Închide

Parc industrial cu ambiții spre „neutralitate zero”, dar cu acces poticnit, aprobat în Feleacu, în zona centurii Vâlcele-Apahida

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 11, 2023 0 546

Un proiect urbanistic (Plan Urbanistic Zonal – PUZ) pentru amenajarea unui parc industrial pe un teren de aproape 2,7 hectare din localitatea Vâlcele a primit undă verde de la specialiștii din Comisia de Urbanism a Consiliului Județean Cluj la ultima ședință online din 10 august. Documentația a fost realizată de proiectanții de la SQM Arhitecture pentru REGGIA CAPITAL & REAL ESTATE (o firmă specializată în vanzarea de bunuri imobiliare), beneficiarul investiției fiind, de fapt, compania Electrogrup.

 

Potrivit prezentării făcute de proiectanți, arhitecții Cristian Urcan și Cristian Bănuț, ultimul fiind coordonatorul pentru partea de urbanism, se dorește definirea a două zone, una de birouri și o alta, tehnică, pentru logistică și depozitare, zone unde se intenționează amenajarea unei clădiri de birouri cu trei etaje, paralelă cu drumul european și a unor hale de producție pe restul proprietății de peste 2,6 hectare. Pentru clădiri, a mai explicat Cristian Urcan, se va merge pe o soluție actuală din punct de vedere al mediului pentru ansamblu existând ambiția de a obține standardul nZEB pentru eficiență energetică (chiar să atingă o neutralitate 0 din punct de vedere al amprentei de carbon și a relației cu mediu).

Amplasamentul se află pe latura sud-vest a drumului national/european, E60 / DN1, în zona bretelei și nodului de acces a centurii Vâlcele-Apahida. Pe teren se află o construcție industrială care urmează să fie demolată. Prin documentație vor fi amenajate și regularizate drumuri de incintă de 12 metri, locuri de parcare și spații verzi.

Proiectul este în faza studiului de oportunitate, urmând ca proiectanții să revină în comisie cu PUZ-ul.

Proiectul a fost un prilej pentru ca membrii Comisiei de Urbanism să discute despre felul în care s-au gândit varianta de legătură cu Autostrada Transilvania care, potrivit lămurilor cerute de președintele Cj Cluj, Alin Tișe, cel care conduce comisia, ca să ajungă la autostradă, TIR-urile vor trece prin Vâlcele pe lângă locuințele oamenilor.

Arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță a arătat că situația este așa cum este deoarece centura Vâlcele-Apahida nu este la standardele cerute de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), motiv pentru care nu este legată direct la autostradă. Chiar ar urma să fie scoasă din joc, odată cu noul drum expres de la Turda la Dej spre Halmeu.

Detalii: Centura Vâlcele-Apahida, trasă pe linie moartă. Autostrada A3 nu se va mai lega de ea. Se propune un drum expres nou de la Turda la Mărtinești. Urbaniștii de la județ le-au cerut proiectanților să se pună de acord cu documentele strategice din regiune care prevăd cu totul altceva

De altfel, specialiștii din comisiei au remarcat și că viitorul parc industrial are probleme cu aceesul, în sensul că, pentru a circula spre Cluj, este nevoie ca mașinile să întoarcă undeva pe drumul național.

Proiectanții au explicat că există o posibilitate, uzată și de celelalte construcții din zonă, la circa 200 de metri existând o alveolă pe care o vor utiliza și mașinile din viitorul parc industrial.

Cei din comisie au mai avut întrebări legate de partea de servicii oferite viitorilor angajați, interesându-se dacă ansamblul va avea și o zonă de mese. Proiectanții au arătat că există o zonă de cantină/sală de mese și că cel mai probabil angajații vor beneficia de servicii de catering.

Chiar dacă au stâmbat din nas în aceea ce privește accesul spre Cluj, specialiștii au avizat proiectul.

Beneficiarul adevărat al proiectului, firma clujeană Electrogrup, a câștigat recent mai multe contracte pe partea de infrastructură, aceasta făcând parte din asocierea care se va ocupa de amanajarea tronsonului I din Centura Metropolitană, între Cluj-Napoca și Florești (amplasamentul pentru Spitalul Regional de Urgență). Compania este deţinută de fraţii Teofil şi Simion Mureşan şi de Marian Pantazescu. În 2022, potrivit termene.ro, a avut o cifră de afaceri de peste 519 milioane lei, un profit de peste 41 de milioane lei realziat cu 401 angajați. Electrogrup este o companie care ofera servicii de infrastructură energetică, infrastructură telecom și constructii civile și industriale.

 

Sursă foto: simulări cu viitorul parc/SQM Arhitecture

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.