spun că din cercetări a reieșit că, în perioada 2008 — 2014, un grup de 46 de persoane, în calitate de reprezentanți legali (asociați, administratori, împuterniciți) ai unor societăți comerciale, ar fi angrenat firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse în comiterea de infracțiuni de evaziune fiscală. Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operațiuni comerciale fictive – cheltuieli cu achiziția de materiale de construcții, piese și componente auto, materiale reciclabile – în valoare totală de peste 14 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată și ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operațiuni fictive, bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.
Ulterior, prin intermediul societăților controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operațiuni financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de ‘rularea’ acestor valori prin conturile bancare ale societăților, spun polițiștii, care adaugă că prin această metodă ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienței banilor.

Acțiunea se desfășoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinți, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți, iar la ea participă peste 250 de polițiști.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare