Închide

Penibil: doi politicieni europeni se bat pe cadavrul combinatului Mechel iar foștii angajați n-au ce pune pe masă

EconomiePolitica by Mihai Prodan - sept. 05, 2014 1 340

Foștii angajați ai Mechel, disponibilizați după reducerea masivă a activității la combinat, ar urma să fie recalificați pe bani europeni. Ultimul hop a fost trecut ieri, când Parlamentul European a aprobat proiectul de reorganizare. E rândul politicienilor să se laude: „am votat și i-am ajutat!”. „Ba e proiectul și meritul meu!”.

Vorbim despre europarlamentarul PSD Corina Crețu, de azi comisar european, cea care se laudă că a votat împreună cu mulți alți membri ai Parlamentului Euroepan mobilizarea unei sume din fondul european de ajustare la globalizare (FEG) pentru persoanele disponibilizate de Mechel Câmpia Turzii.  „Această decizie este foarte importantă deoarece vine în sprijinul a 1000 de foști angajați ai Mechel Câmpia Turzii, oameni pe care i-am întâlnit acum câteva luni și care își pierduseră orice speranță. Astfel, lucrătorii concediaţi vor beneficia de servicii personalizate care asigură reinserţia profesională a acestora ”, a declarat după vot Corina Crețu pe pagina sa de Facebook și într-un comunicat de presă. „Raportul votat astăzi subliniază reacţia rapidă a autorităţilor din România care încă din luna martie 2012 au inceput implementarea acestui pachet de servicii personalizate, respectiv cu mult înainte de a se lua decizia la nivel european. Mă bucură faptul că am reuşit să adoptăm acest Raport şi astfel, la fel ca și în cazul muncitorilor disponibilizați de la Jucu, să venim în sprijinul celor care au avut de suferit şi a familiilor lor”, a mai adăugat europarlamentarul PSD.

A venit și răspunsul europarlamentarului Siegfried Mureșan, care luni a mers la Câmpia Turzii, după care a convocat o conferință de prsă la Cluj-Napoca împreună cu Elena Udrea și Emil Boc ca să aducă la cunoștința presei că îi va ajuta pe șomerii Mechel cu raportul pe care-l va scrie. „Citesc prin presa ca doamna Corina Cretu se lauda cu sprijinul acordat muncitorilor disponibilizati la Campia Turzii. Nu uitati: eu sunt raportorul Parlamentului European, eu am facut raportul, eu am fost luni la Campia Turzii. Dumneaei doar a votat impreuna cu alți zeci de parlamentari opinia favorabilă a Comisiei de Munca din Parlamentul European asupra raportului meu”, spune Mureșan pe Facebook.

Realitatea este că proiectul se află demult în implementare și a fost scris și asumat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Cluj – care, într-adevăr, depindea de avizul Parlamentului European pentru finanțare.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.